Rapport fra Bergen bystyre 17. desember 2024
Kommunebudsjettet er alltid den viktigste saken på desembermøtene i bystyret, og at det blir debatt og protester er ikke noe nytt. I år var likevel temperaturen skrudd opp et par hakk.
Byrådet hadde nemlig fått med seg samarbeidspartiene på et budsjett som innebærer store og brede kutt i velferden, og som rammer bergenserne og særlig de mest utsatte blant oss hardt.
Det rammer sosialhjelpsmottakere når de vil få mindre utbetalt hver måned, eldre og kreftsyke når Frisklivssentralen mister midler, og ungdom når de må klare seg uten et lavterskel psykisk helsetilbud. De tar ikke på alvor krisen i barnehagesektoren, kutter i miljøsatsningene, stenger MO-senteret i Eidsvåg og helsestasjonen på Kringlebotn. De dropper støtten til aktører som har vært svært viktige for kulturlivet i Bergen – som AKKS. I tillegg dropper byrådet viktige investeringer for byen.
Dette var med dette bakteppet at politikerne startet budsjettdebatten på bystyremøtet 17. desember.
Byrådet opptrer uansvarlig
Der gjorde Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom klart fra talerstolen at en presset kommuneøkonomi ikke er en unnskyldning for å vedta et uansvarlig budsjett.
Hun uttalte blant annet:
I trangere økonomiske tider trenger vi politisk vilje og handlekraft til å ta de riktige prioriteringene. I stedet for å få dette, får vi nå ostehøvelkutt, og regningen sendes til byens barn, arbeidsfolk, og byens fattigste (...) Om noen har frekkhetens nådegave til å frede sin egen millionlønn samtidig som de kutter i sosialhjelpen, effektiviserer kommunens ansatte, legger ned barnehager og skur opp prisen på SFO.
Mailiss trakk frem eksempler på budsjettets usosiale innretning, og viste f.eks. til at 90 renholdere kan miste jobben i kommunen, samtidig som en har vekst i antall ledere. Deretter forklarte hun hvordan Rødt vil unngå usosiale kutt ved å heller kutte i privilegier og innføre en omfordelende eiendomsskatt.
Du kan lese mer om dette i vårt alternative budsjett.
Et budsjett for mer utenforskap
Marte Teigen, som representerer Rødt i bystyrets Utvalg for barnehage og skole, pekte på kuttene i morsmålsundervisning, forsterket norsk, og til tospråklige assistenter i barnehage. «Hvordan skal barn som ikke kan tilstrekkelig norsk, henge med på undervisning som foregår på norsk,» spurte hun passende fra bystyrets talerstol.
I tillegg tok hun opp åpne barnehager, en av få ikke-kommersielle møteplasser for hjemmeværende foreldre. Byrådet foreslo før forliket med samarbeidspartiene å endre tilskuddsmodellen slik at tildeling av tilskudd knyttes til besøkstall. Marte påpekte at f.eks. et vannkopputbrudd da vil kunne føre til kutt i assistentstillinger. «Dette er alt annet enn forutsigbart – og det setter et viktig lavterskeltilbud i fare,» advarte hun. Trusselen om en slik tilskuddsmodell henger fortsatt over byens åpne barnehager, frem til byrådet har lagt frem en ny vurdering - som ikke er tidfestet.
Marte påpekte også at de økte SFO-prisene vil ekskludere 1.000 barn fra en viktig arena for livsmestring. Her kom hun særlig med en realitetsorientering til Bergenslistens Trond Tystad. Tystad hadde sagt om politikerlønningene at 1 million er en «ganske alminnelig inntekt». «Da bør det ikke være vanskelig å forstå at familier med en samlet inntekt på rundt en tredjedel av dette, fortjener at politikerne prioriterer å redusere deres utgifter,» sa Marte.
Torstein Dahle manet til kamp
Rødt-representant og siviløkonom Torstein Dahle åpnet sitt innlegg med å vise til at byrådets helse- og sosialbudsjett er preget av «kortsynt nedprioritering av forebyggende innsats, og kutt i viktige tiltak innen helse og sosialsektoren».
Men han anerkjente også at rammene ikke vare de beste. Han viste til at staten innførte et triks der man pynter på kommuneregnskapene. Dette har ført til at kommunene har brukt av inntekter de ikke har, samtidig som staten har kunne overføre mindre til kommunene. Men nå kommer gjeldsbomben, og lokalpolitikerne svarer med å ofre de mest utsatte av bergenserne.
«Tre milliarder skal belastes driftsbudsjettet, i løpet av syv år,» forklarte Torstein fra talerstolen. «Min tiltro til at dette byrådet vil administrere kutt på tre milliarder, uten katastrofale sosiale effekter, er null,» advarte han.
Torstein sa at kommunene må kreve at staten rydder opp og sikrer kommunene skikkelige rammer. «De som tror at de aktuelle regjeringene vil gjøre det uten knallhard kamp, de kan gå hjem og ta seg en bolle,» advarte han.
Folk som sliter økonomisk, skal ikke betale eiendomsskatt
Eiendomsskatten var et tema som var mye oppe i budsjettdebatten. Men det fulgte også med videre da bystyret etter å ha vedtatt budsjettet, gikk over til de ordinære bystyresakene. Der lå nemlig en sak om endring av kommunens eiendomsskattevedtekter på bordet.
En vanlig innvending mot en hver økning av eiendomsskatten er at det finnes folk som eier en bolig, men som sliter økonomisk. «Hva med min bestemor som er minstepensjonist og bor i barndomshjemmet sitt,» sa vår gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom, og gjenga slik en vanlig innvending mot å endre i skatten.
Rødt har et godt svar på innvendingen. Vi fremmet nemlig forslag om at folk med inntekt under tre ganger grunnbeløpet i folketrygden skal få søke fritak for skatten. Dette finnes alt i Moss kommune, så det er ikke umulig.
Rødt fremmet også et forslag om å gi fritak for eiendomsskatt for bedrifter som driver med brukthandel eller reparasjon. «Det er som kjent veldig mye mer miljøvennlig å gjenbruke, enn å kjøpe nytt», minnet vår gruppeleder om.
Disse forslagene fikk dessverre bare Rødts stemmer.
Innbyggerforslag om å bevare Ung Arena Nord
Ung Arena Nord var et lavterskel psykisk helse-tilbud for ungdom i Åsane. Men selv i en tid der vi alle er opptatt av tendensen til psykisk uhelse og problemer med utenforskap, ville ikke byrådet redde dette.
Representanten fra byrådets støttepartiet INP, hevdet at de er opptatt av gjenetablere tilbudet, at dette kan komme i revidert budsjett. Men hvorfor stemmer da INP slik at tilbudet blir stengt, slik at ungdommene som har knyttet bånd til dette tilbudet mister det, slik at fagmiljøet blir brutt opp?
Torstein Dahle kritiserte mangelen på støtte som kortsiktig kuttpolitikk: «Dette er en sløsepolitikk rent økonomisk, men desto verre er det at det går ut over ungdommer som har opplevd at dette er et veldig ålreit tilbud – og mister det».
Dessverre, men ikke uventet, fikk innbyggerforslaget om å beholde tilbudet, bare støtte fra opposisjonen: Rødt, SV, AP, MDG, Venstre og Krf.
Gjennomslag: Skatt for cruiseturister
Regjeringen har lovet at alle kommuner som vil ha det, skal få innføre turistskatt. I turistbyen Bergen, som ellers lider under trange økonomiske rammer fra staten, har dette bred politisk støtte. «Det er på overtid at vi får en turistskatt på plass», sa Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom fra talerstolen.
Rødt fremmet i saken et alternativt forslag til et av punktene i innstillingen, der vi går inn for at inntektene skal være «frie inntekter», ikke øremerket f.eks. turistinfrastruktur. Dette falt, men et tilleggsforslag fra Rødt om at også cruiseturister skal betale turistskatt, fikk flertall. Dette vil bli stående som et viktig signal fra bystyret når en ordning for skatten skal på plass!