Intervju: Ayat Majbel Saeid, 2. kandidat til Stortinget i Vest-Agder

"Kvinnekampen og hvordan Rødt forholder seg til den veldig viktig for meg. Jeg opplever at den har en mye mer genuin plass i Rødt enn de andre partiene på venstresida. Vi driver kvinnekamp fordi vi veit at det er viktig å frigjøre kvinner, ikke fordi vi skal vinne poeng på det hos velgere eller kollegaer i politikken."

Foto: Linn Iren Oland

Hvorfor stiller du til valg for Rødt?

Jeg stiller til valg for Rødt først og fremst fordi jeg er enig med Rødts politikk og mener at vi har de beste løsningene. Men jeg stiller også til valg fordi jeg synes det er viktig å få frem mangfoldet i samfunnet, særlig minoritetskvinner! Selv har jeg vært politisk engasjert så lenge jeg kan huske, og beklageligvis var det heller ingen som så ut som meg på Stortinget eller andre folkevalgte organer. Husker at jeg opplevde det som kjipt og som om det var en posisjon jeg ikke fikk lov til å ha på bakgrunn av etnisiteten min. Ungdom som så ut som meg ble hele tida stempla som et problem av politikere da jeg vokste opp. Derfor er det viktig for meg å kunne være et forbilde for andre minoritetsjenter- og gutter som vokser opp i dag. De trenger å se at engasjement er viktig, stemmen deres er viktig og ikke minst at det er plass til dem i norsk politikk selv om du ikke heter Anna og er kritthvit i huden. I tillegg er kvinnekampen og hvordan Rødt forholder seg til den veldig viktig for meg. Jeg opplever at den har en mye mer genuin plass i Rødt enn de andre partiene på venstresida. Vi driver kvinnekamp fordi vi veit at det er viktig å frigjøre kvinner, ikke fordi vi skal vinne poeng på det hos velgere eller kollegaer i politikken.

Hva driver du med til daglig?

Jeg studerer arkeologi på UiO og er nestleder i Rød Ungdom. Det er den komprimerte versjonen. Jeg har en tendens til å si ja til veldig mye arbeid både i RU, men også i andre organisasjoner. I tillegg har jeg deltidsjobb og prøver å studere arkeologi. Det er mye som må gjøres i politikken og organisasjonslivet, og da blir gjerne studiene nedprioritert. Jeg liker å ha det hektisk og ha mange baller i lufta. Jeg liker egentlig litt kaos.

Hva er din store kjepphest?

Det er nok fort meg som sitter på forskjellige møter og konstant drar opp minoritetsperspektivet! Antirasisme og asylpolitikk. Tror det er kjepphesten min rett og slett. De siste årene har jeg begynt å snakke mye mer om dette enn jeg gjorde før, og det er jo fordi grensa for hvordan du kan beskrive andre mennesker har blitt tøyd til de grader. Det er blitt viktig for meg å snakke om det, å si fra og å sette tydelige grenser. Det er et stikk i hjerte å se at det er flere folk nå enn tidligere som ikke anerkjenner meg som et menneske. Dette er vi nødt til å kjempe mot.

Hva er det gøyeste/verste med å drive valgkamp?

Jeg synes det er utrolig gøy å sitte i alle de rare og sære debattene som dukker opp rundt omkring. Interesseorganisasjoner som du ikke visste at eksisterte en gang inviterer til debatter om sine saker, så må du bare hive deg rundt å sette deg inn i et helt nytt tema. I tillegg – litt klisje, jeg vet det – men å reise rundt å få møte vanlige folk og velgere og høre hva som er viktig for dem politisk. Det er jo en del folk som har viktige saker som jeg er grunnleggende uenig i. Men det er allikevel viktig å ha med de synspunktene videre, selv om de kanskje ikke kommer til å stemme på meg og oss i september. Det verste er nok at man i perioder holder på fra tidlig morgen til seint på kvelden. Det blir slitsomt i lengden.

Hva er din beste egenskap?

Jeg tror min beste egenskap er at jeg tar ting med ro. Jeg blir ikke så lett stressa, og kan ta ting på kort varsel uten at det blir for mye styr. Jeg er nok ekstremt løsningsorientert, og har troa på at ting løser seg!

Hva ønsker du å si til h*n som vurderer å stemme på Rødt i år?

Stem på en utfordrer! Vi trenger et sterkt og maktkritisk parti på stortinget, og det er nettopp det Rødt er. Vi har reelle sjanser til å forandre noe med dette valget. Du kaster ikke bort stemmen din når du stemmer på Rødt, og du veit at vi gjør det vi lover. Vi har klart å få gjennom så ufattelig mye bra med bare én mann på tinget – bare se for deg hvor mye vi kan få til med 7-8 stykker! Vi trenger et alternativt til det etablerte som hører på vanlige folk, ikke på folk som allerede har mer enn nok makt i samfunnet på et eller anna vis!