Nei til mer vindkraft i trøndersk natur og reinbeiteland

Rødts representant på fylkestinget i Trøndelag, Tor Berg, vil fremme denne interpellasjonen til fylkestinget 24.-25. april.

Bilde: Svalbalen by Christian von Schack (flickr)

Vindkraftutbygginga som nå pågår i Trøndelag er en stor trussel for den sørsamiske reindrifta, naturmangfoldet og den siste rest av inngrepsfri natur i vårt fylke. I tillegg kommer støyen og ødeleggelsen av folks nærnatur. I det siste har lokalbefolkningen som blir rammet av dette protestert høylytt om mot denne raseringen av deres lokalsamfunn. Sterkest kommer dette til uttrykk på Frøya, hvor 78,7 % prosent stemte mot Trønder Energis planer mot å etablere vindkraft på øya.

Paradoksalt nok viste konsekvensutredningene for prosjektet, at det ville være negative konsekvenser for reindrift og naturmiljø før fylkeskommunen fattet sin beslutning om å støtte prosjektet, før konsesjonen ble gitt og lenge før anleggsarbeidet startet.

På sist fylkesting ble det stemt over et forslag om å følge opp FNs rasediskrimineringskomité (CERD) krav om at utbyggingen på Storheia må stanses. Argumentene til de som stemte mot, var at prosjektet var kommet for langt til å stoppes. Fylkesordføreren gikk likevel langt i å innrømme at fylkeskommunen ikke ville gått inn for prosjektet om man hadde visst det man vet i dag. Paradoksalt nok viste konsekvensutredningene for prosjektet, at det ville være negative konsekvenser for reindrift og naturmiljø før fylkeskommunen fattet sin beslutning om å støtte prosjektet, før konsesjonen ble gitt og lenge før anleggsarbeidet startet.

Trønder Energi og Stadtwerke München igangsetter nå tre kontroversielle vindparker som møter stor motstand lokalt. Prosjektene vil innebære en ytterligere nedbygging av inngrepsfri natur og reinbeiteområder. NVE har i sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft foreslått tre nye områder i Trøndelag som de mener egner seg for vindkraft - også dette områder med stor inngrepsfri natur og sørsamisk reindrift.

Reindrifta er helt sentral i den sørsamiske kulturen og det er den samlede belastninga av bit-for-bit nedbygginga av arealene som er den største trussel mot reindrifta. Det er helt umulig å drive med reindrift i vindkraftområdene.

Stokkfjellet i Selbu er et viktig kalvingsområde og beiteområde for to reinbeitedistrikter og Sørmarkfjellet er vinterbeite for nordgruppa i Fosen reinbeitedistrikt. To av de tre nye områdene som NVE har foreslått er også av essensiell betydning for den sørsamiske reindrifta. Trøndelag Fylkeskommune har en samarbeidsavtale med smetinget og er forvaltningsområde for sørsamisk språk.

Reindrifta er helt sentral i den sørsamiske kulturen og det er den samlede belastninga av bit-for-bit nedbygginga av arealene som er den største trussel mot reindrifta. Det er helt umulig å drive med reindrift i vindkraftområdene. Dette understøttes av reindrifta selv, reindriftsforvaltninga og forskere. Det er svært betenkelig at NVE påberoper seg å ha bedre kunnskap om reindrift enn både reindrifta selv og Fylkesmannens reindriftsforvaltning.

Frøya og Sørmarkfjellet i Flatanger er områder med særegen kystnatur hvor anleggsveiene delvis vil gå gjennom boreal kystregnskog. De biologiske kartleggingene i forkant av prosjektene har vært mangelfulle, men Fylkesmannen påpeker i sine høringer at begge prosjektene vil ha sterk negativ innvirkning på den truede hubrobestanden. Også andre planlagte vindkraftprosjekter som Innvordfjellet i Flatanger og Svarthammeren i Snillfjord er i inngrepsfri kystnatur som er viktige hekkeområder for hubro. Like ved Innvordfjellet ble det nylig brukt 3 millioner kroner på å grave ned kraftlinjer på grunn av risiko for kollisjoner.

Detaljplanene som legges fram avviker i alle tilfellene fra den opprinnelige konsesjonen, blant annet med tanke på turbinhøyden, og er i strid med regional plan for vindkraft

På toppen av de allerede påbegynte utbygginger og gitte konsesjoner kommer nå NVEs forslag til nasjonal ramme for vindkraft. Her legges det opp til at ytterligere tre områder med inngrepsfri natur i Trøndelag åpnes opp for vindkraftindustri.

Spørsmål til fylkesordføreren

-Mener fylkesordføreren det er greit at Trønder Energi, som et offentlig eid selskap er involvert i prosjekter som er kontroversielle overfor den sørsamiske reindrifta, naturmiljøet og som skaper stor motstand og splid i lokalbefolkninga?

-Mener fylkesordføreren at det er greit at offentlige myndigheter (NVE og OED) ikke forholder seg til fylkesdelsplaner og gir konsesjon til områder utenfor den vedtatte planen?

-Hva vil fylkesordføreren foreta seg for å hindre at NVE får gjennomslag for at ytterligere tre områder i Trøndelag med store inngrepsfrie naturområder ødelegges av vindkraftindustri?

Forslag til vedtak

Fylkestinget oppfordrer Trønder Energi om å hensyn til naturmangfoldet, reindrifta og lokaldemokratiet og anmoder derfor om å skrinlegge planene om å bygge ut vindkraft på Frøya, Stokkfjellet og Sørmarkfjellet.

Fylkestinget mener at det ikke bør gis konsesjon til mer utbygging av landbasert vindkraft i naturområder i Trøndelag og ber derfor NVE ta ut de tre foreslåtte områdene i Trøndelag fra nasjonal ramme for vindkraft.