Rapport fra Bergen bystyre 27. november 2024

Er Rødt bystyrets viktigste vaktbikkje? Eller bare en irriterende urokråke som krever og krever? Det er det nok delte meninger om i bypolitikken – men våre tre representanter var som vanlig både aktive og synlige på bystyremøtet 27. oktober!

I denne rapporten kan du lese om noen av sakene Rødt fremmet eller engasjerte seg i.

Fryktkultur i barnehagene

Bystyremøtene åpner vanligvis med at representantene får anledning til å stille muntlige spørsmål til byrådene. Denne gangen tok Rødts Marte Teigen opp TV2s avsløringer om at mange barnehageansatte frykter å ytre seg om forholdene på arbeidsplassen.

Skole- og barnehagebyråd Daniel Hägglund sitt svar var at Bergen kommune er opptatt av at ansatte i Bergen kommune skal kunne ytre seg kritisk. Marte anerkjente at dette er en riktig holdning, men påpekte at ansatte har sett seg nødt til å dekke over bemanningssituasjonen og at kritisk informasjon nå blir lagt frem anonymt.

Dette er klare tegn på en fryktkultur, og at det er behov for mer handling. Vår representant etterlyste derfor fra talerstolen aktive grep for å sikre ytringsfriheten, uten å få løfter tilbake fra byråden om det.

Gjennomslag: Det skal informeres om rettighet

Hvis du som innbygger av Bergen har innsigelser på et vedtak truffet av et kommunalt organ, har du rett til å klage på det. Du kan henvende deg til kommunens klagenemnd.

Det som er mindre kjent, er at den som er part i en klagesak har anledning til å holde muntlig innlegg i nemnden. I dag opplyses det nemlig ikke om dette. Dermed er det ofte de ressurssterke klagerne, ofte de som har en jurist i ryggen, som benytter seg av muligheten.

Yngve Træland, Rødts medlem i Klagenemnden, har engasjert seg i problemstillingen, og onsdag la Torstein Dahle frem en interpellasjon i Bergen bystyre der han ba om at klagere får informasjonen de trenger. Der ga faktisk et enstemmig bystyre sin støtte til Rødts forslag!

Rødts Torstein Dahle på bystyrets talerstol 29. november 2024

Byrådet feiger ut i møte med folkemord

I over ett år har Israels brutale krigføring og massedrap på palestinere ført til ekstreme lidelser. Men okkupasjonen og undertrykkelsen er ikke av ny dato, og FN vedtok alt i 1977 at 29. november skal være den internasjonale dagen for solidaritet med det palestinske folk.

Bystyret behandlet onsdag en interpellasjon fra Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom om at Bergen må flagge med det palestinske flagget på solidaritetsdagen.

Denne saken skulle ikke være vanskelig. Oslo og Trondheim skal f.eks. flagge for Palestina på solidaritetsdagen. Likevel svarte byrådsleder Christine Meyer at de ikke vil blande seg i en betent konflikt og at vi ikke har tradisjon for å flagge med andre lands flagg.

Dette selv om Den internasjonale domstolen (ICJ) har slått fast at det er overhengende fare for folkemord og Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte for kort tid siden arrestordre på Benjamin Netanyahu. Og som Reidar Staalesen (Ap) og Eline Haakestad (MDG) påpekte i debatten, Bergen flagget jo for Ukraina etter Russlands invasjon.

Rødts forslag falt, noe BT omtalte, mot stemmene til Ap, SV, Venstre, Mdg og altså våre egne tre. Det kunne være interessant å høre hva velgerne til byrådspartiene og støttepartiene tenker, for vi vet at mange i både Høyre, Frp, Sp, Bergenslisten, Inp og Pp kunne tenke seg at Bergen tok tydeligere stilling.

Krisepakke mot nød og forskjeller

Bergen står i en vanskelig økonomisk situasjon, og en som byrådet selv har bidratt til ved å rike boligeiere og egne millionlønninger. Men for mange av byens innbyggere er det virkelig tøft nå, og byrådets kuttpolitikk vil gjøre situasjonen for byens fattigste enda verre.

Da bystyret behandlet 2. reviderte budsjett, viste Rødt til at regjeringen har gitt kommunene mer penger, og at dette fører til en merinntekt på 25 millioner. Vi foreslo derfor en krisepakke med økonomisk støtte til bl.a. Matsentralen, Robin Hood Huset, Kil-fondet, Huset i Sverres Gate, Mennesker i Limbo, Fontenehuset, Amalie Skrams hus, ROS, Psykiatrialliansen, Skeiv verden vest, og Aldri Alene. I tillegg satte vi av penger til Ung Arena, MO-senteret i Eidsvåg, å holde ungdomsklubber åpne og gratis inngang på KODE og bassenger i juleferien.

Som vår gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom sa til Åsane Tidende: «Vi i Rødt mener at selv 25 millioner kroner vil kunne komme godt med i et budsjett som er preget av kutt, og når vi vet hva som er foreslått for 2025. (...) Vi vil bruke disse pengene på tiltak som vil bidra til å redusere forskjeller, styrke lavterskel tilbud og gi mer penger til frivillige organisasjoner.»

Dessverre ville ikke bystyreflertallet støtte våre krav, og de falt.

Billettprisene er mer enn høye nok

Kollektivprisene er en het sak. Den ble også behandlet sist bystyremøte, da skulle bystyret gi innspill til fylket som har ansvar for kollektivtransporten. Dette etter at fylkesdirektøren foreslo økte priser og kutt i ruter.

Flertallet på fylkestinget endret dette, og vil i stedet bruke penger fra Miljøløftet til å holde prisene nede, men det vil ikke byrådspartiene i Bergen være med på. Vi håper likevel at fylket klarer å holde prisene så lave som mulig og ikke kutte rutetilbud.

Rødt fremmet et forslag om at enkeltbilletter ikke skal reduseres fra 90 minutter til 60 minutter, dette fikk dessverre bare Rødts stemmer.

Kamp mot vindmøller som skuebrød

Rødt arbeider som kjent aktivt mot at utenlandske selskaper skal tjene seg rike på nedbygging av vår felles natur. Ikke alle de andre partiene er dessverre like tydelige og konsekvente i dette spørsmålet.

Da bystyret skulle behandle et representantforslag fra flere representanter der de ber om folkeavstemning ved fremtidig utbygging av vindkraft, måtte nesten Rødt ta ordet.

Dette er for det første sirkus heller enn handling. Det er ikke om folkeavstemninger kampen står nå. Og hvis partiene bak forslaget hadde villet, kunne de brukt sin makt til å stanse utbyggingene.

Fremskrittspartiet stemte for en rekke vindkraftutbygginger i regjering, og markerer mest motstand når de er i opposisjon. Lokalt er to av partiene bak representantforslaget (Frp og Sp) en del av byrådet, som har ansvar for kommunens eierskapsoppfølging av Eviny. Frp har vært med på å blokkere initiativ fra Rødt for å kreve at kommunen bruker sin eiermakt til å stanse utbyggingene. «Hvis disse partiene er så sterkt mot vindkraft, burde de bruke sin kraft i byrådet til å gjøre noe mer enn å fremme et forslag de vet blir nedstemt i bystyret,» sa Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom i debatten.

Et fremskritt var det likevel at Frp og Sp denne gangen stemte for et Rødt-forslag om å bruke eierskapet til å sette vindkraftplaner i bero. Vi håper dette er et reelt taktskifte, og ikke bare billig valgflesk!

Gjennomslag for id-merking av familiedyr

Dyr har en egen egenverdi, og det følger ansvar med det å ha et dyr i familien. Likevel forekommer det altfor ofte at folk dumper katten i byen eller i skogen når de skal på ferie. Dyr som er domestisert, overlever ikke nødvendigvis på egen hånd.

Dette er en av grunnene til at Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom fremmet representantforslag for Bergen bystyre om obligatorisk id-merking av familiedyr.

Forslaget kom ikke opp i bystyret til dyrenes dag som vi hadde håpet, men vi er veldig glade for at bystyret fattet et godt vedtak. Vedtaket handler om at Bergen kommune skal arbeide opp mot nasjonale myndigheter for obligatorisk ID-merking.

Hvis dette blir en realitet, vil terskelen for å dumpe dyr bli høyere, men vi vil også øke sjansen for gjenforening hvis et dyr kommer bort fra hjemmet sitt!

Rødt fikk gjennomslag for at Bergen skal arbeide for obligatorisk ID-merking av familiedyr

Bystyret sa nei til revolusjon

P-pillen for kvinner som ble legalisert i Norge i 1967 var en revolusjon. Samtidig kommer den med en rekke bivirkninger. Det er heller ikke rettferdig at kvinner hele sitt reproduktive liv ofte er den som må ta ansvar for prevensjon.

Mailiss Solheim-Åkerblom og Eira Garrido (SV) hadde derfor levert et representantforslag der de tok til orde for en ny revolusjon - en p-pillerevolusjon for menn. Det viser seg nemlig at p-piller for menn, nå gir svært gode resultater, og at bivirkningene er langt mindre.

Deres forslag hadde tre punkter: At Bergen skal gå i dialog med nasjonale helsemyndigheter for en prøveordning med p-piller/p-gel for menn. Gratis p-piller/p-gel for menn ved alle helsestasjoner i Bergen når det blir tilgjengelig. Og bedre undervisning om reproduktiv helse.

Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom sa følgende fra talerstolen: «Vi vet at kvinner gjør mer omsorgsarbeid og mer av det såkalte tredje skiftet enn menn. Tiden for at vi i tillegg skal ta alt ansvar for den seksuelle og reproduktive helsen burde for lengst være forbi. Nå er det på tide å lage en ny revolusjon - en p-pillerevolusjon for menn.»

Bystyreflertallet kunne dessverre ikke finne å støtte Rødt/SVs forslag, men det skapte en debatt om et viktig tema.

Beredskap, skoler og fysioterapi etter fødsel

Dette er ingen utfyllende rapport. Vi kunne fremhevet mange andre gode innlegg fra Rødt-representanter og andre representanter.

Da bystyret behandlet hele to representantforslag om fysioterapi for kvinner etter fødsel, kom f.eks. Rødts Marte Teigen med et personlig innlegg der hun forklarte på det mest pedagogiske vis for bystyret hvorfor det er så viktig at kommunen har et godt fysio-tilbud for kvinner som har født.

Noen andre saker der Rødt var engasjert, var f.eks. Samfunnssikkerhetens hus og tilstandsrapport for Bergenskolen.

Vil du se nærmere på hva som ble sagt i de ulike sakene som møtet behandlet, anbefaler vi Bergen bystyre tv. Her kan du enkelt søke opp saker og enkeltrepresentanter, og også gå inn på tidligere møter i bystyret og andre folkevalgte organer.

Rødts Marte Teigen på bystyrets talerstol 27. november 2024