Anbudspolitikken er problemet

Og virksomhetsoverdragelse er en del av løsningen. Bergens Tidenes’ oppslag om renholdere som risikerer å miste jobben når anbudet går ut, kan få leseren til å tro at kommunen gambler med arbeidsplasser.

Jeg forstår at renholdsarbeiderne er bekymret. De har helt rett i at Bergen kommune bør tilby dem en skikkelig jobb, med gode lønns- og pensjonsvilkår. Det er også viktig at en kommunal overtakelse tar høyde for ansienniteten til de ansatte.

Hvorfor kan ikke byrådet forsikre om dette? Arbeidsmiljøloven gir anledning til å bruke virksomhetsoverdragelse. Loven er ment å skulle beskytte de ansatte. Dette er den eneste fornuftige løsningen i den situasjonen vi nå står i. Det er dessuten fullt mulig når kommunen uansett er å regne som byggherre.

Det er likevel feil å fremstille det som at det er kommunens skyld at fremtiden til de ansatte er usikker. Anbud er nemlig russisk rulett med arbeidsplasser. Når anbudsperioden på fire år er over, må selskaper konkurrere om å vinne anbudet på nytt. Ifølge markedsliberalistiske skrivebordsteorier gir dette kjøperne – i dette tilfellet kommunen – et godt tilbud. I virkeligheten fungerer konkurransen derimot som et kappløp mot bunnen, der de ansatte må jobbe hardere for samme eller til og med lavere pris. Det er de samme kroppene som skal gjøre det samme arbeidet. Det er disse kroppene den kortsiktige profitten og sparepolitikken til syvende og sist vil gå utover.

Nøyaktig den samme frykten som vi nå kan lese om, levde renholderne ved UiB med da anbudet gikk ut på min arbeidsplass. Heldigvis (for de ansatte!) vant det samme selskapet anbudet på nytt, men dette er ingen naturlov. For å vinne i konkurransen må tilbyderne overby hverandre ved å konkurrere om å gjøre mest mulig så billig som mulig. Dette er som kjent ingen drøm for de ansatte, som ender opp med å måtte jobbe hardere og hardere for hver anbudsrunde.

Om kommunen tar tjenestene tilbake, kan vi stoppe denne utviklingen. Da slipper de ansatte å frykte for jobben sin hver gang en anbudsperiode nærmer seg slutten.

Jeg skjønner godt at renholdsarbeiderne i Bergen er bekymret, og vanligvis har jeg ikke noe behov for å forsvare byrådets avgjørelser. Rødt sitter ikke i posisjon, og vi deler arbeidernes innstendige oppfordring om å oppfylle valgløfter om å benytte seg av virksomhetsoverdragelse.

Likevel gjør byrådet noe riktig denne gangen: Forhåpentligvis blir dette slutten på anbudsruletten, og begynnelsen på en tryggere arbeidshverdag for renholdsarbeiderne.

Sofie Marhaug,
gruppeleder for Rødt i Bergen.

Om du vil lese mer, kan du sjekke ut denne BT-saken om renhold og anbud, og dette oppslaget hos Fri Fagbevegelse om virksomhetsoverdragelse.