Slik løser vi fastlegekrisen
Akkurat nå er det «bare»rundt 350 bergensere som ikke har fastlege. Men nesten 20.000 bergensere har ikke den fastlegen de ønsker eller trenger, og står på venteliste for å få ny.
Det finnes ulike grunner til at noen ønsker å bytte fastlege. Bergen har for det første ingen fastleger å tilby nyinnflyttede bergensere. Flytter du fra Bømlo, Oslo eller Kirkenes til Bergen, havner du på ventelisten. Flykter du fra krig til trygg havn i Bergen, havner du på ventelisten.
Om legen din slutter, blir langtidssykemeldt eller pensjonert, og listene blir betjent av forskjellige vikarer – kanskje en av et annet kjønn enn du er komfortabel med, må du sette deg på den lange ventelisten.
Opplever du dårlig personkjemi, at legen din ikke har tid, ikke forstår, ikke følger opp forespørsler fra NAV, eller til og med har blitt fratatt retten til å sykmelde og du vil bytte fastlege, kan du satse på ventelisten. Men det kan ta lang tid før du får en ny fastlege å forholde deg til. Noen må vente i flere år.
Noen klarer seg utmerket med e-konsultasjoner med fastlegen sin i Telemark, og et og annet besøk på Bergen legevakt om det oppstår noe som ikke kan vente. Det er riktignok mange nok som er i den situasjonen til at det er svært belastende for legevakten.
Men for dem som går med vedvarende helseproblemer, som trenger diagnostisering over tid, oppfølging, henvisning til terapi, utprøving av medisiner, som trenger hjelp til arbeidsavklaring eller søknad om uføretrygd, er denne situasjonen uholdbar.
For mange blir dette en fattigdomsfelle. Avklaring til uføretrygd tar årevis for de fleste, og bare saksbehandlingstiden for uføresøknader er åtte måneder. Dette rammer trolig særlig kvinner, som oftere har helsetilstander som tar tid å avklare, som autoimmune sykdommer, kroniske smertesykdommer og muskel- og leddplager. Det er ikke rart at de som har råd til det, velger å kjøpe privat helseforsikring eller betale på privatklinikk. Men det skal ikke være nødvendig, og det skaper et klasseskille i helsevesenet!
For en del av de 20.000 på ventelisten står livet på vent. De venter på behandling og hjelp til å komme tilbake i en stabil jobbsituasjon eller trygdeytelse som igjen har konsekvenser for bosituasjon og hvilken oppvekst barna deres får. Når folk blir gående uten hverken oppfølging eller får utløst økonomisk støtte de har rett på, er faren stor for å bli sykere, og havne i utenforskap. Det haster å få bukt med ventelisten, og gi innbyggerne i Bergen reell tilgang på fastleger.
Flere kommunale fastlegekontor
Mange fastleger har slått ettertrykkelig fast at det administrative arbeidet og den uforutsigbare arbeidstiden gjør det vanskelig for mange å kombinere legeyrket med et familieliv. Vi i Rødt mener derfor at kommunen må etablere flere tverrfaglige kommunale fastlegekontor der legene er fast ansatt i kommunen. Ta for eksempel i bruk de gamle lokalene til helsestasjonen i Sandviken som nå står ledige.
Løsningen til Høyre om å kjøpe inn tjenester fra kommersielle legekonserner vil bare bidra til å øke problemet: nemlig at det private helsevesenet spiser opp arbeidskraften som vi trenger i det offentlige helsevesenet.
Du skal ikke trenge hverken flaks, full portemoné eller privat helseforsikring for å få gode helsetjenester i Bergen!
Magne Hagesæter, 2. kandidat for Rødt Bergen
Hege Elna Mikkelsen, 5. kandidat for Rødt Bergen