Rødt-bloggen

Derfor må Hauglie gå

NAV-skandalen har økt i alvor og omfang mens Anniken Hauglie har vært statsråd. Ingenting tyder på at hun er egnet til å rydde opp. Derfor bør Stortinget allerede nå vedta at ministeren ikke har tillit.

Det har vært en overveldende respons fra folk landet rundt på at Rødt fremmer mistillitsforslag mot Anniken Hauglie. Mange er enig med oss i at også maktpersoner må stilles til ansvar. Jeg vil takke for all støtte så langt.

ARBEIDS- OG SOSIALMINISTER: Anniken Hauglie. Foto: Jan Richard Kjelstrup/ASD.

Det er flere grunner til at Rødt stiller forslag om mistillit:

  • Sakens alvor og omfang har økt under Anniken Hauglies periode som ansvarlig statsråd. Det tok f. eks. to uker fra “den store alarmen gikk” til departementet klarte å få til et møte med NAV. Uskyldige folk har etter alt å dømme blitt satt i fengsel fordi Hauglie ikke reagerte raskere.
  • Ingenting tyder på at Hauglie er egnet til å rydde opp i skandalen. Hun svarer ikke skikkelig på spørsmål om hva hun selv har gjort i saken. I stedet unnskylder hun seg med at det er satt ned et utvalg som skal granske skandalen.
  • Det kommer stadig nye opplysninger som strider med det Anniken Hauglie sa i sin redegjørelse til Stortinget.
  • Denne saken må ikke “koke bort i kålen”. Hvis Hauglie får sitte videre og ansvaret pulveriseres forvitrer tilliten folk har til både politikerne og staten.

Jeg syns Stein Lier Hansen i Norsk Industri sa det godt til VG:

«Når noen har - for å si det rett ut - driti seg så ut, at mange uskyldige er blitt dømt og har sonet fengselsstraffer på feilaktig grunnlag, da må noen ta ansvar. Og det er de som sitter på toppen»


Samtidig får jeg også noen spørsmål om saken, som jeg vil svare på:

Kan mistillitsforslaget styrke Hauglies sak?
Jeg er sikker på at det er stikk motsatt: Med forslaget vårt legger vi press på regjeringa.

Og siden Rødt nå har fremmet forslaget, så må alle på Stortinget forholde seg til spørsmålet om mistillit. Særlig stortingsrepresentantene fra KrF, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet må se velgerne sine i øynene og forsvare hvorfor de mener Hauglie fortjener å fortsette i jobben. Det er de som utgjør flertallet.

Er det ikke altfor tidlig å stille mistillitsforslag allerede nå?
Nei. NAV-skandalen har økt i alvor og omfang mens Hauglie har vært statsråd, og ingenting tyder på at statsråden er egnet til å rydde opp. Hun svarer ikke på spørsmål, og skyver heller granskingsutvalget foran seg. Derfor bør Stortinget allerede nå vedta at ministeren ikke har tillit.

Men selv om vi helst skulle sett at Hauglie måtte gå av umiddelbart, har vi vært lydhøre for andre partiers ønske om mer tid. Det kunne de enkelt løst ved å sende mistillitsforslaget til komitebehandling.

Bruker dere nå opp Stortingets mulighet til å stille mistillitsforslag i denne saken?
Nei. At stortingsflertallet stemmer ned mistillitsforslaget, står ikke i veien for at andre partier kan fremme mistillitsforslag mot Anniken Hauglie på et senere tidspunkt.

Hvorfor venter dere ikke på høringen i kontrollkomiteen i Stortinget er over?
Fordi vi mener Hauglies håndtering av saken tilsier at hun ikke kan ha Stortingets tillit. Så lenge Hauglie er statsråd, er det hun som har ansvar for å rydde opp i denne skandalen. Ingenting tyder på at hun er egnet til det, derfor bør hun gå av allerede nå

Det trengs en grundig gransking og behandling av Nav-skandalen, men det står ikke i motsetning til å reise mistillit. Det er krystallklart at Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk, og Anniken Hauglies uvilje mot å rydde opp, og det må hun stilles til ansvar for.

Har dere ikke tillit til kontrollkomiteens behandling?
Vi har tillit til kontrollkomiteen. Denne saken krever grundig gransking og behandling for å komme til bunns i skandalen og gjenopprette tilliten til viktige samfunnsinstitusjoner. Men etter vårt syn kan ikke Stortinget ha tillit til Hauglie, og opprydningen som er i gang krever en grunnleggende tillit.

Er forslaget bare partipolitisk spill?
Vi gjør det vi mener er rett, i lys av Norgeshistoriens største rettsskandale i fredstid, og vi mener Stortinget ikke kan ha tillit til Hauglie.

Er det ikke vanlig at mistillitsforslag hastebehandles i Stortinget? Ender dere ikke nå opp med å sette de andre partiene i en situasjon hvor de blir nødt til å støtte Hauglie, selv om de kanskje vil fremme mistillit senere?

Nei. Det er ikke vanlig at mistillitsforslag som er fremmet i form av representantforslag blir tatt opp til hastebehandling samme dag:

Det er helt opp til partiene selv hvordan forslaget tas til behandling (jamf. Stortingets forretningsorden 39§).

  • Det vanlige er at et representantforslag sendes til en komité.

Stortingets politikere kan også bestemme seg for å:

  • ta forslaget opp til avgjørelse straks (med mindre presidenten eller en femtedel av de representantene som er til stede, motsetter seg dette)

eller

  • legge forslaget ut til gjennomsyn for representantene i minst én dag og deretter behandles.

Stortingets sekretariat har overlatt til presidenten og de etablerte partiene på Stortinget å velge foretrukken framgangsmåte.

Arbeiderpartiet har alene nok mandater til å sørge for at forslaget ikke behandles straks (Ap har 49 stortingsrepresentanter. 34 eller flere utgjør over en femtedel av Stortingets representanter).

Vi har sagt at vi er lydhøre for partier som trenger mer tid for å ta stilling til saken. Da er det veldig spesielt at Arbeiderpartiet både mener forslaget kommer for tidlig, og samtidig går god for hastebehandling av saken. Dermed tvinger de seg selv til å stemme for at de har tillit til Hauglie.

Løsningen er enkel for partiene som sier de trenger mer tid: Send mistillitsforslaget til Kontrollkomiteen. Så blir det en del av komiteens behandling av Nav-skandalen.