Rapport fra Bergen bystyre 22.2.2023
Noen av sakene på februarmøtet var barnehageplanen, bosetting av flyktninger, flytting av havn og arealstrategi for Dokken. Rødt tok aktivt del i de politiske forhandlingene og satte også dagsorden med egne saker – med noen viktige gjennomslag.
Ved starten av møtet stilte Rødts Magne Hagesæter et muntlig spørsmål til helsebyråden, etter at en ny rapport avdekker at ansatte ved norske sykehjem ofte mangler tid til å hjelpe beboere med kroppsvask, tannpuss og måltider. Deltid er en viktig årsak til problemet.
Helsebyråden trakk til sitt forsvar frem at at Bergen siden 2018 har jobbet for heltid og har økt gjennomsnittlig stillingsprosent fra 64,3 til 74,9%. Vi anerkjenner dette som positivt, men det er langt fra tilstrekkelig når presset er så stort på de ansatte, også i Bergen.
Viktig gjennomslag for papirløses rettigheter
I fjor kunne media melde at en kreftsyk mann hadde dødd etter å ha blitt nektet behandling ved Haukeland universitetssykehus. Som en papirløs person som oppholdt seg i Bergen, fikk han først behandling da kreftsykdommen ble virkelig akutt, og da var det alt for sent.
Rødt har over lengre tid tatt opp papirløses situasjon. Det er helt uakseptabelt at folk dør i byen vår, fordi de ikke får nødvendig og livreddende helsehjelp. Raudt Vestland sikret i fjor et bredt flertall i fylkestinget for å gi papirløse hjelp til helse og utdanning. Nå skjer heldigvis noe i Bergen også. Bystyret behandlet på onsdag Magne Hagesæter (Rødt) og Håkon Pettersen (Krf) sin interpellasjon om papirløses rettigheter, og et nesten enstemmig bystyre sluttet seg til vedtak om å styrke disse. Byrådet ble pålagt å utarbeide en sak om hvordan tjenestene til papirløse kan styrkes, innen sommeren 2023.
Møtet vedtok også at byrådet må gå i dialog med Helse Bergen, med sikte på at papirløse migranter skal få tilgang på spesialisthelsetjenesten.
Les mer i BT.
Rødt-forslag om landbruksplast, kryptoutvinning og barnehager
Bystyremøtet behandlet tre innsendte representantforslag fra Rødt.
Et av disse var Odd Arild Vistes representantforslag om å øke andelen ansatte med pedagogisk utdanning i de kommunale barnehagene i Bergen, til minimum 50 %. Økningen skal skje ved at ansatte uten slik utdanning, ved avgang erstattes av ansatte med barnehagelærerutdanning, inntil målet er nådd. Her fant et flertall av bystyret å kunne slutte seg til forslaget, så vi noterer oss et viktig gjennomslag!
Bystyret behandlet også et representantforslag fra Mailiss Solheim-Åkerblom tiltakspakke mot landbruksplast, der Rødt blant annet foreslår at kommunen skal styrke dialogen med bønder og innføre en økonomisk støtteordning for bønder som vil gjennomføre forebyggende tiltak mot plast på i naturen. Det ble fattet et vedtak om at dette er gode innspill som bystyret bør se nærmere på våren 2023. Vi vil følge opp saken da, og legge press på at det faktisk blir innført lokale tiltak mot dette store problemet.
Bystyremøtet hadde videre oppe til behandling et representantforslag fra Mailiss om å innføre forbud mot utvinning av kryptovaluta i Bergen. Kryptofabrikker bruker energi som heller bør gå til elektrifisering, infrastruktur og grønne industriprosjekt. Dessverre fant ikke bystyret å kunne slutte seg til dette forslaget. Det er en sak som vil kreve mobilisering, bevisstgjøring og politisk press, og som vi ikke vil gi opp.
Bosetting av flyktninger, barnehageplan, og ny havn
En stor sak på onsdagens møte var bosetting av flyktninger. Vi fremmet i forkant av møtet et tilleggsforslag om å sikre at boligene flyktninger blir losjert i, er gode nok. Det ble dessverre nedstemt. Så fremmet vi også en merknad om at en utvidelse av den kommunale bostøtten– som Rødt har sendt inn forslag om– vil gjøre det enklere å bosette flyktninger.
Barnehagebruksplanen var en annen sak på møtet. Her stemte Rødt for å beholde barnehage på med døvetilbud på Nattland oppveksttun, men var i mindretall. Vi støttet ny barnehage på Sydnes, men havnet igjen i mindretall. Vi foreslo sammen med SV å ikke gi godkjenning til nye kommersielle barnehager. Ellers støttet vi innstillingen til barnehagebruksplanen, der det ble vedtatt viktige forbedringer i funksjons- og arealprogram, og ingen nedleggelser av barnehager på tross av overdekning i noen bydeler.
Bergen er en havneby, og i løpet av de neste årene skal havnen flyttes fra Dokken til Ågotnes. Hva som skal skje med havneaktiviteten og en del av byens sjel, står dermed på spill. Rødt mener det er viktig at den kommende nedskaleringen, pga. mindre kaiareal på Ågotnes, ikke skal gå utover havnens drift, men tvert i mot at alle tjenester skal videreføres og det ikke skal gå på bekostning av ansatte. Vi fremmet også forslag mot tendensen til at havnedriften splittes opp i mange små selskaper og havner. Stordriftsfordeler vil kunne gi bedre arbeidsvilkår, samtidig som det blir lettere å satse på mer miljøvennlig drift.
Når det gjelder hva som skal skje med Dokken, vedtok bystyret en arealstrategi. Rødt stemte også for denne, selv om den ikke er ideell. Særlig problematiserte vi det at Bergen mangler en boligpolitikk, det vi har i dag er nemlig bare et boligmarked. Derfor fremmet Rødt en rekke forslag, noen sammen med andre partier, og merknader. Det ble vedtatt forslag/merknad fra Rødt om at sjøfronten skal gjøres tilgjengelig for alle, og at det skal legges til rette for parsellhager i området.
Kjønn, seksualitet, og digitalisering
Rødt var medforslagsstiller på tillegg og merknad i SVs forslag om helsestasjon for kjønn og seksualitet. Her ble det dessverre ikke flertall for verken helsestasjon eller noen av fellesforslagene, men det ble flertall for at byrådet må legge frem konkrete tiltak for å sikre kompetanse på kjønn og seksualitet ved eksisterende helsestasjoner.
Bystyremøtet behandlet en rapport om ansattes arbeidssituasjon under pandemien. Denne slo fast at digitalisering noen steder gikk ut over nettverksbygging, erfaringsutveksling og relasjonsbygging på arbeidsplassene. Rødt fremmet derfor merknader om at digitalisering må skje på en slik måte at det ikke går utover alle disse tingene som kjennetegner en normal arbeidsplass, og samtidig at byens innbyggere alltid må sikres retten til fysiske møter, f.eks. i samtaler med NAV. Dessverre fikk vi ikke flertall for disse merknadene, og vi finner det sterkt beklagelig at disse utfordringene ikke blir tatt mer på alvor.
Alle skal ha et trygt sted å bo!
På møtet leverte Magne Hagesæter et nytt representantforslag, som vil bli behandlet på et senere møte. Dette handler om boligtilsyn i private utleieboliger, på vegne av alle våre tre faste folkevalgte i bystyret. Odd Arild Viste leverte også representantforslag om å styrke skolebibliotekene. Det kan ta inntil seks måneder før disse kommer opp til behandling bystyret.
Så har Rødts alt inne en rekke tidligere innsendte forslag og interpellasjoner, som blir forberedt så de kan legges frem for bystyret eller ligger i kø for bystyrebehandling. Disse vil bli behandlet de neste månedene. Her kan vi fremheve to interpellasjoner som trolig vil komme opp på bystyremøtet i mars. Den ene handler om å utvide den kommunale bostøtten til også å gjelde de som leier privat, den andre om å styrke det midlertidige botilbudet for kvinner i aktiv rus.
Mindre korrigeringer i teksten lagt inn 24.2.2023 kl. 15.
Rettet feil om votering under sak om gjennomslag for flere barnehagelærere i barnehagene.