Rødt-bloggen

Det Terje Aasland har lagt fram i dag, er en plan for klimakatastrofe

Alle som hadde sett fram til en mindre blå energipolitikk, er skuffet i dag.

SKUFFER: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Foto: Arbeiderpartiet/CC BY-ND 2.0.

I dag la regjeringen fram sin energipolitikk. Politikken olje- og energiminster Terje Aasland legger opp til, er spikeren i kista både for norsk fastlandsindustri, for norsk natur, og for omstillingen vi trenger i oljebransjen.

Dette er saken: Regjeringen ber NVE gjenoppta konsesjonsbehandling av vindkraft på land

Aasland påstod i dag at Hurdalsplattformen, og den energipolitikken de la fram i dag, er noe av det viktigste som er gjort for industri og energi.

Ja, den er viktig fordi den ødelegger industrien og ikke sørger for at vi har en trygg, stabil og miljøvennlig energiforsyning. Denne politikken vil gå inn i historiebøkene som det som raserte norsk industri.

STORTINGSREPRESENTANT: Sofie Marhaug er 2. nestleder i energi- og miljøkomiteen. Foto: Ihne Pedersen.

En plan for klimakatastrofe

Aasland ba i dag NVE om å ta opp konsesjonsbehandlingen av ny vindkraft. Han bedyrer at kommunene skal være med på laget, det skal bare bygges i de kommunene som er positive til vindkraft. Men denne regjeringen har samtidig gått inn for en produksjonsavgift på vindkraft, som gir kommunene sårt tiltrengte penger i slunkne kommunekasser.

Så klart det er kommuner som da sier ja til vindkraft, selv om det betyr rasering av natur og friluftsområder. Dette kan vi ikke akseptere. Denne løsningen er å pisse på den enorme folkelige motstanden som har vært mot vindkraft, og en fortsettelse av raseringen av samiske rettigheter. Prisen er det naturen, samiske tradisjonsutøvere og etterkommerne våre som må betale.

Det Aasland har lagt fram i dag, er en plan for klimakatastrofe. Det vi trenger, er en plan for oljeomstilling, som sørger for at de som har bygget velferdsstaten gjennom jobb i petroleumsindustrien, har nye jobber å gå til. Vi trenger en plan som viser hvordan vi skal sørge for nok energi som verken øker klimagassutslippene eller ødelegger naturen, og vi trenger en plan som viser hvordan vi skal nå regjeringens mål om å kutte 55 prosent av utslippene innen 2030, og nå netto null i 2050.

Det får vi ikke. Aasland vil fortsette den klimafiendtlige oljepolitikken med leiting og elektrifisering, istedenfor å lytte til FNs klimapanel, IEA og Norges institusjon for menneskerettigheter, som alle sier at vi må slutte å leite.

Ingen løsninger på strømkrisen

I denne meldingen har regjeringen ingen løsninger på strømpriskrisen vi har opplevd og kommer til å oppleve i tiden som kommer. Hele vinteren har vi fått vite at vi skal få løsninger i dette tillegget. Svaret er fortsatt almissepolitikk, ikke regulering.

Vi trenger tydelig handling i og demokratisk regulering av kraftpolitikken. Strømprisene er høye, og det skal de fortsette med å være lenge, for både folk og næringsliv. Med dagens priser, selv med den nye støtteordningen, får folk enorme regninger for et helt vanlig strømforbruk.

Å basere strømpolitikken på at folk skal få tilbake når regningene blir for høye, istedenfor å gå inn og regulere markedet, er krisepolitikk for å støtte markedskreftene – ikke politikk for folk flest. Regjeringens kraftpolitikk er en blåkopi av høyreregjeringens, og legger opp til fortsatt prisimport på strøm fra kontinentet. Det kommer til å fortsette å ryste husholdning, næringsliv og industri.

Hvor er planen for å spare minst 10 TWh i eksisterende bygg, for hvordan eksisterende vannkraftverk kan rustes opp og utvides så vi kan få minst 10 TWh ekstra fra dem, og planen for å bygge ut minst 20 TWh solkraft på eksisterende tak? Det er disse konkrete planene vi trenger, ikke store ord om grønne visjoner. Dette er miljøvennlige tiltak som kan gi oss nye arbeidsplasser samtidig som de bevarer natur og hindrer ytterligere klimaendringer.

Spikeren i kisten for fastlandsindustrien

Regjeringen har ingen løsning for å sikre den kraftforedlende industrien forutsigbare og rimelige strømpriser framover. Det er rekordlav fyllingsgrad i magasinene flere steder, og det ser ut som om det blir en tørr vår. Forsyningssikkerheten vår står i fare. Dette dokumentet Aasland har lagt fram, kan dessverre bli spikeren i kisten for fastlandsindustrien.

Regjeringen har gitt inntrykk av at man skal ha en dialog med EU og Storbritannia om å begrense ensidig eksport i perioder med lav magasinfylling. En slik endring krever reforhandling av avtalene. Det er mye snakk og lite handling, og det virker ikke som om regjeringen med denne tilleggsmeldingen har tenkt å gjøre noe med eksporten og spekulasjonen. Det fremstår som en elektrisk kortslutning.

Jeg trodde energipolitikken var en av denne regjeringens viktigste satsingspunkter. Det har stadig kommet nye signaler fra regjeringspartiene om å begrense krafteksporten, om at elektrifisering av sokkelen må begrenses for industriens skyld, og om at Nord-Norge ikke skal få europeiske strømpriser. Men med denne meldingen har regjeringa lagt disse lovnadene på hyllen. Med dette løper de fra løftene sine. Alle som hadde sett fram til en mindre blå energipolitikk, er skuffet i dag.

Publisert i Nettavisen fredag 8. april 2022