Et verdig og desentralisert helsetilbud for transpersoner NÅ!

En av årets viktigste dager er her: kvinnedagen. Ingen av seirene kvinner har fått har kommet av seg selv. De har kommet etter årevis med kamp og fellesskap. For vår superkraft er nettopp det: fellesskapet. Nå er det på tide å heve stemmen – i fellesskap – for de kvinnene som dessverre ofte overses når vi tar til gater og torg for å feire kvinnedagen.

De siste to månedene har transpersoners rett til et verdig helsetilbud igjen nådd overskriftene. Da Espen Esther Pirelli Benestad ble fratatt sin legeautorisasjon, var det mange av hens pasienter som fortvilte. Hva skal de gjøre nå? Rikshospitalet har nemlig et rigid behandlingsmonopol, med lange køer og avviser personer fordi de ikke er "trans nok".

Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) ved Rikshospitalet har mottatt over 90 pasientklager de siste to årene, uten noen videre konsekvenser. NBTK nekter åpent å følge de nasjonale faglige retningslinjene for kjønnsinkongruens satt av Helsedirektoratet. Det er vedtatt at behandlingstilbudet for transpersoner skal desentraliseres, men nye signaler fra departementet angir at disse ikke vil tilby hormonbehandling. Transpersoner i Norge står da igjen med en nasjonal behandlingstjeneste som nekter å følge nasjonale, faglige retningslinjer.

Det er med andre ord ikke lett å få bli den man faktisk er. Transpersoner kommer mye dårligere ut på levekårsundersøkelser enn andre grupper i samfunnet. Dette gjelder spesielt psykisk helse, livstilfredshet og erfaring med diskriminering. Da kan vi ikke ha et helsetilbud som på den ene ytterkanten bryter med nasjonale, faglige retningslinjer, og på den andre er helt avhengig av én enkeltperson. Løsningen er å få på plass et desentralisert helsetilbud, som også tilbyr hormonbehandling.

Bilde: Mailiss Solheim-Åkerblom (1. kandidat til kommunevalget) og Sunniva Andresdottir Vik (4. kandidat).

I februar vedtok bystyret at «Bystyret ber om at byrådet legger frem konkrete tiltak i Plan for kjønns- og seksualitetsmangfold for å sikre kompetanse på kjønn og seksualitet for LHBTIQ+-ungdom ved helsestasjonene.» Det er viktige steg i riktig retning, men det er skuffende at bystyret samtidig stemte ned forslaget om å opprette en egen helsestasjon.

Det er på tide å ta transpersoners helse på alvor. Derfor går Rødt Bergen i år under parolen «Et verdig og desentralisert helsetilbud for transpersoner NÅ!» Håper vi ses i toget!

Sunniva Andresdottir Vik, 4. kandidat for Rødt Bergen


Mailiss Solheim-Åkerblom, gruppeleder og 1. kandidat for Rødt Bergen.