Rødt-bloggen

Boligmarkedet fungerer ikke for vanlige folk

En vanlig sykepleier har kun råd til én prosent av boligene i Oslo. Likevel legger de private utbyggerne ned arbeidet og vil vente på høyere priser før de bygger flere boliger.

Foto: Woodley Wonderwork/CC

Tirsdag kom det to tall som beviser at den norske boligpolitikken har spilt fallitt. Den såkalte sykepleierindeksen viser at en vanlig sykepleier har råd til en mindre andel av boligene til salgs enn tidligere. Verst er det i Oslo, der en sykepleier kun har råd til 1 av 100 boliger.

Samtidig melder Boligprodusentene at det aldri har vært lavere boligbygging enn det var i årets første halvår. Igangsettingen av leiligheter falt med 44 prosent sammenlignet med i fjor.

Selv om prisene er så høye at vanlige folk ikke har råd til å kjøpe bolig, bygges det mindre enn før. Det er et stort paradoks. Dersom vi ikke tar kontroll over boligmarkedet, kan prisene bli enda høyere fremover. Boligdrømmen kan om mulig bli mer uoppnåelig for unge enn den er i dag.

STORTINGSREPRESENTANT: Tobias Drevland Lund. Foto: Ihne Pedersen.

Årsaken er kommersielle entreprenører sitter på gjerdet, og trenerer bygging for å vente på høyere priser. Dette viser at vi har gjort oss for avhengige av private utbyggere.

Samtidig er dette en gylden anledning til å sette i gang omfattende boligbygging i offentlig regi. Fremover vil det bli mange arbeidsløse bygningsarbeidere, og de bør settes i gang med å bygge boliger for vanlige folk.

Rødt vil styrke Husbanken og at offentlige aktører skal bygge tusenvis av nye boliger. Vi mener at de nye boligene bør plasseres i en ikke-kommersiell boligsektor. Her skal unge og førstegangskjøpere få stå først i køen til å kjøpe rimelige boliger. Prisene skal være regulert, slik at boligene ikke kan selges med urimelig profitt et par år senere.

På denne måten unngår man de voldsomme prissvingningene som er på det ordinære markedet. Dette vil bidra til å dempe prisene i boligmarkedet.

Boligmarkedet i Norge fungerer ikke for dem som ikke allerede eier. Samtidig får mange som bor i svære luksusboliger skattesubsidier av staten. Det henger ikke på greip. Vi foreslår derfor å fjerne rabatten i formuesskatten for boligverdier over ti millioner, og at rentefradraget skal falle bort for lån over seks millioner kroner. Mer rettferdig skatt kan dempe boligprisveksten.

Selv om vi vil gjøre det lettere å kjøpe bolig, er vi minst like opptatt av leiemarkedet. Dessverre er det ikke bare boligprisene som er urimelig høye. Det samme gjelder leieprisene.

Årsaken er dagens markedsliberalistiske lovgivning som lar utleierne øke husleien i takt med konsumprisindeksen. Nå når prisstigningen er høy, betyr det at leietakere kan få økt sin husleie med flere tusen kroner over natten. Husleiereguleringene bør endres slik at husleien maksimalt kan økes med 4 prosent over to år. Danmark har allerede innført en slik lov.

Alle trenger et godt sted å bo, og bolig er den største utgiften til de fleste av oss. Derfor er bolig alt for viktig til å overlates til markedet.