Program


Valgprogram for Rødt Tønsberg 2023 - 2027

Bli med i kampen mot Forskjells-Tønsberg!

Vi lever i ei dyrtid med uvanlig høye priser på strøm, mat og drivstoff. Økte renter fører til økte boutgifter. Mange familier og enslige opplever dårlig økonomi og reduserte muligheter. Over 115 000 barn vokser opp i fattigdom i rike Norge. Flere enn før tar i mot mat fra ideelle organisasjoner. Samtidig har vi flere milliardærer enn noen gang, og staten tjener store penger på strømpriskrisa. Forskjellene mellom fattig og rik øker i rekordfart. Kampen mot forskjells-Norge er Rødts hovedsak.

Rødt vil skape en folkebevegelse mot Forskjells-Norge.

Rødt kjemper for et samfunn uten klasseskiller, undertrykking og nød, der folkets felles fornuft styrer samfunnsutviklinga gjennom demokratiske prosesser, framfor at pengemakta og markedstenkinga rår.

Rødts praktiske politikk peker fram mot et sånt samfunn. Vi vil styrke og gi makt til folk flest - først og fremst arbeidsfolk og fagbevegelsen. Og vi kjemper konkret mot de økende forskjellene i dagens samfunn.

Vi mener det bare er folket som kan skape det nye samfunnet. Politiske partier kan spille ei rolle – men folk må sjøl ta makta over samfunnet i mye større grad enn det legges til rette for i det begrensa demokratiet vi har i dag.

Rødt er et maktkritisk parti. Vi vil være et talerør for fagbevegelsen og folkelige organisasjoner, og vi vil løfte grasrotas kampsaker inn i kommunestyret. Vi stiller oss ansvarlige overfor de bevegelsene vi støtter oss på, heller enn overfor kommunedirektørens budsjettrammer og de rådende tankene i det politiske miljøet. Derfor står vi for det samme etter valget som under valgkampen.

Byutvikling og kommuneplanlegging

En mellomstor by som Tønsberg trenger utvikling – men det er grenser for hvor mye stål og betong vi kan bygge før byen mister sin historiske identitet. I dag skjer det meste av utbygging på utbyggernes premisser. Arkitekturen på nybygg bør både videreutvikle området bygget bygges i, men også passe inn i det eksisterende. Rødt ønsker en byutvikling og utbygging som tjener innbyggerne – ikke utbyggerne.

Vi må ivareta senterstrukturen i kommunen – og fortette i sentrum og i de eksisterende område- og lokalsentrene heller enn å bygge spredt utover – for å redusere transportbehovet. Men fortettinga må skje på en måte som utvikler hvert område sin identitet, heller enn å rasere det.

Rødt vil:

  • Bevare trehusbebyggelsen i sentrum.
  • Jobbe for en byutvikling og kommuneplanlegging som ivaretar naturmangfold og grønne områder.
  • Føre en langt mer restriktiv politikk for utbygging, som tar større hensyn til naturvern, eksisterende bebyggelse og til naboenes interesser.
  • Ansette en kommunearkitekt som kan gi faglige, uavhengige råd til både administrasjon og politikere.
  • Ikke bygge flere blokker med svindyre leiligheter langs kanalen. Alt i dag framstår dette som en «mur».
  • Ta vare på de gamle industriområdene på en måte som ivaretar historia og kulturen til Tønsberg som industriby. Støperiet er et eksempel til etterfølgelse.
  • Arbeide for et regelverk for å forhindre korrupsjon i byggesaker.

Samferdsel

Samferdselspolitikken må utformes med utgangspunkt i natur- og klimakrisa. Rødt vil satse på kollektiv, gange og sykkel framfor privatbil i tettbygde strøk. Vedlikehold av eksisterende veinett må prioriteres framfor å bygge nye veier for å øke kapasiteten for privatbiler. Skal nye veier bygges, skal hensyn til kollektivtrafikk, gående og syklende prioriteres. På landet er det veier som trenger utbedring for å sikre myke trafikanter. En del av disse veiene ligger tett inntil dyrka mark. Her vil Rødt vurdere trafikksikkerhet og jordvern opp mot hverandre i hver konkrete sak.

Busstilbudet må styrkes. Rødt vil ha lavere priser, hyppigere avganger og egne kollektivfelt. Det må gå buss fra sentrum til der de største arbeidsplassene ligger i og rundt kommunen som passer med arbeidstida.

Rødt vil:

  • Kjempe mot fastlandsforbindelsen Ramberg-Smørberg, som vil generere mer biltrafikk, skape store klimautslipp og naturødeleggelser under bygging. Bompengefinansieringa vil være svært dyrt for både privatpersoner og næringsliv. Det bør heller bygges en enkel klaffebru på strekninga Kaldnes-Korten.
  • Gå mot bompengefinansiering av bypakke Tønsberg med mindre bompengene utformes som en rushtidsavgift som også bidrar til at kollektivtrafikken kan bli billigere eller helst gratis i rushtida.
  • Jobbe for 2-spors jernbane også sør for Tønsberg.
  • Kjempe for bedre og billigere busstilbud, særlig i utkantene av kommunen.
  • Jobbe for bussforbindelse fra Revetal til Skoppum og Horten.
  • Jobbe for planfri kryssing av Halvdan Wilhelmsens Allé for å sikre framkommeligheten særlig for utrykningskjøretøy.
  • Støtte alle tiltak i Bypakke Tønsberg som bygger opp under kollektiv, gange og sykkel.
  • Stenge Nedre Langgate for gjennomgangstrafikk, og etablere busstopp der.
  • Utrede muligheten for å gjøre deler av sentrum bilfritt.

Arbeidsliv i kommunen

Tønsberg kommune er den største arbeidsgiveren i vårt område. Det er viktig at politikerne tar ansvaret som arbeidsgivere på alvor – og sikrer at kommunen er et godt og trygt sted å jobbe, og at de ansatte har makt og innflytelse over sin egen arbeidshverdag. Kommunen har også et ansvar for arbeidsforholda til de som jobber for bedrifter kommunen kjøper tjenester av, og må ha regelverk som forhindrer sosial dumping og utnyttelse av ansatte.

Rødt vil:

  • Jobbe for pilotprosjekt med 6-timers normalarbeidsdag.
  • Jobbe for at Tønsberg kommune etablerer vikarpoolordninger, som sikrer at fast ansatte dekker opp fravær heller enn innleide vikarer.
  • At kommunen ikke skal benytte bemanningsbyråer.
  • Jobbe for at kommunen har ambisiøse planer for etterutdanning og kompetanseheving med lønn for ansatte.
  • Jobbe for at kommunens heltidsstrategi følges opp i praksis.
  • Avskaffe målstyring og detaljstyring, og gi de ansatte tillit til å kunne utøve sine fag.
  • At kommunens seriøsitetsbestemmelser skal skjerpes i tråd med Oslo-modellen, og også gjelde på kontrakter under 1 million.

Barnehager

Rødt vil ha barnehager der barn opplever trygghet, stabilitet og forutsigbarhet. Vi vil derfor styrke bemanninga i barnehagene.Bemanningsnormen må gjelde i hele åpningstida, ikke bare en kort periode midt på dagen. På lengre sikt ønsker vi en bedre bemanningsnorm enn lovfesta.

Rødt vil at alle nye barnehager i Tønsberg skal være drevet av kommunen sjøl eller av ideelle aktører uten profittmotiv. Pengene skal gå til drift – ikke profitt til eierne. Dessverre gjør dagens lovverk at vi ikke kan rekommunalisere de barnehagene som allerede er drevet av velferdsprofitører – men vi kan i hvert fall sørge for at det ikke blir flere.

Rødt vil:

  • Jobbe for en barnehagestruktur som lar folk få plass nær der de bor.
  • Kjempe for løpende opptak til barnehagene.
  • Stemme mot nyetablering av religiøse barnehager.
  • Senke foreldrebetalinga i barnehagene gradvis. Målet er gratis barnehage på sikt.
  • Jobbe for søskenmoderasjon, også på tvers av barnehage og SFO.

Skole

Rødt vil styrke lærertettheten i grunnskolen. På sikt skal det maks være 20 elever i hver klasse, og i første klasse skal det være to lærere til stede i alle timer hvor det er mer enn 15 elever. Lærerne skal bruke tida på elevene, ikke på byråkrati og målemani. Den byråkratiske målstyringa må ut av skolen.

Tønsberg har en høy andel private skoler. Finansieringssystemet for skolene gjør at disse i praksis tapper den offentlige skolen for ressurser. Derfor ønsker vi ikke flere privatskoler enn i dag.

Rødt mener det trengs en styrking av sosialfaglig kompetanse i skolen. Tønsberg må fortsette prosjektet med at barnevernet besøker skolene, og det bør miljøterapeuter inn i skolehelsetjenesten. Bemanninga i skolehelsetjenesten må styrkes.

Rødt ønsker at seksualundervisninga i skolen skal styrkes, i tråd med det ungdommene sjøl ønsker. Kommunen må sørge for kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold blant ansatte i skolen.

Rødt vil:

  • At alle skoler i kommunen skal oppfylle lærernormen.
  • Jobbe for et bedre tilbud innafor alternative opplæringsarenaer.
  • Utvide forsøka med leksefri skole, og høste erfaringer av det.
  • At skolene må prioritere arbeid mot seksuell trakassering, mobbing, rasisme, sexisme og homofobi i skolen.
  • Jobbe for å begrense skjermbruk i skolen til det som er faglig forsvarlig.
  • Senke prisene på SFO. Målet er gratis SFO på sikt.
  • Jobbe for søskenmoderasjon, også på tvers av barnehage og SFO.

Helse og omsorg

Tønsberg har alt for få sjukehjemsplasser og heldøgns bemanna omsorgsplasser. Rødt mener kommunen må få fortgang i å bygge nytt på Olsrød, og å utarbeide en konkret plan for å nå en dekningsgrad på 25 % av alle over 80 år.

Bemanninga i helse- og omsorgssektoren er altfor dårlig, og altfor mange jobber i små deltidsstillinger. Rødt vil heve grunnbemanninga i sjukehjemma og hjemmetjenesten, både blant sjukepleiere og helsefagarbeidere.

Mangel på fastleger er et raskt voksende problem. Mange pasienter i Tønsberg har i dag ikke fast fastlege, men kun vikar. Andre steder i landet står mange helt uten fastlege. Både frafall og manglende rekruttering bidrar til dette. Rødt mener kommunen må gjøre mer for å styrke rekrutteringa av fastleger. Mange yngre leger vil ikke være sjølstendig næringsdrivende, som fastlegene tradisjonelt har vært. De vil heller ha fast og trygg jobb, som er lettere å forene med familieliv

Rødt vil:

  • Styrke grunnbemanninga i alle helse- og omsorgstjenester.
  • Ansette flere kommunale fastleger, for å løse rekrutteringsproblemet til fastlegeyrket.
  • At sjukehjem i kommunen skal drives av kommunen sjøl.
  • Jobbe for flere kommunale fysio- og ergoterapeuter.
  • Sikre at mottakere av hjemmetjenester får forholde seg til få og faste personer.

Psykisk helse og rusomsorg

Kommunens lavterskeltilbud – særlig dropin-tjenester – innen både psykisk helse og rusomsorg må styrkes. Det må satses på oppfølging, særlig av brukere som faller ut av behandlingsopplegg. Når pasienter ikke møter opp, trenger ikke det å være et tegn på at pasienten er frisk. Ofte kan det motsatte være tilfellet. Brukerne av kommunens tjenester må sikres god informasjon om hvilke rettigheter de har.

Rødt vil:

  • At tjenester som drives av ideelle aktører sikres solid og langsiktig finansiering.
  • At kommunen satser på psykisk helsetilbud spesifikt retta mot flyktninger.
  • At Tønsberg kommune følger etter Oslo i å «tjuvstarte» på rusreform.
  • Kjempe for større kapasitet og høyere grunnbemanning innen psykisk helse og rusomsorg.

Sosial og inkluderende boligpolitikk

Bolig er en menneskerett. Et boligmarked med galopperende priser setter vanlige folk - særlig unge i etableringsfasen - utafor boligmarkedet om de ikke har rike slektninger som kan hjelpe. Kommunen må drive en sosial og inkluderende boligpolitikk for å motvirke dette. Boligpolitiske virkemidler må være kraftfulle nok til å bidra til å dempe prisveksten i det ordinære boligmarkedet.

Rødt vil:

  • Etablere en prisregulert «tredje boligsektor».
  • At kommunale boliger sikres en akseptabel standard.
  • Øke utbygginga av kommunale utleieleiligheter. Kommunale leiligheter skal være spredt om i ordinære boligområder, og ikke konsentreres.
  • At kommunale leiligheter skal leies ut til kostpris, ikke «gjengs leie».
  • Flere sosiale boligprosjekter basert på «leie-til-eie»-prinsippet.
  • Bruke av kommunens store disposisjonsfond til å ta inn etterslepet på vedlikehold og oppgradering av kommunal eiendom, med særlig vekt på ENØK-tiltak.
  • Styrke startlånordninga, og slippe flere inn i ordninga.
  • Jobbe for krav om 15 % prisregulerte boliger («tredje boligsektor») når private utbyggere kjøper tomter av kommunen for å bygge boliger.

Kultur:

Kommunen må satse på grasrotkultur. Den kommersielle kulturen greier seg sjøl. Kommunen bør skaffe rimelige øvingslokaler til band, også for voksne musikere. Det trengs tilsvarende tilbud til kunstnere i andre kunstgreiner (atelier o.l.).

Det er viktig å ta vare på og synliggjøre Tønsbergs rike historie og kulturarv fra vikingtida og middelalderen, opp gjennom sjøfarts- og industrihistoria og fram til i dag.

Støperiet skal fortsatt være kulturhus - ikke kuppes av næringsinteresser. Biblioteket sin rolle som kulturbærer og møteplass i sentrum bør styrkes ytterligere.

Rødt vil:

  • Øke antall elevplasser ved kulturskolen og senke semesteravgifta.
  • Utrede mulighetene for å få kulturskolen og andre kulturelle aktører inn i kommunale sektorer - som barnehage, skole, SFO og eldreomsorg.
  • Styrke samarbeidet mellom kommunen og frivilligheten i kultursektoren.
  • Prioritere å gi støtte til kulturarrangementer som gir muligheter til lokale utøvere, og arrangementer med sosial profil på inngangspris.
  • Jobbe for styrking av kommunens plan for kulturminner ved neste rullering.

Ungdom og fritid:

Ungdom trenger gratis, rusfrie møteplasser der de kan drive fritidsaktiviteter på egne premisser.

Fritidstilbud i kommunens regi skal være tilgjengelig for barn/ungdom fra fattige familier, men uten å måtte stå med lua i hånda og bevise hvor verdig trengende man er. Kommunen må finne måter å sikre og finansiere dette også i aktiviteter drevet av lag og foreninger.

Rødt vil:

  • Sikre ungdomsklubber spredd rundt i kommunen og sjølstyrt ungdomshus i sentrum og på Revetal.
  • Jobbe for at det finnes kulturtilbud – særlig konserttilbud – også for unge under 18.
  • Jobbe for å styrke innflytelsen til ungdomsrådet.
  • Kjempe for sterkt rabatterte billetter til ungdom ved arrangementer arrangert av kommunen, eller der kommunen står for deler av finansieringa.
  • Styrke oppsøkende tjenester overfor ungdom som er i faresonen for å falle utafor.
  • At kommunen støtter opp om frivillige som jobber med ungdom, som Natteravnene, Røde Kors og andre.
  • Legge til rette for uorganisert kultur- og idrettsaktivitet ved å stille gode fasiliteter til fri bruk.

Idrett:

Idrettslag og -foreninger må sikres god finansiering. Kommunen må fortsatt være raus med lånegarantier o.l. når idrettslaga trenger det. Idrettstilbud må være tilgjengelig for barn/ungdom fra fattige familier, på samme måte som vi krever at kommunens fritidstilbud skal være.

Kommunens støtte til idretten må brukes på en måte som prioriterer et allsidig spekter av breddeidrett – ikke bare de mest populære idrettene som fotball og håndball.

Rødt vil:

  • Sørge for at kommunen kommer i gang med bygging av ny svømmehall i denne valgperioden, og sørge for at tapte grøntarealer i forbindelse med utbygginga erstattes i nærheten
  • Jobbe for at nye kunstgress-prosjekter skal være uten gummigranulat.
  • Jobbe for at kommunen skal ha spredte utlånsstasjoner for utstyr til idrett og friluftsliv.
  • Arbeide for flere anlegg for uorganisert idrettsaktivitet i kommunen, som skateparker, ballbinger, skøyteis og lignende.

Utelivsbyen Tønsberg:

Utelivet er viktig for Tønsberg, særlig om sommeren. Men det finnes også ei bakside ved utstrakt fest- og alkoholkultur. Rødt vil være restriktive med nye skjenkebevilgninger. Det er i utgangspunktet nok utesteder i dag. Nye serveringssteder som ønsker skjenkebevilgning må bidra med noe spesielt til lokalsamfunnet for at Rødt skal stemme for.Eventuelle nye utesteder skal ikke ligge i tettbodde strøk, med unntak av sentrum/brygga.

Rødt vil:

  • Jobbe for at ordna lønns- og arbeidsforhold må være dokumentert for å få skjenkebevilgning.
  • Jobbe for et prinsippvedtak i kommunen mot å gi skjenkebevilgning til strippeklubber.

For et grønt og miljøvennlig Tønsberg

Verden står overfor ei natur- og klimakrise. Tønsberg Kommune må fortsatt ha mål om å kutte 60 % av klimagassutslippa innen 2030. De viktigste virkemidlene her ligger i å fase ut kommunens egne utslipp, tiltak i samferdselssektoren, tiltak for energisparing og å øke produksjonen av fornybar energi.

Fornybar energi kan – og må – produseres der det allerede er bygd ned. Verden står også overfor en naturkrise, og vi kan ikke bygge ned det vi har av natur for å produsere kraft.

Tønsberg er både en bykommune og en landbrukskommune. Rødt vil prioritere jordvern høyt. Nedbygging av dyrka eller dyrkbar mark er en trussel mot norsk matsikkerhet.

Nedbygging av skog og natur må reduseres til et absolutt minimum - vi trenger både skogbruk og grønne rekreasjonsområder, og vi må verne arts- og naturmangfoldet.Vi må ta vare på de få åpne lungene som finnes i Tønsberg sentrum - og i større grad gjøre dem grønne.

Rødt vil:

  • Verne allemannsretten langs kysten og i skogen, og si nei til bygging i strandsona.
  • Bevare eksisterende kyststier og merke nye der det kan gjøres uten konflikt med naturinteresser.
  • Jobbe for tiltak mot bruk av sykkel og andre kjøretøy i våtmarksområder.
  • Skjerpe kommunens plan for vern av matjord og dyrka mark, så den åpner for færre unntak.
  • Jobbe for å bevare og skape flere blomsterenger for å ta vare på insektbestanden.
  • Styrke satsinga på Greve Biogass og Den Magiske Fabrikken.
  • Jobbe for å påvirke fylkeskommunen til å fortsatt la bussene gå på biogass.
  • At det kjøpes inn biler som går på biogass, sekundært elektriske biler etterhvert som kommunens bilpark byttes ut.
  • Storstilt satsing på ENØK-tiltak ved alle kommunale bygg.
  • Storstilt satsing på solceller på tak på kommunale bygg, og utrede tiltak som kan bidra til det samme i privat sektor.
  • Jobbe for fossilfrie byggeplasser.
  • Jobbe for at nye kommunale bygg skal være klimanøytrale, helst plusshus.
  • Jobbe for flere grønne tak, særlig i sentrum.
  • Øke bruken av fjernvarme. Sørge for at spillvarme brukes til fjernvarme overalt der det er mulig.
  • Si nei til vindkraft, både på land, i fjæra og til havs, og jobbe for et prinsippvedtak mot dette.
  • Kjempe mot planene om gigantiske havvindturbiner på svensk side av Skagerrak.
  • Si nei til nedbygging av natur for storstilt kraftproduksjon.
  • Si nei til solkraftverk på Akersmyra. Det rette klimatiltaket er å restaurere myra.
  • Være svært restriktive når det gjelder utbygging i natur- og rekreasjonsområder.

Tønsberg må bli en solidaritetskommune

Tønsberg må i framtida fortsette å bosette sin del av flyktningene som kommer til landet. Velviljen er tverrpolitisk nå når de fleste flyktningene kommer fra Ukraina. Rødt vil vise den samme velviljen i framtida, når flyktningene igjen vil komme fra andre deler av verden

Flyktninger er en utsatt gruppe i forhold til å komme inn i arbeidslivet. Vi mener kommunen må opprette arbeidstreningstilbud for nyankomne flyktninger, og styrke innsatsen for å bidra til at flyktninger kommer inn i det ordinære arbeidslivet. Kommunen bør også organisere besøksvenner og språkkafé for flyktninger. Disse tiltaka vil bidra til bedre språklæring og bedre integrering. Kommunen må gi støtte til organisasjoner som driver integreringstiltak.

Med jevne mellomrom forsøker høyreekstreme organisasjoner å slå rot i Tønsberg, og vi veit det finnes et lite høyreekstremt miljø i byen. Kommunen må prioritere arbeid med å hindre rekruttering til høyreekstreme miljøer.

Tønsberg må føre en solidarisk og miljøvennlig innkjøpspolitikk. Varer skal helst være kortreiste, og varer som må importeres skal være Fair-Trade der det er mulig. Kommunen skal ikke kjøpe varer fra Russland, Israel eller Marokko så lenge okkupasjonene av Ukraina, Palestina og Vest-Sahara fortsetter. Rødt vil arbeide for at Tønsberg blir vennskapsby med en by på den okkuperte vestbredden - som for eksempel Hebron.

Rødt vil:

  • Styrke norskopplæringa for flyktninger, ved å gi tilbud om ekstra opplæring til de som fortsatt trenger det etter at de timene alle har rett på i dag er brukt opp.
  • Jobbe for at Tønsberg kommune erklærer seg som rasismefri sone
  • Kjempe for at kommunens innkjøpsreglement og investeringsreglement prioriterer internasjonal solidaritet.
  • Oppheve vedtaket om at kommunen ikke skal behandle internasjonale spørsmål.

Demokrati i kommunen

Rødt ønsker å styrke lokaldemokratiet og folkelig deltakelse i avgjørelser som blir tatt i kommunen vår. Vi vil flytte makt fra byråkratiet til folkevalgte organer. Rødt vil være spydspissen for demokrati og folkelig deltakelse i kommunen. Vi ønsker at folk og organisasjoner kommer til oss med sine innspill og forslag. Vi fremmer gjerne forslag på vegne av engasjerte folk og organisasjoner, så lenge disse ikke strider mot vårt program.

Gjennomsiktighet og mulighet for innsyn er avgjørende for å utvikle demokratiet, og for å forhindre korrupsjon og uetisk praksis i forvaltninga. Kommunens etiske retningslinjer for både ansatte og folkevalgte er viktige verktøy som må styrkes.

Rødt vil

  • Skrote bestiller-utførermodellen
  • Kjempe for at kommunen skal utfordre handlingsrommet i EØS-avtalen der den innskrenker lokaldemokratiet.
  • Omdanne kommunale foretak og selskaper til kommunale etater underlagt folkevalgt styring.
  • Jobbe for at interkommunale selskaper gjøres om til interkommunalt samarbeid med vertskommune.
  • Jobbe for at kommunens reglement sitt punkt om «åpen post», der innbyggere kan stille spørsmål til de folkevalgte, gjøres kjent for innbyggerne.
  • Jobbe for klarspråk i all kommunikasjon mellom kommunen og innbyggerne.
  • Opprettholde et spredt tjenestetilbud i kommunen, og kjempe mot ytterligere sentralisering.
  • At kvalitet, miljøhensyn og sikkerhet skal veie tyngre enn pris i anbudsprosesser.
  • Jobbe for livssynsnøytrale seremonirom som alle kan bruke til seremonier, særlig gravferd.
  • Arbeide for at forvaltninga av gravplassene overføres fra Den norske kirke til kommunen.
  • Styrke BPA-ordninga. Sørge for at ordninga er et reelt likestillingsverktøy, og at mottakerne av kommunal BPA er like fornøyde som mottakerne av BPA fra ideelle leverandører.
  • Jobbe for et lobbyregister i kommunen, der det offentliggjøres hvilke interessegrupper folkevalgte har møter med, samt refereater fra slike møter.
  • Offentlighet rundt hvilke losjer og organisasjoner folkevalgte er medlmemmer av.
  • At alle folkevalgte i kommunen skal offentliggjøre sin CV.

Kommuneøkonomi

Norge er et rikt land, men med fattige kommuner. Samtidig er det kommunene som driver stadig større deler av velferdstjenestene. Kommunene pålegges stadig større oppgaver, uten at det følger med nok penger til å gjøre disse oppgavene. I tillegg er statens system for fordeling av penger til kommunene urettferdig: Tønsberg (og andre kommuner i Vestfold) faller mellom to stoler i statsbudsjettet, og får en uforholdsmessig liten andel av skattepengene. Det trengs et kommuneopprør som krever at en større andel av skattepengene overføres til kommunene, og at inntektssystemet til kommunene gjøres mer rettferdig.

Tønsberg kommune har i den siste fireårsperioden stramma kraftig inn på økonomien – og gjennomført usosiale kutt i flere av velferdstjenestene. Blant annet har flertallet i kommunen kutta i støttekontaktordninga, stramma inn på tildeling av helse- og omsorgstjenester, redusert bemanninga i bemanna boliger, sommerstengt avlastning for pårørende med store omsorgsoppgaver m.m. Resultatet er at Tønsberg har 800 millioner på bok. Rødt mener det er på tide å begynne å bruke pengene til gode for innbyggerne.

Rødt vil:

  • Spare 2,5 millioner i året på å redusere godtgjørelser og lønn til politikerne.
  • Innføre eiendomsskatt med bunnfradrag på 3 millioner (boliger under ca 4,3 millioner slipper skatt med vårt opplegg.)
  • Reversere usosiale kutt gjort i den siste perioden.
  • Øke minstesatsene for sosialstønad
  • Styrke grunnbemanninga i den kommunale delen av NAV.