Rødt Rogaland støtter de streikende i Fellesorganisasjon (FO) og Fagforbundet

Medlemmer i FO og Fagforbundet er nå inne i sin tredje uke med streik etter at forhandlingene ble brutt mellom forbundene og NHO. Dette er en prinsipielt viktig streik mot konsekvensene av privatisering i offentlig sektor og for retten til lik lønn for likt arbeid, som vi i Rødt Rogaland støtter.

Det er ikke holdbart at vernepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger i private helsetjenester skal tjene betydelig mindre enn de som er ansatt i det offentlige helsevesenet. Hvert år sluses millioner av fellesskapets penger inn i disse private helsebedriftene. Dette er penger som skal finansiere lønna til de som jobber der, ikke øke formuen til de som eier bedriftene.

I tillegg er dette en streik som handler om lønnsdumping. Når en vernepleier i offentlig sektor tjener 100 000 kroner mer enn en vernepleier i det private er det på tide å sette foten ned. Å kutte i lønn, pensjon og bemanning er selve businessmodellen til de kommersielle aktørene og en oppskrift for videre privatisering i helsesektoren. Resultatet er dårligere tjenester, usikkerhet for de ansatte og en velferdsstat i fritt fall.

Konflikten og streiken er et symptom på åtte år med mørkeblå arbeidslivspolitikk der velferdsstaten bygges ned og private formuer bygges opp. Vi i Rødt Rogaland mener at dette er forkastelig. Derfor står vi skulder til skuldre med våre kamerater i Fagforbundet og FO i deres kamp for ordna forhold, en anstendig lønn og mot regjeringens rasering av velferdsstaten.

Ole Ronny Koldal
Rødt Rogaland
Medlem Fagforbundet