Rødt krever: Stopp Tyrkias angrep på kurderne!

Denne appellen holdt Sofie Marhaug på demoen til støtte for det kurdiske folk lørdag 12 oktober 2018.

Da det ble klart at Tyrkia satt i gang en militæroffensiv mot kurderne denne uken, ba Rødt om et hastemøte på Stortinget.

Vi vet ikke nøyaktig hvor mange titalls mennesker som allerede har blitt drept etter at offensiven startet, men vi har all grunn til å være bekymret. FN har dessuten meldt om 100.000 nye mennesker på flukt.

Rødt vil ha norske og internasjonale sanksjoner mot Tyrkia. Stopp Tyrkia og Erdogans angrep på kurderne! Dette er en varslet katastrofe; et angrep på et helt folkeslag og på de som har stått opp mot ekstremisme og undertrykking i både Tyrkia og Syria.

I går kunne vi lese at den norske utenriksministeren ikke vil selge nye våpen til Tyrkia. Det er bra, men ikke godt nok: Alle leveranser må stoppes umiddelbart! Bare i fjor eksporterte Norge våpen for over 40 millioner kroner til Tyrkia. Derfor er Norge – indirekte – ansvarlig for de militære angrepene. Vi har all grunn til å tro at norske våpen blir brukt mot kurderne. Norge har vært med på å fore den tyrkiske statens krigshissing og etter hvert deres angrep og utrenskninger.

Nå bruker Erdogan sine militære muskler mot den kurdiske befolkningen. Tyrkia har som alle vet ingen stolt historie i møte med sine minoriteter og naboland. Rødt frykter at vi står overfor en ny, etnisk rensning. Noe vi simpelthen ikke kan akseptere.

Tyrkias autoritære, antidemokratiske og krigshissende linje gir dessuten blod på tann for ekstremistene i IS.

Om det er noen som har stått opp mot IS, så er det kurderne. Vestlige ledere har brukt kampen mot de samme kreftene som unnskyldning for sine egne kriger og sine egne interesser, men når det gjelder å beskytte de som faktisk står opp mot denne ekstremismen og står opp for kvinnefrigjøring – i nærområdene – da er tonen en annen. Da betyr liksom ikke frigjøring noe lenger.

Hvorfor det? Jo, blant fordi Tyrkia er med i NATO. Norge og vesten er Tyrkias nærmeste allierte. Den norske NATO-lederen, Jens Stoltenberg, sitter stille i båten mens et av medlemslandene setter i gang en krig mot en hel befolkning, mot mennesker som har kjempet mot ekstremisme og for frigjøring. Dette er en stor skam. Vi står rett og slett på feil side av historien. Stoltenbergs stille samtykke er maktpolitikk av verste sort. Nå må Norge si ifra! Vi må bryte ut av den giftige NATO-alliansen.

Rødt krever sanksjoner mot Tyrkia! Og vi krever stans i alle militære leveranser! Norge, og andre land i Europa og vesten, må ikke bli Erdogans nyttige idioter. Dette er nemlig livsfarlig for kurderne.

Rødt stiller seg solidarisk med den kurdiske befolkningen! Vi trenger dere og verden trenger dere! Vi skal protestere høylytt, sammen med dere, mot Tyrkias angrep – så høylytt at Stortinget, regjeringen og internasjonale myndigheter må stanse Tyrkia. Nei til angrep og okkupasjon – ja til fred og frigjøring for Rojava!