Rapport fra Bergen bystyre 5.5.2023

På onsdag var det bystyremøte igjen, det første av to i mai måned. Rødt stilte med sine faste tre representanter: Mailiss Solheim-Åkerblom, Odd Arild Viste og Magne Hagesæter.

Helsestasjon i Bergen sentrum

Rødts Magne Hagesæter stilte muntlig spørsmål om sosialbyråden vil reversere sentraliseringen av helsestasjoner i Bergenhus og Årstad. Etter protester fra befolkningen skal nå Loddefjord få tilbake helsestasjonen sin. Men alle som bor i Bergen sentrum– et område som strekker seg fra Landås og Lønborg– må nå møte i Møllendal. Dette gjør disse nødvendige tjenestene mer utilgjengelige for blant andre gravide, spedbarns- og småbarnsforeldre. Det gir også lengre reisetid for ansatte som skal på hjemmebesøk.

Byråden svarte at det snart kommer en sak om Familiens hus der det vil komme fram hvorvidt byrådet vil reetablere flere helsestasjoner. Dette er et krav Rødt vil arbeide videre med.

Aktivitetskort for barn og unge, og skjermbruk i skolen

Bystyremøtet behandlet en interpellasjon fra Odd Arild Viste og Magne Hagesæter om å gjøre aktivitetskortet for barn og unge, til et digitalt kort for alle barn og unge i Bergen. Dette forslaget fikk bare støtte fra MDG, Folkets parti, samt fire uavhengige representanter. Vårt andre forslag handlet om at byrådet må finne løsninger som sikrer at at alle i dagens målgruppe (barn i fattige familier) får tilgang på kortet og at det må fungere på en måte som ikke stigmatiserer de som benytter seg av det. Dette forslaget fikk i tillegg støtte fra H, Krf og Sp, og dermed flertall.

Under behandlingen av en interpellasjon fra Krf, der deres representanter tok opp utfordringer med mye skjermbruk i spisepausene i bergensskolen, la Rødt frem et forslag der vi ba byrådet undersøke om det kan være en sammenheng mellom høy skjermbruk og mangel på personalressurser. Dessverre ble dette nedstemt.


Forberedelser til bystyremøtet i gruppen. Foto: Even Underlid

Høringssvar om helsepersonell

I høringssaken Helsepersonellkommisjonens NOU fremmet vi sammen med SV et alternativt høringssvar som støttet mindretallet i kommisjonen, som ikke ønsker å svekke innflytelsen til arbeidsmiljøloven og fagbevegelsen over arbeidstidsbestemmelsene. Vi reagerte på at byrådet i sitt høringssvar går inn for en svekkelse av arbeidsmiljøloven ved å tillate mer bruk av gjennomsnittsberegning av arbeidstiden. Vi gikk også mot høringssvarets målsetting om at det skulle være færre helsepersonell per pasient i fremtiden og pekte på sekstimers arbeidsdag som et tiltak som kunne gjøre det mulig for helsepersonell å stå lenger i arbeid.


Høringsuttalelse om kraft

Bystyret behandlet en høringsuttalelse om kraft. Her her fremmet Rødt et alternativt forslag til uttalelse sammen med SP, der vi blant annet fremhevet behovet for kontroll med krafteksporten, og krav om fyllingsgrad i magasinene. Vi fremhevet også at arbeid med energiøkonomisering og oppgradering av eksisterende vannkraftverk/satsning på solkraft, må ha forrang fremfor utbygging av vindkraft, og at all utbygging må være skånsom mot naturen.


Bystyret vedtok kritikk av pengesløsing

På møtets sakskart, finner en også Rapport om kommunens finansforvaltning i 2022. Her la Rødt frem en skriftlig merknad om den høye lånerenten (6,4 %) som betales vedrørende Søreide og Landås skole, som følge av at de er bygget gjennom en avtale om offentlig-privat samarbeid (OPS-avtale). «Privatfinansiering betyr høyere lånerente enn kommunal finansiering, fordi kommuner ikke kan gå konkurs og dermed er helt sikre låntakere», påpekte vi i vår merknad. I denne saken delte byrådspartiene seg, og Arbeiderpartiet var med å sikre flertall for Rødts merknad. Så gjelder det bare at partiet også før/etter valget allierer seg mot venstresiden, og ikke de privatiseringsvennlige partiene.

Det ble videre votert over opprettelsen av en midlertidig tilskuddsordning for varmepumper i private hjem. Her fremmet Rødt forslag om at husholdninger med inntekt under 650.000 kroner prioriteres, og en merknad der vi ba byrådet om å også fatte tiltak for å hjelpe de mange bergensere som er leietakere og ikke kan eller vil investere i varmepumper. Leietakere opplever jo også rekordhøye strømregninger.

Luftforurensning og trafikkplan

Under sak om årsrapport om luftkvalitet i Bergen, utfordret Mailiss Solheim-Åkerblom byrådet. Det måles ofte et helseskadelig nivå med luftforurensning i Bergen. Rødt foreslo å gjenoppta ordningen med telling av piggdekk, at en igjen rapporterer om sykkelandelen, og at byrådet skal jobbe for å etablere en værstasjon på Ulriken som kan registrere inversjon (slik bystyret tidligere faktisk har vedtatt). I tillegg etterlyste Rødt handlekraft bak byrådets egne ord om å få ned biltrafikken på Danmarksplass, og påpekte at overskridelsene av helsebaserte grenser for forurensning i desember i fjor, skyldes byrådets reversering av forbudet mot fyring i ikke-rentbrennende ovner.

Bystyret behandlet en trafikkplan med Bergen som ser frem mot 2040. Eller skal en si bakover. For den planlegger for fortsatt høy trafikk i bergensdalen. Rødt fremmet flere forslag for å få en mindre bildominert by. Et forslag fra Rødt fikk flertall i Utvalg for miljø og byutvikling og ble senere vedtatt i bystyret som del av trafikkplanen: “Bystyret bemerker at flere nabolag, slik som Dokken, Fjellsiden og Sandviken, mangler avbøtende tiltak for økt trafikk. Bystyret forutsetter at byrådet følger dette opp og presenterer slike avbøtende tiltak i kommende planer.”

Vi fikk dessverre ikke støtte til våre øvrige forslag og merknader, men fikk i det minste løftet disse fra bystyrets talerstol. Rødt ønsker helt bilfrie områder, heller enn områder der elbiler fortsatt kan ferdes, fordi også disse bilene tar arealer fra syklister og gående, og fordi dekkene produserer mikroplast. Våre representanter fremmet dessuten et forslag om at byrådet må følge opp vedtaket om å arbeide for et trafikklokk på Danmarks plass, og behov for å utrede en forlengelse av Fløyfjellstunnelen til Fjøsanger (med på/avkjørsler underveis). Dette kan være et alternativ til mesteparten av det miljøfiendtlige prosjektet Ringvei Øst (hvor vi likevel ønsker en løsning for det nordlige Åsane, og utbedring ved Grimesvingene).

Biler tar plass og krever ressurser, også elektriske biler.


Løsninger på fastlegekrisen

Under behandling av et representantforslag fra MDG og Høyre om å løse fastlegekrisen, foreslo Rødt å etablere tverrfaglige helsesentre med helsepersonell som er fast ansatte i kommunen og der andre yrkesgrupper som psykologer, fysioterapeuter og manuellterapeuter kan avlaste allmennlegene.

Fiendtlig arkitektur og representantforslag-bonanza

Bystyret behandlet Odd Arild Vistes representantforslag mot fiendtlig arkitektur, laget i samarbeid med vara til bystyret Henrik Madsen. Med fiendtlig arkitektur mener vi f.eks. benker som det ikke er mulig å hvile på. Etter at forslaget ble nedstemt i Utvalg for miljø og byutvikling, lanserte vi sammen med SV dette på nytt, men delt opp i seks alternative forslag. Dessverre ble også denne gang helheten i forslaget nedstemt.

Møtet var ellers preget av at MDG, etter å ha blitt kastet ut fra byrådet, sendte inn en hel haug med representantforslag (kan hende for ting de ikke har fått gjennom mens de satt i byrådet). Dette er forslag som blir grundig behandlet og det kan ta et halvt år før de kommer opp i bystyret. 16 slike forslag fra MDG ble behandlet på møtet.