ABC er ikke et interiør-konsept
Helseministeren og OUS gir inntrykk av at ABC-tilbudet for naturlig fødsel blir videre når Ullevål legges ned. Det er enten feilinformasjon eller kunnskapsløshet.
Foto: Pixnio.
Onsdag 2. mars måtte helseministeren stå en hel time i spørretimen og svare ni ulike representanter om fødsel og barsel. Tre av spørsmålene handlet om ABC-klinikken på Ullevål sykehus som det nå har kommet fram at ikke har noen plass i tegningene til det nye OUS.
Helseministeren og ledelsen i OUS prøver å skape et bilde av at ABC er et smalt tilbud for de få og at alle tilbudene fødende har på ABC har blir med til nye OUS. Ingen av delene er riktig. ABC handler ikke bare om muligheten til å føde i badekar uten medisinsk-teknisk utstyr og medikamenter.
ABC har siden åpningen i 1997 vært et spisset fagmiljø som har vært pionerer i etableringer av metoder som vannfødsel, optimale fødestillinger, alternativ smertelindring, helhetlig omsorg og familievennlig barsel. De har også hatt en viktig rolle i utvikle trygge rammer for fødsel for kvinner med fødselsangst etter overgrep og tidligere traumatiserende fødselsopplevelser. ABC har bygget seg opp erfaring og ekspertise som er delt videre til hele jordmortjenesten gjennom fagformidling og hospitering.
At det skal være fødestuer beregnet for naturlig fødsel i det nye sykehuset vil ikke bety at tilbudet består. ABC er ikke et interiør-konsept. Det er en metodikk utviklet av et bunnsolid fagmiljø.
STORTINGSREPRESENTANTER: Seher Aydar og Marie Sneve Martinussen. Foto: Ihne Pedersen.
All fagutvikling er avhengig av at spissede miljøer driver faget framover. I arbeidet med døende har for eksempel Hospice Lovisenberg hatt enorm betydning for utviklingen av palliasjonsfaget, på samme måte som Sunnaas sykehus har vært en spydspiss i rehabilitering. ABC har gjennom 25 år vært en viktig korreks til en fødselsomsorg som blir stadig mer teknisk og medikalisert. Det er ikke gitt at kvinner på norske sykehus skal kunne ha mulighet til en naturlig fødsel. Å forebygge behovet for medisinsk inngrep for å legge til rette for en naturlig fødsel er et fag. Det er ikke badekaret som gjør det mulig. Det er kompetansen på avdelingen.
Men fagutvikling innen kvinnehelse er ikke noe som står høyt på prioriteringslista til helseforetakenes sykehusutviklere. En avdeling som bidrar til å forebygge medisinske inngrep og skader etter fødsel gir lite inntjening i helseforetakenes regnskap. Fødeavdelingene våre er delfinansiert av det som kalles innsatsstyrt finansiering. Ulike inngrep og diagnoser gir poeng som blir til penger inn til avdelingen. Pengene følger de medisinske inngrepene og tiltakene som følger av komplikasjoner. Friske kvinner med ukompliserte fødsler gir lite penger i kassa.
Det gis ingen poeng for å skape et trygt miljø som stimulerer den rette hormonproduksjonen og demper stress og smerter. Stillingsendringene og metoder som forebygger rifter og fødselsskader gir ingen penger i kassa. Dermed ser en avdeling som driftes med lite annet enn personalkostnader og husleie ut som et tapsprosjekt på helseøkonomenes budsjetterkapasitet til å ta imot.
Å legge ned ABC er ikke bare et tap for en liten gruppe spesielt interesserte. Det er et angrep på fødselsomsorgen som fag og et innhogg i kvaliteten på fødselstilbudet for kvinner i Oslo. Det er liten hjelp i at helseministeren lover en ny stortingsmelding om fødselstilbudet som skal sikre finansiering som premierer faglig kvalitet, når hun i oppløpet lar et av de fremste fagmiljøene på feltet i stikken.
Seher Aydar og Marie Sneve Martinussen, Stortingsrepresentanter for Rødt