Rapport fra Bergen bystyre 31. januar 2024

På januarmøtet i bystyremøtet engasjerte Rødts representanter seg blant annet i rullerende barnehageopptak og bostedstilbudet for kvinner i aktiv rus. Rødt var også med å kreve en undersøkelse av hva som skjedde i den såkalte «Daniel-saken», som handler om en ung mann som døde etter at hjelpeapparatet sviktet.

Ved starten av bystyremøtene, kan representantene rette muntlige spørsmål til byrådet. Marte Teigen fra Rødt stilte denne gangen muntlig spørsmål om botilbudet for kvinner i aktive rus, en særlig utsatt gruppe. Byråd for barnevern, sosiale tjenester og mangfold, Charlotte Spurkeland, erkjente i sitt svar til Marte Teigen at det nåværende botilbudet ikke er tilstrekkelig, men sa at det er tiltak på gang for å bedre situasjonen.

Foreslo vekterordning i Vågsbunnen

Bystyremøtet debatterte en interpellasjon fra Trond Tystad i Bergenslisten om bedre forhold for beboerne i Vågsbunnen.

Rødt er opptatt av beboerne i området, men ønsker også å holde fokus på menneskene som oppholder seg på gaten, og som trenger hjelp. Vi fremmet derfor forslag om en kommunal vekterordning, noe som vil gavne begge gruppene. Det var bare Bergenslisten og Rødt som stemte for dette.

Gratis kollektivtransport og urban mining

Mailiss Solheim-Åkerblom fremmet forslag om en prøveordning med gratis kollektivtransport og om et prøveprosjekt med urban mining – gjenvinning av metaller og mineraler fra forbruksteknologi som alt finnes i samfunnet vårt. Disse representantforslagene vil bli behandlet på et senere bystyremøte.

Tlbudene for personer med utviklingshemming

Bystyret behandlet to saker knyttet til dette: En om temaplan om tjenester til folk med utviklingshemming, og en annen om ferietilbud. Sistnevnte var en betent sak fordi byrådet ville kutte det eksisterende tilbudet til fordel for en søkbar pott som bare enkelte i praksis vil kunne benytte seg av.

Byrådet har i noen grad kommet kritikerne i møte. De fremmet et nytt forslag til vedtak der en viderefører dagens ordning i et år til. Bystyret gikk imidlertid lengre og vedtok at en skal videreføre dagens ordning, uten å nevne noen tidsavgrensning.

Krevde rettferdig barnehageopptak

Med dagens ordning for barnehageopptak, kan det være en økonomisk katastrofe å få barn på feil tid av året. (Se intervju i BT med vår bystyrepolitiker Marte Teigen). De fleste partiene har derfor uttalt seg til fordel for kontinuerlig opptak eller flere telledatoer.

Under behandling av en sak om utredning av kontinuerlig opptak foreslo Rødt å innføre dette med en gang. Ingen andre partier støttet forslaget vårt.

Bystyret vedtok også en høringsuttalelse om mulige endringer i barnehageloven. Rødt foreslo under behandlingen en rekke ting inn i uttalelsen, som et tydeligere skille mellom kommersielle og ideelle barnehager, og å lette byrdene for ideelle barnehager. Vi foreslo også at kommunen skulle ta til orde for å få inn et krav om utbytteforbud, og bedre pensjonsvilkår, for å nevne noe. Du kan lese alle forslagene våre på side 36-37 i protokollen. Dessverre falt alle Rødts forslag.

Rødts bystyregruppe: Marte Teigen, Torstein Dahle og Mailiss Solheim-Åkerblom. Foto: Even Underlid

Høringsuttalelser om grønt skifte og energilov

Bystyret diskuterte hva kommunen skal komme med av innspill på flere offentlige høringer. En av disse var en høring på Klimautvalgets rapport om veivalg for klimapolitikken (NOU 2023: 25). Her var Rødt med å fremme et felles alternativt forslag sammen med mer eller mindre hele opposisjonen.

Rødt fremmet også hele 11 tilleggsforslag til høringsuttalelsen, der vi blant annet etterlyste et større fokus på rettferdighet i klimapolitikken, klima- og naturregnskap, og et tydelig nei til havvind.

Vi fikk ikke flertall for heller disse forslagene, men vi fikk støtte for å ta inn i høringsuttalelsen at kommuner og fylkeskommuner må ta ansvar for matsvinn i egne virksomheter, og at Bergen kommune skal si seg enig i høringsutkastet der det kritiserer statens manglende hensynstaken til samiske interesser i klimapolitikken.

Mailiss Solheim-Åkerblom holdt et innlegg der hun gikk i møte med INPs farlige og misvisende argumenter om at Norge har «verdens reneste olje» og at Kina har høyere utslipp enn Norge.

Hun sa følgende fra talerstolen: «Det er ikke slik at det er noe som finnes noe som heter ren olje, eller ren petroleum. I denne NOUen slår man fast at det aldri vil være mulig å få helt utslippfri oljeproduksjon. Av et fat olje er det bare 2 % av utslippene som kommer når den produseres, 98 % kommer når den blir forbrent. (...) Hvorfor har Kina høyere utslipp enn det Norge har? Vel, fordi de produserer veldig mange av de varene som vi i den vestlige verden bruker.»

«Det er ikke slik at det er noe som finnes noe som heter ren olje, eller ren petroleum. Av et fat olje er det bare 2 % av utslippene som kommer når den produseres.»
- Rødts gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom korrigerer Industri og næringspartiet (INP) fra talerstolen

Fritak for eiendomsskatt til religiøse organisasjoner

Bystyret behandlet fritak for eiendomsskatt til ulike stiftelser og organisasjoner. Politikerne har mulighet til å gi fritak for eiendomsskatt i enkelte tilfeller, dersom noen driver med virksomhet som er til gode for kommunen. Noen av fritakene gis til religiøse organisasjoner, men utelukkende kristne organisasjoner stod på fritakslisten.

Rødts Torstein Dahle foreslo følgende merknad: «Det er ikke uproblematisk at kommunen skal vurdere hvilke former for religiøs aktivitet og livssynsutfoldelse som eventuelt skulle anses å gagne kommunen (...) Hvis kommunen skal fortsette med det, er det i alle fall nødvendig at slike vurderinger ikke begrenses til kristne tros- og livssynsorganisasjoner, og at andre organisasjoner i den kategorien må bli informert at de kan søke fritak». Merk at kun SV og Rødt stemte for denne viktige merknaden.

Granskning av «Daniel-saken»

Bystyrerepresentantene ble onsdag møtt av en demonstrasjon ledet av mor til Daniel Olufsen Pedersen. Mannen, som døde sommeren 2023, var alvorlig psykisk syk og hadde en lettere psykisk utviklingshemming.

Mye ved oppfølgingen av Daniel, eller rettere sagt den manglende oppfølgingen, fremstår skandaløst. Kommunen betalte rundt 20 millioner for et privat hjelpetilbud, som åpenbart ikke fungerte. Mens dette tilbudet skulle ta vare på den 21 år gamle mannen, fikk han disponere kjøretøy og selge narkotika. Innsendte advarsler ble ikke fulgt opp.

Torstein Dahle og Diane Berbain fra SV er to av flere i bystyret som har særlig engasjert seg i saken. Bystyret vedtok ikke deres forslag om en forvaltningsrevisjon som spesifikt skal granske hvorfor Daniel ble forsømt. Forslaget fikk 30 stemmer av 34 nødvendige. Derimot ble det stort flertall i bystyret for en mer generell granskning av hvordan kommunen følger opp personer med et komplekst diagnosebilde og sammensatte lidelser.

Rødt-folk i samarbeidsutvalg

Bystyremøtet valgte medlemmer til samarbeidsutvalg, det øverste rådgivende organet ved skoler og barnehager. Her er det vanlig at de ulike partiene nominerer kandidater og at disse så blir valgt av bystyret. Du kan se hvilke Rødt-folk som ble valgt inn her.

Teksten er oppdatert 9. februar kl. 11:15.