Rapport fra Bergen bystyre 26. mars 2025

Vassdragsvern, startlånsaken, havnepolitikk, tilbud for fattige familier, lovlighetskontroll av politivedtektene, sykefravær i kommunen… bystyret hadde et mangfoldig sakskart å rekke over den siste onsdagen i mars.

Rødt hadde på forhånd levert en rekke saker og forslag, og bidratt indirekte til at andre som startlånsaken stod på sakskartet. Men også i de mange andre sakene, bidro Rødts politikere ofte i debatten og med egne forslag.

Hva gjør byrådet mot sykefraværet?

Rødts Sunniva Andresdottir Vik stilte ved starten av bystyremøtet et muntlig spørsmål til fungerende skole- og barnehagebyråd Christian Haugen (Frp).

Utgangspunktet var at BT nylig meldte om at en privat barnehage har innført svært problematiske metoder for å få ned sykefraværet, som har pålagt de som er syke å ringe flere ganger om dagen til ledelsen, og anbefalt andre om å finne seg et nytt yrke.

Sunniva spurte om byråden kunne forsikre bystyret om at slike metoder ikke vil bli brukt i kommunale barnehager, og deretter om byrådet gjennom sitt såkalte nærværsprosjekt har innført konkrete tiltak for oppfølging av sykemeldte ansatte. Byråden forsikret om at metodene det ble vist til, ikke vil bli brukt av kommunen. Men han kom med et nedslående svar om hva kommunen har gjort. Eller rettere sagt ikke gjort: Byrådet har ikke gjort konkrete tiltak utover de såkalte nærværsamtalene.

Gjør gratistilbudene kjent

For en tid tilbake skrev en mor i BAs Summetonen om hvor kjedelig det er å være fattig i Bergen, siden så mange aktiviteter koster penger. Sunniva Andresdottir Vik hadde derfor før bystyremøtet sendt inn en interpellasjon om at kommunen skal gjøre sine gratistilbud bedre kjent, også på andre språk. Vi foreslo også å øke budsjettposten til aktivitetskort.

En skulle tro at i alle fall det å informere bedre om gratistilbudene var ganske ukontroversielt, men bystyreflertallet vurderte ikke dette som nødvendig, og stemte ned forslagene til Rødt.

Rødts representant Sunniva Andresdottir Vik på talerstolen i Bergen bystyre, 26. mars 2024.

Til kamp for vassdragene

Sterke pengeinteresser ønsker å bygge ned natur for å tjene penger på den. De lobbyerer og presser på, og mange politikere er med på galeien. Det er dramatisk at Stortinget åpnet for utbygging i Norges 390 vernede vassdrag tidligere i år, nesten uten debatt.

Alvoret i saken tilsier at vi fortsetter kampen på alle arenaer der vi har en stemme. Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom hadde derfor levert en interpellasjon til bystyremøtet der hun foreslo at kommunen skal bruke sin eiermakt til å instruere BKK/Eviny om å ikke bygge ut i vernede vassdrag. Dette ville også gjelde utenfor Bergen. I tillegg foreslo hun følgende: «Bystyret slår ring rundt det ene vernede vassdraget vi har i Bergen kommune: Oselva».

I debatten svarte finansbyråden at han hadde snakket med Eviny, og at de har ingen planer om å bygge ut i vernede vassdrag nå. Det ble en god debatt og mange viste sympati med forslaget om å slå ring om Oselva. Dessverre stemte partiene som styrer byen og støttepartiene mot begge forslagene våre – de falt altså.

Mulig å søke på startlån på nytt

Mange hundre bergensere kan ha fått avslag på startlån på et feilaktig grunnlag. Kommunen behandler nemlig søknader på vegne av Husbanken, men opererte med strengere retningslinjer enn de som banken legger til grunn.

Vi skal ikke gjenta historien om hvordan Rødts Yngve Træland og Torstein Dahle fikk søkelys på saken og fikk byrådet til å endre praksis. Men på dette bystyremøtet fremmet SV en interpellasjon der de krevde en ny gjennomgang av avslåtte søknader på startlån. Rødt var medforslagsstiller på forslagene de fremmet. Disse falt, men et samlet bystyre ba byrådet om å orientere tidligere søkere om de nye retningslinjene og mulighetene for å søke på nytt.

Vi i Rødt vil følge opp saken videre. Det er folk som har lidd økonomiske tap og hatt store personlige ulemper. Siden noen av startlån-søkerne bodde i kommunale boliger, og ikke fikk anledning til å kjøpe bolig selv da de skulle ha hatt mulighet til det, kan dette ha skapt køer for å få kommunal bolig.

Rødts representant Torstein Dahle på talerstolen i Bergen bystyre, 26. mars 2024.

Fullt nederlag for overnattingsforbud

Da bystyret behandlet nye politivedtekter i fjor, advarte partiene i opposisjonen mot at byrådspartiene ønsket å forby overnatting utendørs. Byrådet valgte til og med å overse en advarsel for Norges institusjon for menneskerettighetene (NIM), den nasjonale institusjonen for menneskerettigheter i Norge som er oppnevnt av Stortinget, om det samme. Forbudet var neppe ment å gjelde for vinentusiaster som sover i telt ved Vinmonopolet, for å si det slik.

Det overrasker oss ikke det minste at statsforvalteren nå har opphevet de ulovlige politivedtektene, og på bystyremøtet onsdag var det mange som minnet byrådet om å undersøke bedre neste gang. Mailiss Solheim-Åkerblom sa følgende i sitt innlegg:

Ordfører - I hate to say I told you so.

Som menneskerettighetsby burde det være en selvfølge at vi undersøker at vi følger menneskerettighetene når vi gjør vedtak i denne sal. Byrådet og byrådspartiene hadde alle muligheter til å sikre slike undersøkelser, og det er ikke bare flaut, men helt ubegripelig at flertallspartiene ikke hørte på alle de av oss som ropte varsku.

Med dagens byråd blir Bergen en kaldere og mindre inkluderende by, der byens mest sårbare blir den tapende part. Vi vet at Bergen er på landstoppen hva gjelder bostedsløse, og dette er noe vi gang på gang har fått kritikk på fra Statsforvalteren.

(...) Ordfører - Bergen er en en menneskerettighetsby, og jeg forventer faktisk at vi fra nå og fremover klarer å ivareta menneskerettighetene i våre vedtak. Om ikke, har vår tid som menneskerettighetsby spilt fallit.

Økt bemanning vil få ned sykefraværet

Arbeidsforholdene i barnehagene var et av temaene som ble diskutert da bystyret behandlet en forvaltningsrevisjon fra Deloitte om forebygging av sykefravær i kommunen (en ekstern gjennomgang). Sykefraværet er til dels høyt i kommunen, og svært høyt i barnehager.

I svarene Deloitte fikk fra ledere og ansattrepresentanter kommer det frem at økt bemanning er avgjørende for å få ned sykefraværet. Deloitte trekker også frem «toppvakter» som et mulig tiltak.

Rødt benyttet derfor anledningen til å fremme merknader om økt bemanning i barnehager og SFO. Vi hadde også en merknad om at kommunen fikk 40 millioner til økt bemanning over statsbudsjettet, men ikke har brukt pengene til dette formålet. Dette er både arrogant og uforståelig! Dessverre støttet bare Ap, SV og MDG merknadene til Rødt, så de falt.

Gode og dårlige nyheter for naturen

Bystyret behandlet også en reguleringsplan for Møllendal Vest (Grønneviksøren) like ved. Den lover boliger, byrom og kunsthøgskole, og fokus på deleløsninger. Rødts fremmet forslag til ytterligere forbedringer i planen. Vi foreslo blant annet familieboliger for studenter et nytt busstopp, parsellhager, spiselige vekster, og at kunststudenter skal få utsmykke branntomten til det som var betongstøperiet.

En liten seier for naturen var det at bystyret vedtok å sende en sluttbehandling av en reguleringsplan for et område ved Fleslandvegen i retur. Byrådet har ikke kartlagt fuglelivet i området i hekketiden og ikke gjort en helhetlig vurdering av nedbygging av natur i Flesland-området. Her er det behov for en større og mer helhetlig vurdering som ikke bare ser på denne reguleringsplanens areal.

Rødt har gått i front for å sikre en oversikt over hvilke naturverdier som finnes og kan gå tapt, før saken eventuelt fremmes på nytt. Vi vil helst avvise hele planen, men det er ikke flertall for dette nå. Det er derfor svært viktig at byrådet nå må tilbake til tegnebordet og blir tvunget til å gjøre grundigere vurderinger. Vi har ikke vunnet i denne saken, men vi har vunnet tid til å fortsette å mobilisere på naturens vegne.

Enstemmig vedtak om ferieturer for utviklingshemmede

I fjor ble det sterke reaksjoner på byrådets forslag om å avlyse ferieturer for utviklingshemmede, som kom under begrunnelse av at tilbudet ikke inkluderte alle og skal ha vært utfordrende for ansatte. Verken deltakere, pårørende eller ansatte kjente seg igjen i beskrivelsene, og bystyret ble enig om å beholde opplegget. Når sommeren nærmet seg viste det seg at mange utviklingshemmede likevel fikk avslag på opphold, fordi kommunen hadde endret kriteriene for deltakelse.

Vi skal ikke gå gjennom alle kapitlene i denne saken, men konstaterer at det har blitt gjort et arbeid med nye retningslinjer, og at et samlet bystyre kunne stille seg bak disse. Torstein Dahle, som har jobbet mye med saken, kalte seg en «forhåpningsfull optimist» og anerkjente at det har blitt gjort «mye godt arbeid» for å snu om på denne. Men han uttrykte også at det fortsatt er en usikkerhet knyttet til hvordan ferietilbudet blir, særlig for de personene som har vært vant til å delta på et tilbud i Skjergardsheimen som nå faller bort.

Vi er også glade for at et enstemmig bystyre stilte seg bak Rødts merknad i saken: «Det legges til grunn at tilbudet til de berørte gruppene ikke skal bli dårligere enn det tidligere tilbudet til de samme gruppene». Nå må vi passe på at det faktisk blir slik.

Sunniva, Mailiss og Torstein forbereder seg like før møtestart.