Uttalelse: Miljøet og industrien under press

Rødt Trøndelag går på det sterkeste mot utbygginga av utenlandskabler.

Dramatiske forandringer er på gang i norsk elektrisitetsproduksjonen. To store utenlandskabler, North Sea Link (NSL) til Storbritannia og DCNG til Tyskland, har fått konsesjon og er under bygging. En tredje kabel, Northconnect, også til Storbritannia, har ennå ikke fått konsesjon. Når de godkjente kablene North Sea Link og DCNG kommer i drift vil strømutvekslingen mellom Norge og utlandet bli omfattende. I tillegg til denne kabelutbyggingen, men ikke uavhengig av den, forgår det en storstilt utbygging og planlagt utbygging av norsk vindkraft. Med i bildet hører også Det Europeiske energiregulatorbyrået Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER). ACER har tre hovedoppgaver, herav oppgaven med å tilrettelegge for utbygging av nytt strøm- og gassnett, inkludert mellomlandsforbindelser (utenlandskabler). Stortinget vedtok norsk tilslutning til ACER i mars i år.

Strømprisen ellers i Europa er høyere enn i Norge. Mer integrering betyr at dette høyere prisnivået overføres til Norge, og prisen her hjemme vil øke. Det gir økt inntekt og mer profitt for kraftprodusentene, mens norske forbrukere (husholdninger og bedrifter) får økte kostnader. Særlig alvorlig kan dette bli for den energiintensive (kraftkrevende) industrien. Høyere strømpriser kan samtidig bety at tidligere bedriftsøkonomisk ulønnsomme vindkraftprosjekter blir lønnsomme. Denne utbyggingen vil gi en omfattende rasering av norsk natur.

Når de nye kablene NSL og DCNG kommer i drift vil dette bety økt press på norsk natur og økte strømkostnader for industrien og husholdningene. Kraftprodusentene ivrer for endra flere kabler, og hvis den planlagte Northconnect får konsesjon vil problemene ytterligere forsterkes. Rødt går på det sterkeste mot denne utbyggingen.

Bilde: 'Nedre Leirfoss' Power Station by Roy Paulsen (Flickr)