Gjennomslag i Bergen bystyre (2024)
Høyrebyrådet bygger ned velferden i Bergen – med god hjelp av INP, Bergenslisten og Pensjonistpartiet. Rødt protesterer og mobiliserer, men med bare tre stemmer i bystyret jobber vi ofte i kraftig motvind.
Selv om det er lite politisk vilje til å gjøre røde og grønne prioriteringer for byen vår, er vi stolte over å kunne vise til flere Rødt-gjennomslag i løpet av året som har gått. Selv om vi ofte blir stemt ned, gir det harde politiske håndverket våre representanter legger ned frukter og noen viktige seire.
I denne oversikten vil vi markere de viktigste gjennomslagene vi fikk i bystyret i 2024:
- Undersøkelse av hvordan kommunen følger opp personer med et komplekst diagnosebilde og sammensatte lidelser
- Bergen ønsker ikke reservasjonsrett for leger i abortsaker
- Bemanningsnormen skal gjelde hver dag, alle dager - avvik skal meldes
- Arna får badstu
- Hindre havnespy i å komme til kommunen
- Bergen sier nei til marin gruvedrift
- Natur- og arealregnskap
- Bergen skal be om møte med kommunalministeren med krav om styrket kommuneøkonomi
- Ja til «urban gruvedrift» (gjenvinning av mineraler og metaller fra f.eks. forbrukerteknologi)
- Vennskapsby med Hebron/Al-Khalil
- Kommunen skal jobbe for nasjonale regler for ID-merking av familiedyr
- Bergen sender signaler til storting/regjering om at vi vil ha turistskatt for cruiseturister
Februar: Granskning av kommunen
Det er med blandede følelser vi åpner med den følgende saken, fordi den kommer på bakgrunn av det tragiske dødsfallet til Daniel Olufsen Pedersen. Den unge mannen, som døde sommeren 2023, var alvorlig psykisk syk og hadde en lettere psykisk utviklingshemming. Mye ved oppfølgingen av Daniel, eller rettere sagt den manglende oppfølgingen, fremstår skandaløst. Kommunen betalte rundt 20 millioner for et privat hjelpetilbud som overhodet ikke fungerte, og innsendte advarsler ble ikke fulgt opp.
Torstein Dahle og Diane Berbain fra SV er to av flere i bystyret som har særlig engasjert seg i saken. De to fikk ikke flertall for det de først hadde ønsket, nemlig en spesifikk granskning av Daniel-saken. Men de fikk et stort flertall i bystyret for en såkalt forvaltningsrevisjon (undersøkelse) av hvordan kommunen følger opp personer med et komplekst diagnosebilde og sammensatte lidelser, der en også skal se nærmere på Daniel-saken. Vi håper det kan bidra til å hindre flere tragedier som denne.
Mars: Ingen reservasjonsrett for leger
Bystyret vedtok på dette møtet en høringsuttalelse om abort. Rødt var ikke enig i alt som stod i uttalelsen, men støttet den subsidiært fordi den blant annet tar til orde for å fjerne abortnemndene.
Rødt fikk flertall for et av sine tilleggsforslag til høringsuttalelsen, nemlig at «Bergen kommune ønsker primært å fjerne helsepersonells reservasjonsrett». Fra talerstolen bemerket Rødts Sunniva Andresdottir Vik at «retten til å ta abort kan ikke være avhengig av at helsepersonell ikke har benyttet seg av reservasjonsretten.»
April: Gjennomslag for avviksmeldinger i barnehagene
Rødt har lenge ropt varsku og forsøkt å gjøre noe med bemanningssituasjonen i barnehagene. Bystyremøtet i april behandlet et forslag vedrørende praktiseringen av bemanningsnormen. Dette var sendt inn på tampen av forrige periode av vår daværende representant Odd Arild Viste, men kom først opp til behandling i denne perioden.
Kravet var at bemanningen i de kommunale barnehagene skal være på nivå med kravet i bemanningsnormen hver enkelt dag. I tillegg skal det rapporteres som avvik hvis en ikke klarer dette.
Rødt fikk flertall for dette forslaget på litt uvanlig vis, ved at byrådets støtteparti INP sluttet seg til opposisjonen i avstemningen. Senere i møtet tok denne seieren en uvanlig vending, da INP prøvde å få tatt opp saken opp til ny avstemning - fordi de hadde fått beskjed om at de var bundet av avtalen med byrådspartiene! Dette ble heldigvis stoppet av ordfører. Du kan lese mer om dette i en pressemelding fra opposisjonen.
Mai: Tommel opp for badstue i Arna
Storaneset er et stort område i Indre Arna som i dag brukes til industri og næring, men det er stor enighet om at det skal transformeres til boligområde. Bystyremøtet behandlet i mai en sak om dette.
Rødt fremmet mange forslag for å gjøre planen bedre, men fikk ikke flertall for verken sosial boligbygging, kommunale boliger eller sikre enda bedre medvirkning fra barn og unge. Derimot fikk vi med oss et samlet bystyre på å gi tommel opp til et lokalt initiativ som ønsker badstue i Heggelandsviken. Denne badstuen har Bymiljøetaten uttalt seg negativ til, men nå kan vi slå fast at bystyret ønsker å støtte det lokale initiativet.
Vi vet at mange i Arna gleder seg over dette vedtaket!
Juni: Fortsatt tiltak mot havnespy
Havnespy er en invaderende art som truer alt liv på havbunnen.
Rødt fikk i budsjettforhandlingene for 2022, da byen fortsatt var styrt av en sentrum-venstre-koalisjon, gjennomslag for 1 million kroner til tiltak mot havnespy.
Trusselen har ikke blitt mindre, og vi er glade for at vi på juni-møtet i bystyret fikk støtte til fornyet overvåkning og informasjonsarbeid som kan hindre spredning.
September: Nei til marin gruvedrift
Myndighetene åpner nå for marin gruvedrift, som er en stor trussel mot økosystemene. På bystyremøtet 4. september behandlet bystyret en høringsuttalelse om vern av marin natur. Her klarte Rødt å få flertall i bystyret for at det primært er ønskelig med et moratorium (midlertidig stans) i marin gruvedrift. Vi fikk inn at siden Norge likevel åpner for slik gruvedrift, er det «avgjørende at dette problematiseres i ny lov om vern av marin natur utenfor territorialfarvannet.»
Rødt har altså fått med den nest største kommunen i Norge på å si nei til denne formen for naturødeleggelse, i opposisjon til staten.
September: Areal- og naturregnskap
Med dagens byråd har Bergen langt på vei spilt fallitt som en grønn storby. En av de mest beklagelige beslutningene, er at byrådet ikke lengre vil arbeide for arealnøytralitet.
Vi oppnådde likevel et heldig vedtak da bystyret behandlet Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom forslag om areal- og naturregnskap i september. Et slikt regnskap kan ha flere positive konsekvenser. Det kan bidra til bedre kunnskap om naturen i kommunen vår, og skape en felles forståelse av at det er viktig å hindre nedbygging av denne.
Selv om byrådspartiene ikke ville støtte alle Rødts forslag i saken, støttet de denne formuleringen: Bystyret er positive til et areal- og naturregnskap og ber byrådet vurdere dette i forbindelse med Kommuneplanens samfunns- og arealdel. Vi arbeider videre mot seier.
Oktober: Initiativ for styrket kommuneøkonomi
Torstein Dahle som er en de tre representantene i bystyregruppen vår, er også økonom. Han har i alle år protestert mot hvordan den norske, rike staten underfinansierer kommunene. I seinere tid har han også arbeidet mye med å se på konsekvensene av et regnskapstriks som Erna Solberg fikk innført som kommunalminister. Dette sminker kommuneregnskapene og dekker over at staten skylder kommunene 65 milliarder kroner.
Da Torstein og Rødt foran bystyremøtet i oktober hadde sendt inn et forslag om at kommunen må be om et møte med kommunalminister Erlend Sande og kreve at staten rydder opp og sikrer en fornuftig finansiering av kommunene, visste vi ikke hvordan det ville gå. Men på bystyremøtet oppstod en uvanlig dynamikk der flere partier ga etter når de så at det ville bli flertall for forslaget, og til slutt stemte et enstemmig bystyre for dette.
Rødt fikk altså Norges nest største kommune til å slutte seg til kommuneopprøret.
Oktober: Et steg mot «urban gruvedrift»
I oktober tok bystyret stilling til et forslag fra Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom om «urban mining», urban gruvedrift. Dette innebærer å gjenbruke og resirkulere metall og mineraler fra gamle mobiltelefoner, nettbrett, ledninger og rør, osv. Det er viktig fordi verden går tom for viktige metaller og mineraler, og for å hindre ødeleggende og forurensende gruvedrift.
Byrådspartiene ville først avvise forslaget, men gikk til slutt med på å arbeide videre for dette. Det endelige vedtaket sier at byrådet skal gå i dialog med BIR om «urban mining».
Oktober: Vennskap med Hebron
Rødt har alltid jobbet mye med Palestina-solidariet. Det er som følge av lang tids arbeid at vi i år sikret vi et vedtak om at Bergen skal søke vennskap med byen Hebron.
I forrige bystyreperiode fremmet Rødts Magne Hagesæter et representantforslag. Dette førte til et vedtak i bystyret i januar 2023 der byrådet ble instruert av de folkevalgte om å se på mulige aktuelle vennskapsbyer i Palestina. Siden byen Hebron / Al-Khalil ble trukket frem som en god kandidat av byrådet, fulgte Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom og SVs Eira Garrido i november samme år med en interpellasjon der de foreslo vennskapsbyavtale med nettopp denne byen (se BAs dekning her). Deres forslag ble vedtatt med én stemmes overvekt, og byrådet måtte sette i gang arbeidet for en vennskapsavtale.
I oktober i år landet bystyret på et vis saken. Da ble det dessverre ikke vedtatt at det skal arbeides for en vennskapsbyavtale, men snarere en tematisk samarbeidsavtale. Vi mener dette vanner ut det viktige gjennomslaget vi først fikk, men at det likevel er et viktig steg i riktig retning, da det vil gjøre at Bergen kan lære om situasjonen for palestinerne og knytte nærmere bånd. I tillegg fikk vedtaket et langt større flertall enn det opprinnelige flertallet, slik at flere av byens politikere stiller seg bak vedtaket.
November: Bergen skal arbeide for id-merking
Dyr har en egenverdi, og det følger ansvar med det å ha et dyr i familien. Likevel forekommer det altfor ofte at folk dumper katten i byen eller i skogen når de skal på ferie. Dyr som er domestisert, overlever ikke nødvendigvis på egen hånd.
Dette er en av grunnene til at Rødts Mailiss Solheim-Åkerblom fremmet representantforslag for Bergen bystyre om obligatorisk id-merking av familiedyr.
Her fikk Mailiss og Rødt flertall for at Bergen kommune skal arbeide opp mot nasjonale myndigheter for obligatorisk ID-merking. Hvis dette blir en realitet, vil terskelen for å dumpe dyr bli høyere, men vi vil også øke sjansen for gjenforening hvis et dyr kommer bort fra hjemmet sitt!
Desember: Turistskatt også for cruisepassasjerer
Det er bred støtte i Bergen bystyre til å innføre et såkalt besøksbidrag, eller turistskatt, når nasjonale myndigheter snart ventes å åpne for det.
Bystyret behandlet 17. desember en såkalt prinsippsak fra byrådet om dette, der det ble gitt kraftige signaler om hvordan turistskatten kan se ut i Bergen. Her vedtok et enstemmig bystyre et tilleggsforslag fra Rødt som presiserer at cruisepassasjerer også skal betale slik skatt.
Veien videre
Det er viktig å understreke at Rødt på hvert eneste bystyremøte stiller mange kritiske spørsmål, tar ordet i mange saker, og presenterer forslag om saker i tråd med valgprogrammet og ønskene til medlemmer og innbyggere. For å ta et eksempel har vi fremmet forslag til støtte for Gaza og Palestina på de aller fleste møtene, men ofte har byrådspartiene blokkert realitetsbehandling, eller så har flertallet stemt dem ned.
Bidra gjerne til et mer rettferdig og bærekraftig Bergen ved å organisere deg i Rødt!