– Utleveringen av Assange er en skandale

– Et angrep på ytrings- og pressefriheten, sier stortingsrepresentant Sofie Marhaug.

WIKILEAKS-REDAKTØR: Julian Assange. Foto: Peter Erichsen.

Fredag 17. juni ble det klart at Storbritannias innenriksminister Priti Patel har godkjent utleveringen av WikiLeaks-redaktør Julian Assange til USA. Assange er tiltalt for spionasje og risikerer 175 års fengsel. Stortingsrepresentant Sofie Marhaug kaller utleveringen en rettspolitisk skandale og en trussel mot demokratiet.

– Det er helt skandaløst, og dessuten et alvorlig angrep på ytrings- og pressefriheten at Storbritannias innenriksminister utleverer Julian Assange til USA, sier Marhaug.

STORTINGSREPRESENTANT: Sofie Marhaug. Foto: Ihne Pedersen.

– For noen uker siden sendte jeg, på vegne av støttegruppen til Julian Assange på Stortinget, et brev til innenriksministeren, der vi oppfordret henne til å gjøre det motsatte.

– Utleveringen innebærer at publisister og varslere kan straffeforfølgelses i en stat de verken kommer fra eller har oppholdt seg i, for å ha avslørt denne statens krigsforbrytelser. Det er hårreisende og et angrep på ytringsfriheten og demokratiet. Nå må utenriksminister Huitfeldt på banen, og si ifra om at dette er fullstendig uakseptabelt!