En trist dag for naturen
I dag behandler Stortinget det som kunne og burde vært et av de aller viktigste dokumentene vi får til behandling i løpet av denne stortingsperioden.
Foto: Alexander Sinn/Unsplash
Men slik ble det ikke. For meldingen vi skal diskutere i dag inneholder knapt et konkret tiltak for å ta vare på naturen. Skuffelsen ble enda større da Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet gikk sammen om å stemme ned hvert eneste forslag som kom på bordet i komiteen, i forkant av stortingsdebatten.
Dette reduserer Stortinget til noe jeg lærte om da jeg hadde samfunnsfag på skolen, som jeg bare hadde et teoretisk forhold til, jeg forstod ikke virkelig hva det betydde: I lærerboken stod det at Stortinget noen ganger fungerte som et «sandpåstrøingsorgan». Vi endret ikke egentlig noe i Stortinget.
Nå vet jeg hvordan det føles. Jeg har ikke lenger et teoretisk forhold til det.
For på tross av massiv dokumentasjon, høringsinnspill og en folkemening som ønsker å ta vare på naturen. Ja, på tross av internasjonale avtaler regjeringen selv har inngått, så endrer ikke politikken seg. På tross av partiprogrammet til Arbeiderpartiet, som sier at vi skal følge internasjonale forpliktelser om naturrestaurering og verne 10 prosent skog. På tross av alt dette, så stemmes likelydende og lignende forslag ned i dag.
Med støtte fra Senterpartiet, Fremskrittspartiet og stort sett Høyre også.
Naturmeldingen oppfyller ikke målene vi har satt oss fore, verken for 30 prosent restaurering av natur eller beskyttelse til havs.
STORTINGSREPRESENTANT: Sofie Marhaug. Foto: Ihne Pedersen.
Rødt fremmer i dag en rekke forslag for å bøte på problemene, om arealforvaltning og -nøytralitet, om restaurering, vern av skog, fjord og fjell.
Og om artene vi har særlig ansvar for, for eksempel villreinen. For hvis villreinen utryddes i Norge, utryddes den for godt.
Samtidig vet vi at villreinen trues her og nå. I Eidfjord planlegges et alpinområde midt i området for villreinen. Energiselskapet Lyse planlegger effektkjøring i Røldal som vil ødelegge flytteleien til villreinen. Begge eksemplene er dypt alvorlige. Nasjonale politikere bør ta større ansvar for å stoppe slike ødeleggelser, ikke stille seg på utbyggers side, slik for eksempel Høyres Mathilde Tybring-Gjedde har gjort.
Rødt fremmer i dag flere forslag som handler om bedre vern av villrein, og beklager at det ikke ser ut til å få noen flertall.
Om noe, så forverres naturens vern og beskyttelse med denne meldingen. For det innføres et helt nytt forvaltningsprinsipp.
La meg forklare: Ap, Sp, Frp og Høyre sikrer flertall for at et forvaltningsprinsipp om at utbygging av kraft, for eksempel vindkraft, kraftlinjer, datasentre og forsvar skal ha forrang for naturverdier. Det vil si: Selv om vi oppdager svært sårbare, utrydningstruede arter, så vil denne kunnskapen kunne bli tilsidesatt av dette nye forvaltningsprinsippet.
Rødt fremmer forslag om å skrote dette prinsippet.
Få, om noen medier, har brydd seg om denne dramatiske endringen. Og det er interessant, for akkurat nå er det en regjeringskrise, der det såkalte fornybardirektivet er noe av stridens kjerne (et direktiv Rødt er mot). Og nyere versjoner av fornybardirektivet sier egentlig noe av det samme som dette forvaltningsprinsipp C, nemlig at kraftutbygging skal ha forrang i konfliktsaker. Dette er hårreisende, enten det kommer fra EU eller fra norske politikere.
Et av de svarene jeg og Rødt oftest får når vi motsetter oss naturødeleggende vindkraft eller monstermaster, det er at «men hyttebygging er jo verre». Jeg har ALDRI påstått at hyttebygging er bra for naturen. Faktisk foreslår Rødt å forby nye, store hytteprosjekter i dag, i forbindelse med denne meldingen. Gjett hvem som stemmer imot? Partiene som later som at de har et rørende engasjement for naturen når hytter brukes som argument FOR vindkraft.
Dagen i dag kunne vært historisk for naturen. I stedet er denne meldingen en flopp, eller enda verre: en langefinger til naturen.