Intervju: Helle Qvale Ringereide, 3. kandidat til stortinget i Vest-Agder

"Det er noe spesielt ved å komme inn i en hektisk valgkamp – litt som å surfe på en bølge eller hive seg på en karusell. Ganske artig faktisk."

Foto: Linn Iren Oland

Hvorfor stiller du til valg for Rødt?

Det er to spørsmål for meg. Det ene har et litt kronglete svar, mens det andre er veldig lett å gi et svar på. Det kommer på ingen måte naturlig for meg å stille til valg. Jeg er ikke helt komfortabel med å stikke hodet fram og ta fokus. Selv om det kanskje blir litt lettere etter hvert. Det er nok i ganske stor grad en pliktfølelse som motiverer meg til å stille til valg. Jeg mener at saken vår er såpass viktig at det er verdt å strekke seg litt utafor komfortsona for. Hvorfor det er Rødt som er partiet mitt, er fordi det er vi som tar solidaritet på alvor. Og vi retter et solidarisk blikk på alle saker, økonomisk skeivfordeling, kvinnekamp, antirasisme eller miljø. Det er så utrolig grunnleggende viktig da.

Hva driver du med til daglig?

Jeg bor i Audnedal på et bittelite småbruk hvor jeg planlegger å få i gang en liten grønnsaksproduksjon. I tillegg til det og politikken, studerer jeg sosiologi og jobber som lærer på videregående skole når de trenger meg. Tidvis, de siste årene, har jeg jobba som fylkessekretær for Rødt Agder, når det har vært behov for det. Det er mye som skjer og jeg lever nok litt fra måned til måned. Det har både sine positive og negative sider.

Hva er din store kjepphest?

Det må være naturresurser. Hvordan vi bruker dem og hvordan vi fordeler dem. Noens eierskap til naturen er høyst midlertidig. Til syvende og sist er det fellesskapet (i den videste forstand) sine ressurser – både nåtid og framtid. Vi må trå varsomt med hvordan vi forvalter kloden vår.

Hva er det gøyeste/verste med å drive valgkamp?

Lokalvalgkampen for to år siden var den første jeg var skikkelig involvert i, og jeg ble faktisk overrasket over hvor engasjerende det rushet den siste måneden før valget var. Det er noe spesielt ved å komme inn i en hektisk valgkamp – litt som å surfe på en bølge eller hive seg på en karusell. Ganske artig faktisk. Og det er faktisk stas å stå på stand, selv om det kan virke rart og skremmende før man prøver.

Hva er din beste egenskap?

Jeg tror at jeg er ganske god på å se og fokusere på helheter og sammenheng heller enn enkeltsaker. Men sånn føler jeg kanskje at mange som er i Rødt er. Kanskje litt ekstra flinke til å løfte blikket og trekke linjer mellom ulike saker. I tillegg er jeg tålmodig. Det er kanskje ikke en veldig spennende egenskap, men jeg tror det gjør livet mer utholdelig når ikke verden er slik man ønsker at den var.

Hva ønsker du å si til h*n som vurderer å stemme på Rødt i år?

Synes du at verden er urettferdig – stem Rødt. Er du lei av at rikinger stikker av med skattepenger som er ment til å gå til velferd – stem Rødt. Er du lei av at hensyn til naturmangfold og miljø stadig må vike for noens private profitt – stem Rødt. Og mye mer. I år er det virkelig tida for å stemme på Rødt på Agder – vi har en reell sjanse til å gjøre det godt nok nasjonalt til at vi kommer over sperregrensa og får inn representanter fra Agder. DET hadde vært noe. Hver stemme teller faktisk.