Rapport fra Bergen bystyre 4. september 2024
Her kommer Rødt Bergens rapport fra høstens første bystyremøte. Vi vil her fortelle litt om noen saker som våre representanter fremmet eller engasjerte seg i.
Dårlig bemanning gir høyt sykefravær
Vår gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom stilte ved bystyremøtets start et muntlig spørsmål til byrådsleder Christine Meyer. Her viste Mailiss til et oppslag i BA om det høye sykefraværet i Bergen kommune, der Meyer omtalte dette som et samfunnsproblem og et mysterium.
Mailiss påpekte at det lenge har blitt ropt varsku om en bemanningskrise i barnehagene, og at Bergen har dårligere bemannede omsorgstjenester enn andre storbyer i Norge.
Byrådets har svart med å love nærværssamtaler, men det er vanskelig å se hvordan det skal gjøre slitasjen mindre, eller gjøre en overarbeidet ansatt mindre syk.
Vår gruppeleder stilte derfor følgende spørsmål til byråden: «Ser ikke byrådsleder sammenhengen mellom underbemanning og høyt sykefravær». Svaret hun fikk på dette, er at byrådet har økt bemanning/innførte servicearbeidere i sykehjem. Mailiss spurte da om byrådet også vil vurdere å øke bemanningen i barnehagene, der situasjonen er kritisk.
Svaret på dette var et blankt nei. Her viser altså byrådet sitt sanne ansikt, og at de ikke har tenkt å høre på de som faktisk vet hvor skoen trykker. Det blir rett og slett for dumt at byrådsleder sier at de skal gå inn på hver enkelt arbeidsplass å vurdere og analysere hva som trengs.
Som Mailiss sa til BA: «Å jobbe i barnehage er allerede et tungt yrke med mye slitasje, og det sier seg selv at blir det for få mennesker på jobb blir denne slitasjen enda større. Løsningen burde være helt klar: Flere på jobb, slik at ansvar og oppgaver blir delt på flere. Vi trenger ikke analyser, vi trenger tiltak».
Bergensavisen fulgte senere opp vårt initiativ i bystyret med en ny artikkel.
Ivaretakelse av norsk-palestinere: Støttende ord, ingen tiltak
Bystyret behandlet en interpellasjon fra Rødt om bedre ivaretakelse av norsk-palestinere i Bergen. Alle synes i debatten enige i at Bergen kommune har ansvar for å ivareta norsk-palestinere, men byrådspartiene og samarbeidspartiene ville likevel ikke støtte Rødts forslag.
Vi mener det er en for vag holdning, og vil fortsette kampen for å ivareta palestinere i vår egen by, bidra til solidaritet med det palestinske folk, og arbeide for å stanse folkemordet.
Gjennomslag: Bystyret positiv til areal- og naturregnskap
Med dagens byråd har Bergen spilt fallit som en grønn storby. Istedenfor å følge opp bystyrets vedtak om å bli arealnøytral, lar dagens flertall asfalt, parkeringsplasser og utbyggeres interesser, trumfe hensyn til natur. Det er skremmende når vi vet at verden står midt i både en klimakrise og en naturkrise.
Det var derfor en gledelig overraskelse at flertallspartiene (byrådspartiene og støttepartiene deres) viste velvilje da bystyret behandlet en annen interpellasjon fra Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom, om at Bergen må innføre areal- og naturregnskap.
Et slik regnskap er viktig for å få oversikt over naturen i kommunen vår, og for å stanse nedbygging av denne.
Selv om byrådspartiene ikke ville støtte alle Rødts forslag i saken, var de med på et kompromiss. Vedtaket lyder som følger: Bystyret er positive til et areal- og naturregnskap og ber byrådet vurdere dette i forbindelse med Kommuneplanens samfunns- og arealdel.
Støtte til papirløse
Byrådet har kuttet i tilskudd til Helsesenter for papirløse. Da Aps Fauzia Hussain-Wiik la frem en interpellasjon om å styrke dette helsetilbudet, ga vi selvsagt full støtte til dette.
Rødts Sunniva Andresdottir Vik sa blant annet fra talerstolen: «Vi må ta ansvar for at våre papirløse innbyggere får den helsehjelpen de har rett på – nemlig gratis helsehjelp og behandling – før situasjonen blir akutt og livstruende.»
Forebyggende tiltak mot ungdomskriminalitet
En av de store sakene på bystyremøtet var tiltak mot ungdomskriminalitet.
Rødts Marte Teigen holdt et kraftfullt innlegg i saken. Der ga hun støtte til noen av byrådets tiltak, som miljøarbeidere og lommepenge-prosjekter. Hun kritiserte likevel at forslagene ikke går langt nok i å adressere kjernen i problemet, som er utenforskap og sosiale forskjeller. Det er også svært problematisk at byrådet legger frem nye tiltak helt uten å følge opp med pengene som trengs for å gjennomføre dem.
Her er et utdrag fra Martes innlegg fra talerstolen:
Vi må gi ungdommen arenaer hvor de kan oppleve mestring! Utvid LIM-tilbudet, etabler et ungdomsdrevet konsertsted i Bergen sentrum, og utvid åpningstidene til fritidsklubbene.
Vern om ungdommens psykiske og seksuelle helse. Reverser nedleggelsen av UngArena Nord, desentraliser helsestasjonene med drop-in-tilbud i alle bydeler, og tilby kurs i grensesetting gjennom helsestasjonene (...) Terskelen er allerede høy for å søke hjelp for personlige og vanskelige ting. Hvis ungdommene i tillegg må reise fra Arna til Nesttun, øker terskelen enda mer. Gi foreldrene den støtten og kompetansen de trenger.
Styrk natteravnene, organiser støttegrupper for foreldre som trenger det, og opprett et utadrettet lavterskeltilbud for tenåringsforeldre som trenger mer kunnskap.
Du kan se hele Martes innlegg i videoformat med tekst her.
Vold i nære relasjoner – et stort samfunnsproblem
Dette er navnet på et representantforslag fra Fremskrittspartiets Christian Haugen som bystyret hadde på sitt sakskart denne gangen.
Rødt er selvsagt enig i at vold i nære relasjoner er et svært alvorlig og stort problem, både for de som rammes av volden og for samfunnet. Vi foreslo sammen med Mdg og Ap, seks egne forslag til vedtak, med konkrete tiltak mot problemet. Disse er utformet på bakgrunn av innspill fra organisasjoner som jobber med slik vold, som bl.a. Aldri Alene.
Forslagene våre handlet om:
- At bystyret legger frem en sak om hvordan kommunen skal jobbe med oppfølging og hjelpetiltak etter innføringen av nye regler for omvendt voldsalarm.
- Opprette en egen koordinatorstilling i Bergen kommune som skal følge opp ved anmeldelse om vold i nære relasjoner. Koordinatoren skal ivareta alle byråkratiske prosesser og innkaller til samarbeidsmøter med alle involverte etater. Etter modellen “Nye mønstre”. Stillingen bør ligge under enhet for koordinering i kommunen.
- At politiet må få etablert RISK (risikoanalyse og kriminalitetsforebygging av vold i nære relasjoner) etter modell fra Oslo politidistrikt.
- Å styrke samarbeidet mellom politi og barnevern ved mistanke om vold.
- Å styrke krisesentrene for voldsutsatte.
- Å etablere team med spesialisert på vold i hjemmet, å styrke krisesentrene for voldsutsatte, og å etablere en tverrfaglig arbeidsgruppe som kan komme med innspill til tiltak for bekjempelse av slik vold lokalt og nasjonalt.
Dessverre fikk vi ikke flertall for våre fellesforslag, men i tillegg til Rødt, Mdg og Aps stemmer fikk de støtte fra resten av opposisjonen – SV, Venstre og Krf. Da våre forslag falt, stemte vi selvsagt for flertallspartiene sine forslag om å følge opp tema i en kommende handlingsplan, og å innføre en koordinatorstilling.
Gjennomslag i høring om gruvedrift på havbunnen
Bystyremøtet behandlet en høringsuttalelse om vern av marin natur utenfor territorialfarvannet. Her skulle altså bystyret bestemme hva Bergen kommune skal spille inn av synspunkter til den videre behandlingen av loven.
Rødt kritiserte i bystyret at det nå åpnes for gruvedrift på havbunnen, uten at vi kjenner alle konsekvensene. Vi er glade for at opposisjonen, samt Frp, Bergenslisten, Inp, og Pp sikret et stort flertall for at vårt forslag bakes inn i høringsuttalelsen.
Rødt-forslaget som ble vedtatt, lyder som følgende:
Bergen kommune ønsker likevel å peke på en utfordring for vern av marin natur. Punkt 3.6 i høringsnotatet omhandler havbunnsmineralloven. Der presiseres det at utvinningstillatelse kan gis på bestemte vilkår, og at det i denne forbindelse kan stilles vilkår om beskyttelse av naturverdier i avgrensede områder. Bergen kommune er svært bekymret for konsekvensene eventuell marin gruvedrift kan føre til, og savner et sterkere vern av den marine naturen i møte med en helt ny industri. Bergen kommune mener derfor primært at det burde vedtas et moratorium mot marin gruvedrift, frem til vi har mer kunnskap. Når denne loven likevel vedtas i en situasjon der Norge har åpnet for marin gruvedrift, mener Bergen kommune det er avgjørende at dette problematiseres i ny lov om vern av marin natur utenfor territorialfarvannet. Dette vil kunne plasseres i lovforslagets § 24 “Uforutsette miljøkonsekvenser av lovlig virksomhet”.
Selv om Høyre ikke fant å støtte dette, vil det altså bli sendt et klart signal fra Bergen kommune: Det haster noe veldig å ta vare på havene og moder natur!
Strengere regulering av korttidsutleie
SV tok initiativ til å løfte et økende problem med kortidsutleie i Bergen, ofte gjennom AirBnb eller liknende. Blir omfanget stort, kan dette ha ødeleggende virkninger for bomiljøer. SV stilte spørsmål til byråden om hva de planlegger av tiltak, og ba om at byrådet legger frem en sak for bystyret der det kommer frem hva kommunens handlingsrom er.
Rødt Bergen er svært positive til dette initiativet fra SV, en sak som vi også har arbeidet med. Samtidig som vi mener at vi allerede har virkemidlene som trengs for å sette i gang strengere regulering. Vi fremmet derfor tre forslag til strakstiltak:
- Bergen kommune stiller krav til at utleier må søke tillatelse fra kommunen for å kunne drive privat korttidsutleie av hele leiligheter.
- Maksgrensen for antall dager i året man kan leie ut en leilighet via Airbnb og lignende tjenester senkes til 60.
- Det opprettes et kommunalt boligtilsyn som skal jobbe med å avdekke ulovligheter.
Forslagene våre fikk bare SV og Rødts stemmer, og falt dermed.
Opptak av bystyremøtet
På bystyremøtet stilte våre faste representanter Mailiss Solheim-Åkerblom, Marte Teigen og Torstein Dahle. I tillegg var Sunniva Andresdottir Vik var inne som vara en periode på begynnelsen av møtet, og Mona Khateeb mot slutten av møtet.
Du kan se hele bystyremøtet her. Her er det også mulig å klikke seg inn på enkeltsaker og søke opp talere.