Rødt Søndre Nordstrands bydelsprogram 2023-2027

Rødt Søndre Nordstrand skal være et ansvarlig parti overfor befolkningen i Søndre Nordstrand. Våre beslutninger skal være basert på det beste for bydelens folk og for de som jobber i bydelen. Her er noe av det vi vil jobbe for i bydelsutvalget de neste fire åra.

For fellesskapet i Søndre Nordstrand

Sats på barn og ungdom:

Forsvar våre kommunale barnehager

Små kommunale barnehager gir trygghet og nærhet til småbarn som møter språkproblemer og andre utfordringer. For mange barn er det vanskeligere å finne seg til rette i større enheter. Dagens regelverk gir avtaler med private barnehager forrang. Eventuell nedgang i antall barn i barnehagealder kan tvinge kommunen til å stenge egne barnehager mens de private fortsetter.

Vikarpool i barnehagene skal vikar brukes fra første fraværsdag

Det er etablert en vikarpool for barnehagene. Men i praksis trer vikarer kun inn ved langtidsfravær, til tross for at korttidsfraværet ofte sliter mest på de ansatte. Konsekvensen blir ytterligere sykefravær. Derfor må også korttidsfraværet dekkes Kun på den måten får barna det antall voksne de trenger. Fravær skal ikke aksepteres som en unnskyldning for å avvike fra barnehagenormen. Vikarpoolen (også benevnt som ressurspool) må gjøres kjent i alle barnehager i bydelen.

Barnehagene trenger flere spesialpedagoger

Antall barn med særskilte behov øker. De trenger pedagoger med spesialkompetanse. I tillegg er det behov for tilstrekkelig med tilretteleggingsmidler for barn med utviklingshemming eller funksjonsnedsettelse. Barn med nedsatt funksjonsevne skal etter loven sikres et egnet individuelt tilrettelagt barnehagetilbud, dette for å styrke inkludering, opplæring og utvikling. Flere foreldre opplever i dag at fagsentrene legger mye av ansvaret for tilrettelegging over på barnehagene, på bekostning av barnets beste.

Øk det eksisterende fritidsstipendet for barn og unge

Dagens stipend som bydelen får og som per 2023 er på kr. 500 000 + har gitt barn og unge i lavinntektsfamilier mulighet til å delta i idrett, korps og andre aktiviteter. De økonomiske utfordringer har økt for mange i bydelen, og stipendet må økes for reelt å kunne utjevne forskjeller og bidra til inkludering.

Etabler flere kommunale fritidsklubber som passer til de unges behov

Fritidsklubbene er et meget viktig sosialt tilbud. Bydelen trenger flere enn de fem vi har per 2023; vi trenger en fritidsklubb per ungdomsskole. Dessuten skal klubbenes aktiviteter og åpningstidene matche de unges behov, også i ferier og helligdager.

Lokale tilbud om kvalifisert lekse- og studiehjelp for ungdom

Så lenge skoler har lekser, vil kvalifisert leksehjelp være nødvendig. Det eksisterer kun noen få tilbud i dag. Frivillige organisasjoner, biblioteker, skoler og bydelen vil kunne være sentrale aktører for å sikre et utvidet tilbud.

Styrk tilbudet ved helsestasjon for ungdom

Det er behov for flere ansatte, og stasjonen må utvide sine åpningstider.

Bedre helsetilbud til alle:

Opprett helsestasjoner på Bjørndal og Mortensrud

I Oslos største bydel er det ikke tilfredsstillende med kun en helsestasjon.

Styrk hjemmetjenesten

Hjemmetjenesten og sykehjemmene trenger flere ansatte med helsefaglig kompetanse. Ventetida på disse tjenestene må bli kortere. Hjemmetjenestetilbudet må utvides. Andelen kronisk syke og eldre øker også i vår bydel. Behovet for styrket hjemmebasert lindrende behandling vil øke. Nærliggende bydeler som Østensjø og Nordstrand har en langt bedre utbygd hjemmebasert tjeneste i team for alvorlig syke.

Kortere ventetid på ergoterapi og fysioterapi

Lange ventetider øker risikoen for at helsa til den enkelte forverres.

Flere samlokaliserte og omsorg+ boliger

Vår bydel har kun fem samlokaliserte boliger i bydelen, mens det er avdekket et behov for 32, de fleste trenger base og full bemanning. Det finnes ingen omsorgboliger i bydelen mens behovet er kjent til å være stort og økende.

Styrk kollektivtilbudet Bedre framkommelighet:

Bedre kollektivtilbud mellom delbydelene og til Oslo sentrum

Søndre Nordstrand er en stor, uoversiktlig og topografisk utfordrende bydel. I dag er det meget tidkrevende å bevege seg mellom flere av bydelens områder. Det store flertall har sin arbeidsplass utenfor bydelen, noe som krever bedre bussforbindelser og flere avganger på tog og t-bane.

Sikker veiforbindelsen til Bjørndal

Slimeveien sperres flere ganger hver vinter. Deler av veien må utbedres slik at busser, utrykningsbiler og private trafikanter har en sikker vei.

Sikker skolevei for alle barn

Flere barneskoler i bydelen har skoleveier uten fortau eller gangfelt. Flere steder er det gangveier med ulovlig trafikk. God belysning er viktig.

Aktive liv med gode møteplasser:

Svømmebasseng på Mortensrud og på Bjørndal

Utbyggingen av Mortensrudplatået (bak Senter Syd) har så langt skrinlagt svømmebassenget som bydelen ble lovet. Vi må kjempe videre for å få dette til. Også befolkningen på Bjørndal trenger et lokalt svømmetilbud.

Kultur- og samfunnshus i Søndre Nordstrand

Vi trenger en møteplass med lokaliteter for små og større forsamlinger. Vi trenger en arena for utøvende kunst og kultur. Positive krefter i offentlig og privat regi kan gjøre dette mulig.

Flere seniorsentre i bydelen

I dag er det kun i Prinsdal at bydelen har et seniorsenter. Bydelens seniorer trenger flere lokale sentre hvor de kan møtes sosialt, få et godt måltid til en overkommelig pris og ta del i ulike aktiviteter. Mange eldre opplever at seniorsentre forebygger ensomhet.

Styrke det kommunale dagsentertilbudet til voksne med utviklingshemming

Flere brukere er i dag på «kjøpeplasser» hos private tilbydere i andre bydeler. De kjører med drosje tur/retur, ofte i rushtid med mye kø. Kjøpeplasser er dyre, og med transporten blir belastningen høy for brukeren , og for både miljø og lommebok. Bydelen bør derfor oppgradere/utvide dagens tilbud.

Gode og trygge boliger til alle

En god og trygg bolig er viktig for alle, ikke minst for de som av ulike grunner har behov for en kommunal bolig. De som i dag har en tilrettelagt bolig i kommunal regi, skal føle trygghet for at dette er deres hjem, ikke et midlertidig sted som inngår i en offentlig kabal.

Søndre Nordstrand må få oversikt over andelen eldre og deres behov for at de skal kunne bo lenger i egen bolig hvis de ønsker det.

Bydelsutviklingen skal være sosialt og miljømessig bærekraftig:

Utvikling av Mortensrud i pakt med natur og miljø

Det store utbyggingsprosjektet på Mortensrud vil legge ytterligere press på en bydel som allerede mangler tilbud til befolkningen. Vi vil begrense utbygging av tomtene ved siden av Gamle Bygdevei på Mortensrud; ta vare på områdets verdifulle natur og sikre en bred nok viltkorridor som bevarer etablerte dyretråkk. Trafikknutepunktet på Mortensrud er allerede sprengt og kan ikke lenger brukes som argument for ytterligere fortetting. Kunnskap må legges til grunn i langt større grad

Bevar arbeidsplassene langs Rosenholmveien

Utbyggingsprosjektet langs Rosenholmveien vil fjerne flere hundre lokale arbeidsplasser og legge ytterligere press på en bydel som allerede mangler tilbud til befolkningen. Rødt er mot tett utbygging av boliger med uholdbar togstøy, lav bokvalitet og manglende sosiale tilbud. I stedet for fortetting langs Rosenholmveien, er det behov for å bevare lokale arbeidsplasser samt opprette et kulturtilbud og en bydelspark.

Bevar det som er igjen av naturen i Stensrud/Gjersrud

Rødt vil stoppe nedbygginga av verdifull natur i området Stensrud/Gjersrud. Dette er det siste sammenhengende naturområdet i bydelen. En del er allerede rasert med massene fra Follobanen. Rødt krever at fyllingsmassene blir dekket og beplantet slik at skogen kan vokse der på nytt.

Bevar naturen i Hvervenbukta

Nei til småbåthavn utenfor badeplassen i Hvervenbukta.

Ivareta behovet for arbeidsplasser

Vi står i fare for å miste eksisterende arbeidsplasser langs Rosenholmveien. I den planlagte utbygging på Rosenholm må det kreves at OBOS ivaretar behovet for arbeidsplasser.

Billigere fjernvarme

Oslo kommune lager fjernvarme av søpla vår og priser fjernvarmen uanstendig høyt. Fjernvarmen skal ikke koste mer enn det koster å produsere den, pluss et påslag for vedlikehold og oppgradering.

Søndre Nordstrand skal være en god arbeidsgiver:

Bedre arbeidsvilkår

Bydelen skal være en god arbeidsgiver, sikre et godt samarbeid med bydelens fagforeninger og ytterligere utvikle arenaer for samvirke og medvirkning. Bydelen må sikre ansattes kompetanseheving. Bydelen må legge til rette for permisjon med lønn for ansatte som ønsker kompetanseheving. Ansatte bør kunne få fagbrev ved intern opplæring.

Bydelen må jobbe for at ansatte som jobber ufrivillig deltid, får en høyere stillingsprosent.

Åpenhet i alle bydelens organer og beslutninger

Folk i bydelen skal kunne ta del i politiske prosesser og beslutninger som angår dem.

Flere sommerjobber og lærlingeplasser

Det er behov for sommerjobber til ungdom; i så vel privat som offentlig regi må det etableres langt flere lærlingeplasser. Det er i bydelen også behov for arbeidsplasser tilrettelagt for personer med funksjonsnedsettelse.

Våre kandidater 2023 - 2027

Lista finnes her:

https://roedt.no/sondre-nordstrand/folk

Vil du lese programmet for hele Oslo

Finner du det her:
https://roedt.no/oslo/program