Nye Rødt-gjennomslag i Bergen
Rødt arbeider med politikk på mange måter, og her i Bergen er jobben vi gjør i bystyret en viktig del av kampen mot Forskjells-Bergen. Til tross for at Rødt bare har 3 av 67 representanter, og er i opposisjon i en høyre-styrt by, klarer vi å dra både debatten og vedtakene i riktig retning. Her er noen eksempler fra første halvdel av 2025:
- Ingen skal nektes startlån på feil grunnlag! Rødts Yngve Træland som representerer Rødt i Klagenemnden, har ført en lang kamp mot en praksis der kommunen ikke gir startlån til alle som har rett på det. For å gjøre en lang historie kort: Yngves arbeid førte til flere store oppslag i Bergens Tidende, Rødt fulgte opp saken i bystyret, og til slutt endret byrådet retningslinjene.
Etter stor innsats fra Rødts Yngve Træland måtte byrådet endre kommunens praksis for startlån. Torstein Dahle (bildet) fulgte opp saken i bystyret. Skjermbilde fra BT.
- Nei til utbygging på bekostning av naturen! Rødt presser stadig på for å sette naturhensyn i førersetet, fremfor kortsiktig og privat profitt. Flere ganger denne våren har vi lyktes med å utsette vedtak i utbyggingssaker, der vi mener at naturhensynene ikke er godt nok undersøkt eller ivaretatt. Vi gikk også i spissen for en viktig omgjøring. Tilbake i 2022 vedtok bystyret, mot bare Rødts stemmer, en reguleringsplan som legger store beslag på viktig natur på Kokstad. Som vi forutså ble vedtaket klaget til Statsforvalteren, og Posten som eier tomten endte med å flytte sin drift ut av kommunen. Når Posten ikke lengre er aktuell for å bygge på området, mener vi at det heller ikke er grunnlag for å opprettholde reguleringsplanen. Etter en lang og seig kamp, kunne vi i vår endelig slå fast at det var flertall for å omregulere dette området. Rødt tok initiativ til å gjøre arealene til et naturområde som skånes mot nedbygging.
- En annen slik gladsak på naturens vegne, er skogsbilveikomplekset. Utbygging av skogsbilveier er et naturproblem i hele landet, men har vært ekstremt her i Bergen - fordi disse veiene ikke bare har blitt bygget ulovlig noen ganger, de har også blitt brukt til å dumpe ulovlige og urene masser i veiene. Naturvernforbundet har kjempet en lang kamp for å sette søkelys på problemet og endre praksis. Rødts bystyregruppe og Rødt Fana har vært viktige pådrivere i det politiske arbeidet de siste par årene, og i vår kunne vi endelig juble over at det ble flertall for å sette en midlertidig stopper for nye veier, det skal gjennomføres en miljøkartlegging, og praksisen rundt tillatelser og bygging skjerpes kraftig inn.
Rødt Fana og Rødts bystyregruppe har vært svært aktive i arbeidet mot ulovlige skogsbilveier. Skjermbilde fra Fanaposten.
- Tilgjengelig turvei i Alvøskogen! Da reguleringsplan for Sotrasambandet ble vedtatt, la et enstemmig bystyre inn en bestemmelse om at turstien til Alvøskogen skulle holdes åpen og tilgjengelig. Lokale ildsjeler har lenge påpekt at dette ikke har blitt gjort, og Rødt har vært på ballen og gjennom utrettelig arbeid med spørsmål og forslag i Utvalg for miljø og byutvikling sikret at byrådet må følge opp dette vedtaket og sikre en universelt utformet og tilgjengelig turvei i Alvøskogen.
- Bort med kartleggingsprøver i 1. trinn! Et flertall vedtok et Rødt-forslag om å droppe denne formen for testing av førsteklassingene. Byrådet uttrykte frustrasjon over voteringen, men verre er det for elevene som ble lovet lek og i stedet skal testes opp og ned.
- Det vil komme en egen sak om matsvinn til bystyret. I februar behandlet bystyret et representantforslag fra Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom om matsvinn. Her peker hun på at det hvert år kastes 450.000 tonn med mat i Norge, og at dette blant annet er dypt usolidarisk, og at matsvinn står for 10 % av de globale klimagassutslippene. Vi fremmet en rekke forslag for å få ned matsvinnet i kommunen som ikke fikk flertall, men presset byrådspartiene til å fremmet et forslag om å levere en sak og vi fikk også flertall for en merknad. Det å få en sak til bystyret betyr at problematikken blir bedre belyst og satt på bystyrets dagsorden i nærmeste fremtid.
- Samarbeidsavtale med palestinsk by! Rødts Magne Hagesæter har i mer enn et tiår arbeidet for å få til en vennskapsavtale med en palestinsk by. I 2023 klarte vi ikke å få flertall, men da vi løftet saken på nytt høsten 2024 fikk vi flertall for å inngå vennskapsbyavtale med Hebron. Siden den gang, har vedtaket blitt endret til en samarbeidsavtale, men vi er svært glade for at vi nå i juni endelig kunne vedta en god samarbeidsavtale med Hebron.
Rødt fremmer ved enhver anledning forslag om Palestina-soldaritet og tiltak vi kan gjøre i Bergen for å protestere mot folkemordet. Som vanlig foreslo vi å heise det palestinske flagget på Nakba-dagen 15.mai. Det ble dessverre nedstemt, men flertallet i bystyret vedtok: «Bystyret i Bergen slår fast at bystyret vil vise støtte og solidaritet med Palestina og det palestinske folk.»
Rødt har lenge arbeidet for at Bergen skal få en vennskapsby i Palestina. Til slutt ble det en god samarbeidsavtale. Skjermbilde fra BT.
- La Jawad bli! Mange bergensere har reagert på den planlagte utkastelsen av 26-åringen på et svært tvilsomt grunnlag. Bystyret ga sin tilslutning til et Rødt-forslag om å slå ring om Jawad, og å be ordfører om å ta kontakt med nasjonale myndigheter for å la han gjennomføre en DNA-test for å bevise sin identitet. Ordføreren har begynt å følge opp dette bystyrevedtaket.
- Kommuneøkonomien: Staten får ikke sno seg unna! Rødts bystyrepolitiker Torstein Dahle er siviløkonom, og noe han har jobbet mye med i det siste er premieavvikssaken. Den handler om at staten gjennom et regnskapstriks har snytt norske kommuner for over 70 milliarder kroner. Rødt fikk i oktober med et enstemmig bystyre på at Bergen skal kreve et møte med kommunalministeren. Ministeren svarte nei, men på møtet i juni fikk vi flertall for et nytt forslag der vi insisterer på saken og at staten må rydde opp.
- Husker du at byrådspartiene ville gjøre det ulovlig å sove på gaten og i parker? Samtidig som de stengte ned akuttovernattingen for fattige tilreisende? Dette reagerte en samlet opposisjon på. Rødts gruppeleder påpekte i BA hvor urimelig det var at vinentusiaster fikk sove i telt utenfor Vinmonopolet, hvis andre ble nektet å sove i offentlige rom. Mer formelt utfordret opposisjonen saken ved å levere inn en såkalt lovlighetskontroll, for å se om vedtaket var gjort på lovlig vis. Ett år etter vedtaket ble gjort, kom svaret fra Statsforvalteren: Overnattingsforbudet er ikke lovlig. En viktig, men ikke overraskende, seier for rettferdigheten.
Rødt problematiserte fra starten av byrådets forslag om å forby utendørs overnatting på offentlig grunn i politivedtektene. I bystyresalen og i media stilte vår gruppeleder spørsmål om dette også gjaldt vinentusiaster som telter utenfor Vinmonopolet.
- Fortsatt håp om mer uteareal for elevene Ny-Krohnborg! Løvstakksiden er ett av byens mest levekårsutsatte og trangbodde områder. I tillegg har Ny-Krohnborg skole et uteareal som er altfor lite til at alle elevene kan bruke det samtidig, og ikke minst er hele arealet grått og trist. Engasjerte elever ved skolen samlet inn nok underskrifter til å levere inn et innbyggerforslag, der de ber om at grøntområdet og fotballbanen ved Søre Skogveien barnehage blir bevart når barnehagedriften legges ned.
Vi i Rødt, og en samlet opposisjon, er helt enig med barna om at dette området bør bevares og overføres til uteområde for skolen. Frustrasjonen og skuffelsen var stor da byråds- og samarbeidspartiene ikke hadde vilje til å gi barna i byens mest levekårsutsatte område denne muligheten. Vi er likevel glade for at vi klarte å presse flertallspartiene til å gjøre et vedtak om at området midlertidig skal kunne brukes av skolen og nabolaget, i påvente av at kommunen finner ut hva barnehagebygget og dermed tomtene skal brukes tid videre. Nå gjelder det å holde oppe fokuset på saken. Alle skolebarn må ha rett til skikkelige uteområder!