Kvinnekamp er klassekamp

I år hadde Rødt Bergen en av hovedparolene i 8.mars-toget: kvinnekamp er klassekamp. Selv om vi har kommet langt siden den gang kvinner verken fikk lov til å ha lønnsarbeid eller eie noe selv, så har vi fremdeles en lang vei å gå før samfunnet vårt er likestilt og klasseløst. I dette innlegget kan du lese appellen vår gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom holdt for alle som møtte opp på Rødt Bergen sine tradisjonelle 8.mars-vafler.

Gratulerer og god kampdag, søstre og kamerater. 8.mars er virkelig en av mine favorittdager i året. For det er noe mektig når vi samles på denne dagen. Vi minnes kvinnene som gikk før oss og gav oss de rettighetene og mulighetene vi har fått. For kvinner har ikke fått noen ting gratis - hver seier har vært en lang kamp og søstre verden over har ofret sine liv for den friheten vi har i dag. Dessverre har vi fremdeles mange kamper igjen, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

  • Vi startet året med en sjokkbølge av partnerdrap
  • Kvinnehelse er fremdeles nedprioritert
  • Abortloven debatteres, men her er det kanskje et lite lys i enden av tunnelen hvis vi klarer å få til en ny, moderne lov som setter kvinnens selvråderett i sentrum
  • og listen over kvinnekampens viktigste saker er dessverre mye lengre.


Derfor er denne dagen fremdeles en kampdag. Vi kan ikke bare feire, vi må også støtte hverandre og hente kraften fra alle våre søstre som har gått foran. For sammen er vi sterke. Kvinnebevegelsens hemmelige våpen er fellesskapet, og står vi sammen er det ikke begrensninger for hva vi kan få til.


I dag delte NRK en bildeserie på Instagram, der de skriver om "hva som skjer når kvinner bestemmer".

  • det blir oftere forhandlet frem løsninger
  • det brukes mindre penger på militæret
  • fredsavtaler holder lengre
  • gjør det bedre på FNs bærekraftsmål


Kvinnekampen handler nemlig ikke bare om våre individuelle rettigheter og muligheter - den handler om å skape et bedre samfunn - for alle!
For hvor hadde verden vært i dag, om Rosa Parks ikke hadde valgt å sette seg på et sete foran i bussen, den dagen i 1955 og nektet seg å reise seg for en hvit mann? Det kan virke som en liten handling for oss, men det må ha krevd enormt mot og forandret verden for alltid.


Mye har gått fremover siden den gang vi kvinner ikke fikk lov til å eie noe selv og ikke fikk lov til å ha lønnsarbeid, men vi er langt fra i mål. Den økonomiske ulikestillingen fortsetter. Fremdeles tjener kvinner mindre enn menn, eier mindre enn menn og taper i styrerommene. Derfor er den økonomiske kvinnekampen fremdeles utrolig viktig. Heldigvis vet vi hva som fungerer: øk lønnen i de kvinnedominerte yrkene. Gi mamma likelønn. Slik sikrer vi at kvinner slipper å være økonomisk avhengige av en partner - noe som potensielt kan være fatalt. Ingen skal måtte bli i et voldelig forhold pga. økonomi.


I dag går jeg sammen med Rødt bak parolen "kvinnekamp er også klassekamp". Men det har vært vanskelig å velge, for alle parolene i år er like viktig. Heldigvis forstår vi i Rødt dette, og vi tar kvinnekampen med oss inn i alt arbeid vi gjør.

Så jeg vil avslutte med å vise til fire viktige seire vi har fått de siste årene her i Bergen:

• Forbud mot retusjert reklame på offentlige bygg og rom i Bergen kommune

• Flere midlertidige boliger for kvinner i aktiv rus

• Høringsuttalelse om ny abortlov: Bergen kommune ønsker å fjerne reservasjonsretten for helsepersonell

• Prøveprosjektet med 6-timersdag (barnehager)


Vi fortsetter kvinnekampen så lenge den trengs. Vi skal hente styrke fra alle de som gikk før oss, og gi den videre til alle som kommer etter oss.

Gratulerer og god kampdag.

Takk for meg.