Vedtak fra fylkesårsmøtet 2025

Den 22. mars avholdt Rødt Trøndelag sitt årsmøte på Folkets hus i Trondheim. Her kan du lese hvilke uttalelser som ble vedtatt av årsmøtet.

Trønderske eierkommuner må sette en stopper for nye menneskerettighetsbrudd

Det er over to år siden høyesterett fastslo at utbygginga av Storheia og Roan vindkraftverk bryter menneskerettighetene fordi utbyggingen krenker reindriftssamers rett til utøvelse av kultur. Rødt er det eneste partiet som hele tiden var mot denne utbygginga, men etter hvert ble det politisk flertall for at man kan ikke ofre reinbeiteland og inngrepsfri natur til fordel for vindindustri. Et flertall i fylkestinget vedtok i 2019 at Trøndelag har avgitt nok natur til vindkraft, noe som også er nedfelt i fylkeskommunens gjeldene Regional plan for arealbruk.

Allikevel ser vi at trønderske offentlig eide vindkraftselskaper legger nye planer om vi vindkraft i samisk reinbeiteland. Sør-Trønderske kommuner og Stjørdal eier Trønder-Energi. Gjennom det deleide datterselskapet ANEO er de i full sving med å planlegge et nytt vindkraftverk i i Nordfjellet i Overhalla kommune i Namdalen, til tross for store protester fra både lokalbefolkning og fra reinbeitedistriktet som vil få vindkraftverket midt i sine kjerneområder.

– For oss er det et være eller ikke være, var beskjeden fra reindrifta under et folkemøte i Overhalla i høst.

Nordtrønderske kommuner eier på sin side kraftgiganten NTE. Selskapet har lenge ikke hatt vindkraft som sin prioritet, men har nå gått sammen med Salten Kraftsamband (SKS) med mål om å utvikle vindkraft fra Trøndelag og nordover. I Finnmark har NTE/SKS inngått samarbeid om to svært omstridte vindindustriplaner. Kraftpakke Melkøya er et gedigent angrep på naturen i Finnmark, og møter motstand fra en bred allianse som forsvarer både urfolksrettigheter og naturen.

For litt siden ble sannhets- og forsoningskommisjonens rapport behandlet i Stortinget og man kom med en unnskyldning for hvordan samer og andre minoriteter har blitt behandlet opp gjennom årene. Vi må ta lærdom av dette og ikke gjøre samme tabben som i Fosensaken.

Rødt Trøndelag støtter den samiske reindriftas rett til kulturutøvelse og går mot all ny vindkraft i reinbeiteområder. Trønderske kommuner kan ikke på ny ble ansvarlig for et menneskerettighetsbrudd gjennom sitt eierskap i energiselskapene. Rødt Trøndelag krever at kommunene må bruke eiermakta si for å stanse videre vindkraftutbygging i samiske reinbeiteområder og vil fremme dette i de kommunestyrene der vi er representert.

Endringer i konsesjonskraftsystemet er nødvendig

Det er økonomisk krise i kommunene, også i mange av kraftkommunene i indre deler av Trøndelag. Kraftkommunene har rett til å kjøpe konsesjonskraft som de kan selge videre til lokale aktører til en bestemt pris. Dersom det ikke er nok kraftforbruk i kommunen tilfaller disse inntektene fylkeskommunen.

Denne mekanismen fører til at enkelte kraftkommuner har begynt å tenke vel kreativt. I Tydal og Namsskogan er det etablert produksjon av kryptovaluta og i Røyrvik foreligger det lignende planer. Selskapet som har etablert seg i Namsskogan og skal etablere seg i Røyrvik er Exanorth som er eid av Bitzero, som har spesialisert seg på å produsere kryptovaluta. Selskapet har vært i søkelyset av Namdalsavisa, som har avdekket tvilsomme internasjonale koblinger. Anlegget er koblet på Tunnsjødal vannkraftverk og har en installert effekt på 110 MW, men har planer om å ekspandere med ytterligere 200 MW og altså å etablere et nytt anlegg i Røyrvik.

Kryptovaluta er en digital valuta som krever store mengder energi. Av den grunn stemte et flertall i Stortinget i fjor for å utrede et forbud mot å utvinne kryptovaluta i Norge. Rødt fremmer nå et forslag på Stortinget om å innføre et permanent forbud mot utvinning av kryptovaluta innen juni 2025 og starte prosessen med å avvikle all eksisterende kryptoproduksjon. En dårlig kommuneøkonomi og dysfunksjonelle mekanismer i konsesjonskraftsystemet fører til at kraftkommuner med dårlig økonomi satser på en næringsvirksomhet som i utgangspunktet ingen vil ha. Dette tapper fylket for strøm, noe som i sin tur går utover øvrig fastlandsindustri og trønderske husholdninger.

Rødt Trøndelag krever en endring i konsesjonskraftsystemet slik at inntektene går til kommunene uavhengig av hvor mye strøm de klarer å selge lokalt. Inntil disse mekanismene er på plass må fylkeskommunen tilbakeføre midlene til kommunene uten at man trenger å ty til denne type næringsvirksomhet.

Støtt den palestinske motstandskampen og stans Israels kolonialisering av Palestina

I over hundre år har palestinerne blitt fordrevet, undertrykt og slaktet. Den kolonialiserende apartheid-staten Israel setter internasjonale lover, resolusjoner og menneskerettigheter til side i sin kamp mot palestinerne.

I over 15 måneder har Israel gjennomført en forferdelig krig mot palestinerne som har kostet over 50.000 mennesker livet. Krigsforbrytelsene og folkemordet blir møtt av fordømmelse av FN og land verden rundt. Dessverre blir det med ordene, ikke sanksjoner.

Norge profiterer på krigen med å indirekte selge våpen til Israel og investere i selskaper som bidrar til krigen. Staten og regjeringen gjør oss til krigsprofitører og gir oss borgere uforskyldt blod på hendene.

Med Israels brudd på våpenhvileavtalen 18. mars, med støtte fra USA, viser terrorstaten nok en gang sitt sanne ansikt. Det internasjonale samfunnet framstår som maktesløse overfor det pågående folkemordet.

Årsmøte i Rødt Trøndelag:

• Støtter den palestinske motstandskampen

• Krever at Norge innfører full økonomisk, kulturell, akademisk og sportslig boikott av Israel. Alle norske investeringer, inkludert oljefondet, må trekkes ut

• Krever boikott av selskaper som profiterer på Israels krigføring og okkupasjon

• Krever et fritt Palestina

Forsvar sykelønna

Sykelønnsordningen har vært en av de viktigste ordningene i velferdsstaten og folketrygden. Dette er en rettighet arbeiderbevegelsen brukte flere tiår med kamp på å oppnå. Det var og er fortsatt et viktig krav og prinsipp at folk skal sikres full lønn når de er syke.

Flere tar nå til orde for at en reduksjon i sykelønna vil kunne redusere fraværet. Dette baserer seg på gammel overklassetenkning om at arbeiderklassen har dårlig arbeidsmoral og må motiveres til å arbeide med å få trekk i lønn ved sykdom. Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland sier at sykefraværet ikke er et samfunnsproblem, det bare måler arbeidsgivers produksjonstap. Det er derfor viktig at premisset for debatten ikke aksepteres, og at det stilles kritiske spørsmål til hvorvidt sykefraværet er for høyt.

Rødt Trøndelag stiller seg bak og støtter LOs kamp for å sikre sykelønna i fire nye år. Videre stiller Rødt Trøndelag seg kritisk og uforstående til at de andre hovedsammenslutningene setter ordningen på spill. At høyresiden og arbeidskjøperorganisasjonene går til angrep på sykelønnsordningen kan ikke komme som en overraskelse på noen, men vi er avhengig av at arbeiderklassens organisasjoner står samlet. Sykelønnskamp er klassekamp.

Årsmøtet i Rødt Trøndelag krever at sykelønna fredes og forsterkes.