Nei til regjeringas passive holdning til IS-barna!

30 – 40 barn av norske IS-mødre befinner seg ifølge PST for tida i kurdisk-kontrollerte interneringsleire i Syria.  Regjeringa har uttalt at de vil få hjelp av utenrikstjenesten hvis de på eget initiativ kan greie å oppsøke en eller annen utenriksstasjon, men at det ikke er aktuelt å foreta seg noe aktivt for å hjelpe dem fram til et slikt sted. Dette blant annet under dekke av at det ikke er noen norsk representasjon i det aktuelle området, samt at en slik oppsøkende virksomhet vil være direkte farlig for personell som skal utføre den.

Representanter for regjeringspartiene KrF og Venstre, henholdsvis Bollestad og Raja, har uttalt at barna bør hentes hjem, mens representanter for FrP går svært langt i å hevde at barna må anses som medskyldige via foreldrenes feilgrep, og følgelig er uønska i Norge. Høyre ser ut til å legge seg på en maksimalt passiv linje, men uttaler at barna og mødrene har statsborgerlige rettigheter.

En kan her anta en betydelig intern konflikt i regjeringa, og den ønsker seg sikkert mest mulig ro om saka blant annet av den grunn. SV ved Petter Eide har tidligere tatt opp saka i Stortinget uten å vinne støtte for en mer aktiv holdning.

Det er dypt problematisk at norske myndigheter ikke gjør sitt ytterste for å hjelpe de norske IS-barna hjem til Norge. De kan ikke lastes foreldrenes valg og feilgrep.

Det er dypt problematisk at norske myndigheter ikke gjør sitt ytterste for å hjelpe de norske IS-barna hjem til Norge. De kan ikke lastes foreldrenes valg og feilgrep. Foreldrenes – i praksis mødrenes – sak må selvfølgelig etterforskes og gå gjennom rettsvesenet på vanlig vis.

Det må for all del ikke bli ro rundt denne saka slik spesielt Høyre ønsker. Det er sjølsagt mulig at en slik aksjon kan innebære en uakseptabel risiko, men dette er mindre sannsynlig. Mange journalister har vært inne i leirene uten rapporterte problemer. Leirene er dessuten kontrollert av kurdiske organisasjoner som sterkt ønsker å få barna og mødrene ut.


Rødt Trondheim Fagliglag v/Martinus Bråten.