Rapport fra Bergen bystyre 8. mai 2024
Rødt Bergens tre faste representanter stilte engasjerte og kampklare til mai-møtet i bystyret.
Med høyrebyrådets mørkeblå politikk, har det blitt en vane at politikerne blir møtt av demonstranter på vei inn i Gamle Rådhus, der bystyremøtene finner sted.
Denne dagen ble vi møtt av både Palestina-aktivister, klimaaktivister og Loddefjord-aktivister. Rødt er selvsagt enige med dem alle sammen, og løftet deres stemme inn i bystyresalen gjennom møtet.
Spørsmål om mangelfullt ferietilbud
Tidlig i bystyremøtet er det mulig for representantene å stille muntlige spørsmål til byrådet.
Rødts representant Torstein Dahle stilte muntlig spørsmål om ferietilbudet for personer med utviklingshemming. På januarmøtet vedtok bystyret at byrådet skal videreføre eksisterende tilbud, og det kom også gledestrålende medieoppslag om dette.
Men som Torstein påpekte i sitt spørsmål: «Det var mange som ikke kunne juble. Bømlo-tilbudet gjelder dem som er best fungerende. Tilbudet ved Skjærgårdsheimen i Øygarden, som gjelder dem som ikke er fullt så godt fungerende, er kuttet ut i år. Muligheten for å kunne søke tilskudd til ferieopphold sammen med pårørende, er falt bort. Og enda et problem: I juli er dagsentrene stengt og de pårørende er uten den avlastningen som dagsentrene innebærer. Juli er feriemåneden for de fleste, og da blir altså mange bundet opp på grunn av stengte dagsentre. For de best fungerende, som nå får et tilbud på Bømlo, blir det arrangert tre ferieturer i løpet av sommeren, men bare én av turene er i juli måned når dagsentrene er stengt. En annen er bare delvis i feriemåneden.»
Etter at Torstein la frem spørsmålet fikk han et svar fra byråden om hva som er gjort, men han påpekte i oppfølgingsspørsmål at deler av tilbudet faktisk er kuttet ut. På spørsmål om dette vil bli rettet opp ved revidert budsjett, fikk han til svar at det må en se på. Vi er skuffet over den tafatte holdningen til byrådet, og vil følge opp saken.
Stempler solidaritet som antisemittisme
Under spørsmålsrunden gikk Krfs gruppeleder Joel Ystebø på talerstolen. Han proklamerte da at han setter likhetstegn mellom Israel-boikott og at Bergen ønsker å inngå vennskapsbyavtale med Hebron, og antisemitisme. (Han gjør dette i oppfølgingsspørsmålet her, se etter byrådsleder Christine Meyers første svar).
Dette fikk mange i salen til å koke, og vår gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom tok ordet for å spørre om byrådslederen deler denne feilslåtte og farlige konklusjonen - men dessverre fortsetter byrådet sin feige holdning og nektet å svare på spørsmålet.
Dette kommer i kjølvannet av at byrådslederen også nektet å svare på spørsmål om byrådet ville ta initiativ til å heise det palestinske flagget på Nakba-dagen 15. mai. Nakba er arabisk og betyr «katastrofen». Det er dagen da staten Israel ble opprettet i 1948, noe som førte til at 750.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem.
Derfor fremmet vi også forslag i bystyret denne dagen om nettopp å flagge på nakba-dagen, men også her viste byrådspartiene sin feigeste side og motsatte seg at forslaget i det hele tatt ble debattert. Vi er sjokkert over hvordan byens øverste, politiske ledelse ikke evner å ta avstand fra et pågående folkemord og vise sin solidaritet med det palestinske folket.
Handlingsplan for trafikksikkerhet 2024-2025
Alle i bystyret er enig i at trafikksikkerhet er viktig, men byrådspartiene ser ut til å tro at flere biler og flere parkeringsplasser betyr tryggere skolevei og tryggere nabolag.
Opposisjonen ønsket å utsette saken for å hente inn innspill fra flere skoler, siden så få hadde kommet med høringsuttalelser til den foreslåtte planen. Dette ville derimot ikke flertallspartiene, som trakk frem at de jo hadde hørt på velgere i valgkampen og derfor visste en del om hva som rørte seg rundt omkring i byen. Vår gruppeleder holdt et flammende innlegg om hvor feilslått politikk byrådet fører, når de nå vil skrote «bilfri bydel-prosjekter» og ha flere parkeringsplasser i trafikksikkerhetens navn.
Hun pekte også på at det virker som flertallspartiene er selektive i hvem de hører på i valgkampen, all den tid FAU ved Ny-Krohnborg skole har vært veldig tydelige på at Bilfri Bøhmergaten for dem først og fremst er et tiltak for trafikksikkerhet, mens flertallspartiene har gått hardt ut mot prosjektet.
Og hva med Loddefjord? Et annet levekårsområde som igjen og igjen blir nedprioritert, der vi i Rødt så sent som dagen før fikk innspill om de håpløse og farlige situasjonene som oppstår på skoleveier i bydelen, uten at dette har blitt belyst i saken.
En gledens dag for Arna
Arna er en bydel som ofte har blitt glemt, og det er mange som er glade for at startskuddet for ny utvikling nå har gått. Storaneset er et stort område i Indre Arna som i dag brukes til industri og næring, men som det er stor enighet om at skal transformeres til boligområde. På dette bystyremøtet behandlet vi første sak om dette. Rødt fremmet mange forslag for å gjøre planen enda bedre, men dessverre fikk vi ikke flertall for noen av alle de gode forslagene om å sikre sosial boligbygging, kommunale boliger og sikre endra bedre medvirkning fra barn og unge. Men, vi fikk med oss et samlet bystyre på å gi tommel opp til et lokalt initiativ som ønsker badstue i Heggelandsviken. Denne badstuen har Bymiljøetaten uttalt seg negativ til, men nå kan vi slå fast at bystyret ønsker å støtte det lokale initiativet. Med dagens høyrebyråd tar vi de seirene vi kan få, og vi vet at lokalbefolkningen i Arna gleder seg over dette vedtaket.
Politikerne bevilger seg millionlønn
En veldig viktig sak på dette møtet var saken om “godtgjøring og velferdsgoder” til folkevalgte. Rødt er helt tydelige på at vi mener vi må ha ned politikerlønningene, men dessverre prater vi for døve ører. Bemerkelsesverdig nok var det ingen av flertallspartiene som argumenterte for hvorfor de mener lønnen må være så høy, og de andre opposisjonspartiene var også dårlige på å klare å se hvor problematisk det er at politikerne bevilger seg skyhøye lønninger mens vi ser på at byen vår blir kastet ut i en forskjellskrise.
I debatten sa Mailiss Solheim-Åkerblom blant annet følgende:
«Med økonomiske forskjeller øker utenforskapen, og helse- og livskvalitet reduseres. Det er denne situasjonen Bergen nå er i. Likevel velger flertallet å stemme for millionlønn for heltidspolitikerne. Det er mildt sagt skuffende (...)
Rødt mener at lønnede politikere bør tjene det samme som menneskene vi representerer. Det er ikke et demokratisk problem at politikere som kommer fra lønnssterke bransjer får redusert lønn. Dette er grupper som allerede er godt representert og har mye innflytelse også ellers i samfunnet. Det er faktisk de lavtlønte gruppene som er underrepresentert. Vi trenger ikke politikere som går inn i vervet for å berike seg selv. Vi trenger folkevalgte som består av helt vanlige folk, med vanlig yrkeserfaring eller til og med erfaringer fra å falle utenfor arbeidslivet.»
Bibliotek på Landås?
En av sakene på møtet var et innbyggerinitiativ for bibliotek på Landås. Beboerne og organisasjonene som har skrevet under på oppropet, ber konkret om at Bunnpris-bygget nedenfor Sletten senter blir omgjort til bibliotek.
Rødts representant Marte Teigen sa følgende fra bystyrets talerstol: «Dette er et godt initiativ og forslag fra innbyggerne på Slettebakken (...) Moderne bibliotek er så mye mer enn en samling av bøker. Det er samlingssted for lokalsamfunnet. Det er en kulturell aktør. Det er en kunnskapsbank både i kraft av de ansatte og materiellet de forvalter. Ja, takk!» Dessverre var ikke byrådspartiene like begeistret, og avviste forslaget.
Kulturskole under press
Bystyret behandlet høringsuttalelse til endringer i Rammeplan for kulturskolen. Men det hjelper jo ikke å ha gode rammeplaner hvis ikke kulturskolene har penger til å drive. Vi har de siste ukene lest at kulturskolen måtte droppe konserter og forestillinger. Nå blir det visst konserter igjen, men økonomien er prekær, og andelen barn som får gå på kulturskole er lavere enn ellers i Vestland fylke.
Marte Teigen tegnet seg i debatten, og advarte mot å nedprioritere tilbudet:
«Private kulturskoletilbud popper opp når det offentlige tilbudet ikke er tilstrekkelig. Og vi risikerer dermed også å miste talentfulle lærere i den offentlige kulturskolen. Samtidig har de praktisk-estetiske fagene i skolen blitt nedprioritert og bygget ned over flere år. Kjære bystyre; hvem skal kulturutøvelse være for? Alle barn, eller for barn av foreldre med midler og mulighet til å kjøpe dette tilbudet av private? For meg er svaret åpenbart.»
Rødt fremmet forslag om at tilbudet må bli billigere og helst gratis, og en merknad om at det er behov for øke de økonomiske rammene til kulturskolen. Begge falt ikke uventet.
Folkehelseoversikten
Årets folkehelseoversikt er klar, og som vanlig viser den et Bergen der helse henger sammen med klasse og hvor en bor i byen. Torstein Dahle tok opp disse forskjellene i debatten. Rødt fremmet en merknad der vi tar til orde for mer omfordelende budsjetter, og en annen der vi påpekte at luftforurensningen i Bergen er sterk i flere levekårsområder, og tok særlig til orde for tiltak for å få gjort noe med forurensningen på Danmarksplass.
Rødt-initiativer for Palestina ble utsatt
Bystyret rakk dessverre ikke behandle alt på sakskartet. Et representantforslag om kommunal boikott av Israel fra Magne Hagesæter og Torstein Dahle, bør bli behandlet på to-dagers-møtet i bystyret i juni. Her regner vi også med at det blir plass til en interpellasjon om bedre oppfølging av norsk-palestinere i Bergen, som ofte er sterkt preget av det som skjer nå. Har du venner og kontakter som representerer noen av sentrum/høyre-partiene i bystyret, prøv gjerne å få dem til å stemme med samvittigheten i disse sakene.
Andre saker
Noen andre saker der Rødt engasjerte seg, var i debatten om ungdomskriminalitet, og om rekruttering til helsestasjonene. Vi ønsker et desentralisert helsestasjontilbud, slik at det er anvendelig for nybakte mødre i en krevende situasjon, og de som ikke har penger til bil.