Rødt-bloggen

17. mai skal ikke være en dag som forsterker Forskjells-Norge

Mens fattige familier gruer seg til 17. mai, viser Orkla frem milliardresultat på grunn av økte matpriser. Vi foreslår at konsernet spanderer is, brus og pølser til alle norske barn på nasjonaldagen.

Foto: Ranveig Thattai/Public domain.

Tirsdag la Orkla frem sitt resultat for første kvartal, og tallenes tale er at konsernet tjente 1,7 milliarder kroner i perioden. Det er 200 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor. Årsaken er at de har økt prisene på mat, vaskemidler og godteri.

For de 200 mill. kr. ekstra priskriseprofitørene i Orkla dro inn fram til april, kan man kjøpe 30 millioner krone-is med sjokolade.

30 MILLIONER IS: For de ekstra pengene Orkla har tjent hittil i år, kunne mange spist seg mette på is på nasjonaldagen. Foto: Ihne Pedersen

Samtidig melder frivillige organisasjoner at de aldri tidligere har opplevd like stor pågang fra fattige som trenger hjelp før 17. mai. Blant annet fordi Orkla øker prisene på Grandiosa, Idun tomatketchup og Stabburet leverpostei, er det mange familier som sliter med å få råd penklær til barna og festmat til nasjonaldagen.

17. mai handler om å feire vår grunnlov og selvstendighet. Når ikke alle har råd til å bli med, blir nasjonaldagen dessverre også en markering av Forskjells-Norge.

Største eier av Orkla er Stein Erik Hagen, og familien er god for vanvittige 33 milliarder kroner. Mesteparten av formuen er flyttet over til ungene med bostedsadresse i Sveits. Slik slipper de unna å betale skatt til Norge, penger som kunne blitt brukt til å øke inntekten til de som har minst her hjemme. Familien bør ha en dårlig smak i munnen når de neste uke veiver med norske flagg i Zürich.

Men høytider er gode anledninger til å endre seg. Derfor foreslår vi at Stein Erik Hagen nøyer seg med det samme, enorme overskuddet i Orkla i år som de hadde i fjor. Pengene skal de bruke på å kjøpe is, brus og pølser til alle de 1,1 millioner barn og ungdom i Norge. Bare årets ekstraprofitt er nemlig mer enn nok til å til å sørge for at alle norske barn får sukkersjokk og mageknipe neste onsdag uten at foreldrene trenger å betale en krone. Det ville vært en anstendig måte å gi litt tilbake til det fellesskapet som har skapt Hagen-familiens enorme pengebinger.

På sikt skal vi sørge for at konsernet ikke kan presse opp prisene til de mindre dagligvarebutikkene gjennom usaklig prisdiskriminering, og innføre nye konkurranseregler som bryter opp konsernets monopolsituasjon på mange varer. Det vil hindre at vi får se den samme superprofitten i fremtiden. Men inntil det er på plass, bør Hagen begynne å dele ut is til alle barna.