17 lastebillass giftig slam i fjorden hver time, hver dag, i 20 år
Regjeringa sier ja til gruvedrift på Nussir-feltet i Finnmark. Der ønsker gruveselskaper å dumpe 30 millioner tonn giftig gruveslam i Repparfjorden. 1. nestleder i Rødt, Marie Sneve, kaller avgjørelsen en miljøkatastrofe, og mener høyresiden skader industrien på sikt.
Foto: Maria Birkeland Olerud.
– Regjeringa sier med dette ja til å dumpe 17 lastebillass giftig slam i fjorden hver time, hver dag, i 20 år. Det er åpenbart katastrofalt for miljøet, sier Sneve.
Repparfjorden er en nasjonal laksefjord, og et viktig område for sjøsamisk kultur og kystfiske. Gruva vil også ligge i veien for flere samiske reinbeitedistrikter. Havforskere, reindrifta og Sametinget er svært kritiske til gruva. Likevel meldte regjeringa torsdag at de sier ja til at selskapet Nussir skal få drive gruvedrift. Sneve mener avgjørelsen både er dårlig miljøpolitikk og næringspolitikk:
– Rødt mener at en moderne norsk gruveindustri må være på lag med naturen og samiske rettigheter. Derfor er det viktig å si nei til denne type prosjekter, og stille langt strengere krav til deponering av avfallet enn vi gjør i dag.
Taper i lengden
– Vi trenger fortsatt industriproduksjon. Samtidig kan vi ikke velge om naturen skal sette rammene for den menneskestyrte produksjonen eller ikke. Overser vi naturens bæreevne her og nå, vil naturen selv sette grensene når irreversible klimaendringer og kollaps av økosystemer endrer forutsetningene for all tid.
Sneve mener industrien i lengden selv vil tape på manglende miljøkrav.
– Å sette foten ned for Nussir er ikke det samme som å sette foten ned for all mineralleting og all gruveindustri. Det kan være til det beste for gruveindustrien selv. Hvis den skal fornye seg, trenger den tydelige krav.
– For oss er det viktig å beholde industri i Norge. Da er det avgjørende at det stilles krav som gjør at industrien ikke fortsetter som miljøversting og på denne måten får folkemeningen mot seg. Derfor gjør ikke høyresida industrien noen tjeneste når de er lemfeldige med å stille skikkelige krav og ignorerer de faglige innvendingene fra miljødirektorat og havforskere. I stedet ødelegger de for framtidas arbeidsplasser i mineral- og prosessindustrien.
Hun påpeker at gruveindustri ikke er et mål i seg selv, men at gruvedrift på viktige mineraler som kobber trengs i samspill med den kraftforedlende industrien for å skape grønne arbeidsplasser over hele Norge.
Kampen ikke over
Sneve har ikke gitt opp å få stoppet gruveprosjektet:
– Så lenge fjorden lever er ikke kampen over, vi har sett at folkelig mobilisering har stoppet slike planer før. Flere tusen har skrevet seg opp på aksjonsliste og står klare for å bryte loven i kampen mot gruveplanene. Jeg er en av dem som tar fram lenkene hvis det trengs, og nå ser det ut til at det er vår eneste mulighet for å forsvare miljøet, framtida og samisk kultur.