Rødt-bloggen

Det trengs en vaksine mot forskjeIIs-viruset

I en ny rapport fra den internasjonale humanitære organisasjonen Oxfam betegnes koronaviruset som «The inequality virus».

1. KANDIDAT I TELEMARK: Tobias Drevland Lund. Foto: Didrik Sten Ingebrigtsen.

For de 1000 rikeste milliardærene i verden tok det kun ni måneder før pengebingen var på samme nivå som i tida før pandemien. Et gammelt ordtak sier at vi sitter alle i samme båt. Mer passende er det vel heller å si at noen sitter i samme yacht.

I Norge har forskjellene mellom de på toppen og resten av oss økt, også før koronakrisa. Tall fra 2018 viste at 111.000 barn vokste opp i fattige familier eller såkalte familier med vedvarende lavinntekt. Det er 111.000 barn for mange.

Klassekampen kunne 3. februar avsløre en skikkelig gavepakke til en av Norges aller rikeste, Olav Nils Sunde. Sundes selskaper fikk kasta etter seg 260 millioner kroner i koronastøtte, men Sunde selv har nesten ikke betalt skatt. I snitt har Sunde betalt 118.352 kroner i skatt de siste sju årene, langt mindre enn gjennomsnittsnordmannen. Med en slik politikk, er det ikke lenger en dugnad, men et ran av felleskapets midler.

Det er ingen «quick fix» på de store problemene med økt ulikhet som vi står overfor. Mens mange av oss nå venter på en vaksine mot korona-viruset, må vi gjøre det vi kan for å finne en vaksine mot forskjellsviruset. Det første vi kan gjøre til høsten er å bytte regjering og sørge for en ny kurs for Norge. Rødt ønsker utbytteforbud for bedrifter som mottar koronastøtte, gjeninnføre feriepengeopptjening på dagpenger og gjøre barnetrygda til en universell ordning som ikke skal trekkes fra beregningsgrunnlaget for sosialhjelp. Det trengs også en offensiv statlig næringspolitikk for å redde arbeidsplasser og få folk tilbake i jobb. Det vi ikke trenger er mer høyrepolitikk som fyller lommene til de som har mest fra før av. Det er ingen fullkommen vaksine, men det er en god start.

Publisert i Dagsavisen mandag 15. februar 2021