Rødts maktstrategi 2025: – Rødt er utfordreren som trengs
– Rødt skal bli så store og sterke at vi ikke er til å komme utenom, og vi har en plan for å bruke den styrken til å skape faktisk forandring, sier Marie Sneve Martinussen, leder i Rødt.
– Vi har ikke fått den forandringa Norge trenger. Kraftpolitikken er kanskje det tydeligste eksemplet fra årene som har gått. Høye strømpriser har skapt store problemer for folk og for lokalt næringsliv. Likevel fortsetter politikken mer eller mindre som før. Folk flest sitter igjen med mindre å rutte med, og opplever å ha mindre de skulle ha sagt. For å gjøre en forskjell vil Rødt samarbeide og bruke vår styrke til å oppnå størst mulig gjennomslag, sier Martinussen.
– Erna Solberg og Sylvi Listhaug tilbake i regjeringskontorene vil bare gi mer til de som har mest fra før av og flytte mer makt til den ikke-valgte makteliten i EU og lukkede styrerom.
Når det vi får med dagens flertall ikke er godt nok, så er Rødt utfordreren som trengs, for å sikre stortingsflertallet en ny sammensetning, og garantere faktisk forandring i Norge, sier Martinussen.
Rødt-lederen oppsummerer Rødts maktstrategi inn mot stortingsvalget som følger:
- Det viktigste for Rødt er faktisk forandring – vi skal få ned forskjellene og styrke folkestyret.
- For å oppnå det må Rødt bli så store og sterke at vi ikke er til å komme utenom. Vi skal samarbeide og forhandle knallhardt med partiene til venstre for midten etter valget, for å oppnå størst mulig gjennomslag og forplikte regjeringa og stortingsflertallet.
- Rødt skal fortsette arbeidet med å styrke folkestyret og Stortingets kontroll, som er en forutsetning for å oppnå resultater.
Martinussen varsler at Rødt vil søke forhandlinger med partiene til venstre for midten etter valget, om å få ned forskjellene, styrke fagbevegelsen og velferden, og andre viktige saker for folk.
– Det viktigste må være politikken og hvordan den påvirker menneskers liv, og på valgdagen er det folket som bestemmer. Alle partier må kunne forvente gjennomslag for sine velgere, når vi trengs for et flertall. Sånn fungerer demokratiet, sier Martinussen.
Rødts mål er å forplikte en ny regjering og stortingsflertallet til venstre for midten i et samarbeid om å gjøre en størst mulig positiv forskjell i hverdagen til folk flest. En samarbeidsavtale mellom et flertall vurderes som mest aktuelt for kommende stortingsperiode.
– Rødt er ikke et parti som stiller oss på sidelinja, selv om mektige interesser og lobbykrefter drømmer om det. Du finner oss der den politiske kampen står. Og det er resultatene som teller, sier Martinussen.
Rødts landsstyre har vedtatt følgende maktstrategi, om Rødts plan for samarbeid og gjennomslag, inn mot stortingsvalget i 2025:
- Rødt jobber for å skape faktisk forandring og oppnå størst mulig politisk gjennomslag. For Rødt er endringer som kraftfullt utfordrer eneveldige kapitalaktører, EØS-avtalen og stormaktsinteressene, og flytter makt til folk flest, et grunnleggende mål. Derfor er det en forutsetning for regjeringsdeltakelse at det fører til forandring av denne typen. Vår vurdering er at en avtale med et flertall til venstre for midten er mer aktuelt i kommende stortingsperiode, og at vi kan oppnå mer gjennom samarbeid fra Stortinget, i samspill med folkelig engasjement utenfra, enn det andre partier tidligere har vist som juniorpartner i regjeringsforhandlinger bak lukkede dører.
- Rødts mål i stortingsvalget er å bli så store og sterke at vi ikke er til å komme utenom. En slik posisjon skal vi bruke til å få maksimal uttelling i form av gjennomslag for våre velgere og forandring der dagens regjering og stortingsflertall ikke har levert, og der høyresida vil gjøre det verre. Det er resultatene som teller. Vi søker derfor forhandlinger etter stortingsvalget, med mål om å forplikte en ny regjering og stortingsflertallet til å samarbeide til venstre og å gjøre en størst mulig positiv forskjell i hverdagen til folk flest. Av respekt for demokratiet må alle partier som trengs for å danne et flertall kunne forvente gjennomslag for sine velgere.
- Vi vil forsvare folkestyret og styrke de folkevalgtes kontroll. Et avklart parlamentarisk grunnlag basert på valgresultatet vil bidra til å sikre både maktbalanse mellom storting og regjering, forutsigbarhet, kraft og retning. Vi vil også jobbe strukturelt for å styrke de folkevalgtes og stortingsflertallets muligheter til å ta initiativ i viktige saker, ha mer å si i viktige valg for samfunnet og for regjeringas oppfølging av Stortingets vedtak og vilje.
(Vedtatt på landsstyremøtet 2.-3. november 2024.)