Rapport fra Bergen bystyre 29. april 2025

Bystyremøtet i april hadde som vanlig et bredt utvalg av saker å behandle, men møtet var for kort til å komme gjennom alle de innsendte forslagene. Dette er ikke et helt nytt problem, og noe vi hadde advart mot på forhånd.

Møtet rakk likevel å behandle en rekke saker, inkludert noen av de med Rødts signatur: En interpellasjon om flagging for Palestina på Nakba-dagen, en om at Loddefjord og Laksevåg skal få noe igjen for opprustningen ved Haakonsvern, og et representantforslag om prøveforsøk med seks-timers-dag i barnehager,

Våre representanter Mailiss Solheim-Åkerblom, Torstein Dahle og Sunniva Andresdottir Vik tok ordet og fremmet forslag også i mange andre saker.

Barn skal ha et fast bosted

Ved starten av bystyremøtene er det anledning til å stille muntlige spørsmål til byrådene. Rødts gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom tok her opp at Bergen er på landstoppen hva gjelder bostedsløse. Like før påske pekte Redd Barna Bergen, i et leserbrev i Sydvesten, på nye tall fra SSB som viser at husstander med barn, som står uten fast bosted i Bergen, har økt fra 16 husstander i 2023 til 48 i 2024. En tredobling på bare ett år!

Spørsmålet fra Mailiss som sosialbyråd Charlotte Spurkeland måtte besvare, lød slik: «Kan byråden forklare hvordan det kan ha seg at stadig flere barn i kommunen vokser opp uten et fast sted å bo?»

Spurkeland bekreftet økningen, men kalte den «et øyeblikksbilde» og sa at tallet er betydelig redusert siden målingen ble gjort. Vår gruppeleder spurte da hva byråden vil gjøre for at tallet skal gå ytterligere ned. Byråden sa at hun ikke kan garantere for at ingen skal ha midlertidig bolig i en stor by som Bergen, men anerkjente at utleiemarkedet kan være krevende, og at det er kø for å få kommunal boliger.

Dette er ikke et godt nok svar, alle barn skal ha et fast hjem. Det haster nå å bygge flere kommunale familieboliger!

Palestina: Har ballen begynt å rulle?

Palestinerne kjemper mot okkupasjon, folkemord – for fortsatt eksistens.

Mailiss Solheim-Åkerblom hadde derfor på forhånd sendt inn en interpellasjon om flagging på Nakba-dagen 15. mai. Dette er dagen da fordrivelsen av palestinerne begynte i 1948, og de ble fordrevet fra 500 landsbyer. Det ble ikke uventet en engasjert debatt, men en der posisjonen prøvde å dekke seg bak at saken angivelig er komplisert og for politisk. Mailiss pekte på at Bergen kommune tidligere har flagget for Ukraina og at denne argumentasjonen derfor ikke henger på greip.

Et flertall av bystyret presterte likevel å stemme ned forslaget om flaggheising, uten å legge frem alternative forslag om andre solidaritetshandlinger.

Men vi noterer oss et lite lyspunkt. Mens byrådspartiene og støttepartiene tidligere har stemt ned eller hindret behandling av mange forslag for Palestina, sprakk nå blokken deres. I tillegg til forslaget om flagging, lanserte vi nemlig et mer forsiktig forslag til vedtak som vi tenkte flere kanskje kunne slutte seg til. Dette hadde følgende ordlyd: «Bystyret i Bergen slår fast at bystyret vil vise støtte og solidaritet med Palestina og det palestinske folk.»

Dette fikk et flertall da Bergenslisten pluss én representant fra Høyre og én fra SP stilte seg på rett side.

Ikke glem Loddefjord og Laksevåg

Europa ruster opp, Norge ruster opp, og Bergen blir berørt av dette. Haakonsvern, Nord-Europas største marinebase ligger jo få kilometer fra byen vår.

Rødt har tatt til motmæle mot at USA skal få bruke dette som såkalt omforent område og har bedt om bedre beredskap i tilfelle atomhendelser. Når basen nå skal få 2.000 nye ansatte, er det uansett riktig at Laksevåg og Loddefjord får noe igjen for å ha basen i sitt nærmiljø.

På bystyremøtet hadde Diane Berbain (SV) og Sunniva Andresdottir Vik (Rødt) derfor en interpellasjon der de utfordret byrådet på å satse i Laksevåg og Loddefjord. Der skrev de: «Området skal ikke være en bakgård for Forsvarets vekst. Loddefjord skal være en levende bydel (...) Det er fint at byrådet allerede ønsker å satse på området, men vi må også be staten om å bidra med sin del - innbyggerne må få være med på hele festen - ikke bare opprydningen dagen etter.»

Vårt forslag om at byrådet skal arbeide opp mot staten for å få til en satsning i Loddefjord og Laksevåg, fikk dessverre bare Rødt, SV og MDGs 14 stemmer.

Sunniva Andresdottir Vik på talerstolen i Bergen bystyre, april 2025.

Hegreneset-planen burde vært sendt i retur!

Rødt er svært misfornøyde med planen som byrådet har lagt frem for Hegreneset i Sandviken, som i liten grad tar hensyn til nåværende og fremtidige beboere i området.

Vår gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom pekte på følgende i sitt innlegg:

  • Hegreneset er et område som har stort potensial for byutvikling. Men for at dette skal bli et område for nåværende og fremtidige innbyggere, må nettopp innbyggerne settes i fokus og ikke utbyggerinteresser. Det er dessverre det stikk motsatte vi ser i foreslåtte reguleringsplan.
  • En brei strandpromenade for allmennheten er ikke nok til å bøte på hverken byggehøyder, tap av utsikt eller at området kapsles inne heller enn å dra nytte av i dag en av byens beste beliggenheter og utsikter.
  • Vi er også bekymret for trafikksikkerhet i området.
  • Det er helt tydelig at nabolaget ikke har vært godt nok involvert eller hørt i denne saken.

Vi fremmet derfor alternativt forslag sammen med SV og MDG om å sende planen i retur til byrådet for forbedringer. Dette fikk dessverre bare våre tre partiers stemmer.

Bevar boligene i Strandgaten 223

Du har kanskje lest om beboerne i Strandgaten 223, som plutselig fikk vite at de må ut av i blokken der mange har bodd over lang tid. Der skal det nemlig bygges hotell.

Kommunen ga nei, men saken er nå til ordinær klagebehandling i kommunen. For Rødts del motsetter vi oss hotellplanene blant annet fordi det er behov for boliger på Nordnes og fordi et hotell vil endre områdets nærmiljø og identitet i negativ retning.

Da bystyret fikk til behandling et innbyggerforslag om å bevare boligene, førte det til en kort debatt i bystyret med fire inntegnede representanter. Rødt og Arbeiderpartiet fremmet et alternativt forslag som innebar å gi sin støtte til innbyggerne. «Bystyret støtter innbyggerforslaget om å si nei til etablering av hotell i Strandgaten 223, og ber byrådet legge dette til grunn for den pågående klagebehandlingen i saken», lød forslaget vårt.

Det alternative forslaget fikk dessverre bare støtte fra 30 representanter av 67 totalt.

Sekstimers-dagen: Gjennomfør prøveprosjektet!

Rødt fikk i budsjettforhandlingene i 2022 gjennomslag for prøveprosjekt med sekstimers-dag i et utvalg barnehager i Bergen. Det ble fulgt opp, først med et begrenset forprosjekt. Resultatene fra dette tyder på at sekstimersdag kan løse viktige problemer for barnehagene og de ansatte. Men så kom høyrebyrådet som valgte å droppe prøveprosjektet som skulle komme etter forprosjektet.

På dette bakteppet sendte tre Rødt-representanter (Marte Teigen, Mailiss Solheim-Åkerblom og Sunniva Andresdottir Vik) et representantforslag om å gjennomføre prøveprosjektet. Sunniva la frem forslaget. I sitt innlegg pekte hun på at barnehagene står i en bemannings- og rekrutteringskrise, og at sekstimersdag kan være en stor del av løsningen.

Resultatene fra byrådet er - som byrådet også understreker i sin vurdering av vårt representantforslag - veldig positive. Ansatte som deltok melder om økt trivsel, mindre sykefravær, og en mer stabil arbeidshverdag. Byrådet valgte likevel som noe av det første de gjorde, å avslutte prosjektet. Argumentasjonen fra byrådsleder Meyer var den gangen at prosjektet ikke funker. Men som det fremgår av byrådets argumentasjon i dag, er det vanskelig å vurdere effektene når prosjektet ble avsluttet så tidlig.

Mailiss holdt senere i debatten et innlegg der hun pekte på at flere Høyre-styrte kommuner har videreført liknende prøveprosjekter med sekstimersdag, og at Frp i Hammerfest har blitt ivrige tilhengere av en redusert arbeidsdag i barnehagene.

Se video av hele Mailiss’ tre minutter lange innlegg med teksting her!

Mailiss Solheim-Åkerblom på talerstolen i Bergen bystyre, april 2025.

Byrådets kortsiktige beredskapspolitikk

Rødt har mange ganger kritisert byrådet for å føre en kortsiktig politikk. Det er f.eks. kortsiktig når de bygger ned forebyggende psykisk helsetilbud i bydelene, eller vil legge ned skoler og kulturtilbud. Det kan også sies å være elendig samfunnsberedskap.

Men høyrebyrådet svikter også når det gjelder beredskap i mer tradisjonell forstand. De vil nemlig legge ned Samfunnssikkerhetens hus. Under en sak om å avslutte vertskommunesamarbeidet med Askøy og Øygarden, et samarbeid som var knyttet til dette huset, fremmet Ap, Rødt og MDG fremmet en protokollmerknad til saken. Der pekte vi på at vi motsetter oss nedleggelsen av Samfunnssikkerhetens hus, men at vertskommuneavtalen i seg selv ikke har noen verdi når huset først blir stengt. Vår protokollmerknad lyder slik:

Vi oppfatter en nedleggelse av SSH som noe som vil svekke beredskapen i Bergen. Det er svært uheldig med svekket beredskap slik verdenssituasjonen ser ut, med et krevende sikkerhetspolitisk bilde, eskalerende naturkriser, og fare for nye pandemier. Når partienes representanter stemmer for innstillingen i denne saken, gjør vi det fordi det gir liten mening å opprettholde vertskommuneavtalen etter vedtaket om nedleggelse av SSH.

Ønsker handling for Ukraina

Bystyret behandlet en sak om støtteerklæring fra Ukraina. Dette i forbindelse med at ordføreren skulle holde en solidaritetsappell dagen etter. Hele bystyret med unntak av Venstre og INP støttet forslaget til appell, men opposisjonen (Ap, Sv, Rødt, MDG, V, KrF) pekte på at byrådet faktisk ikke er så solidariske med Ukraina. De vil jo ikke ta i mot de flyktningene staten ber dem om, og støtter heller ikke Ukraina med handlinger utover ord.

Opposisjonen foreslo derfor å ta i mot flere ukrainske flyktninger, og å gi én million til organisasjonen Fritt Ukraina, én million til HMM Helsehjelp Ukraina, og én million til en søkbar pott for andre som vil hjelpe Ukraina. Dette ville ikke byrådet slutte seg til, så forslaget falt.

Andre saker

Bystyret behandlet en rekke andre saker, og Rødt tok som vanlig ordet og engasjerte seg med forslag og merknader under mange av disse.

Selv om vi i disse rapportene ofte fremhever sakene der det er uenighet, skal det understrekes at vedtakene i en del andre saker i bystyret faktisk er enstemmige. Rødt var f.eks. med å vedta den nedskalerte bystranden (siden det var det som var mulig å få til), samt flere gjennomføringsvedtak i saker der det meste ligger klart til å sette i gang. F.eks. stemte vi for å sette i gang med å bygge nye kommunale boliger på Lonemarka i Arna, ny Åsane Brannstasjon og nytt behandlingssenter i Loddefjord.

Som et lite parti i opposisjon har vi naturlig nok ikke kontroll over hvordan all politikken blir. Men vi forsøker ofte å foreslå forbedringer i prosjektene, å synliggjøre behov eller ber om garantier for at ting blir gjort på en god måte. Vi foreslo f.eks. en merknad om at den nye bystranden, som blir kraftig nedskalert, skal ha universell utforming. Denne falt med 32 mot 35 stemmer. Så gjenstår det å se om byrådet har rett når de i debatten hevdet at dette var en selvfølge (og ikke noe som krever en egen merknad).

Vi nyttet også møtet til å levere forslag om økt bruk av fartsgrense 30 km/t i Bergen som vi har laget sammen med MDG, SV og Venstre. Dette kommer opp på et senere møte, sammen med mange andre forslag. Her finner en f.eks. et representantforslag fra Rødt om mer lek i skolen, som bystyremøtet 29. april ikke rakk å behandle.

Torstein Dahle på talerstolen i Bergen bystyre, april 2025.