– Våre fjorder skal ikke være avfallsplasser

Rødt reagerer sterkt på at regjeringen avviser klagen fra miljøbevegelsen om driftstillatelse til Nussirs kobbergruve ved Repparfjord i Finnmark.

– Å dumpe gruveslam i våre fjorder skader naturen, setter bærekraftige arbeidsplasser i fare, og truer samiske rettigheter, sier Bjørnar Moxnes.

Foto: NTB Scanpix



Fredag kom nyheten om at regjeringen avviser klagen fra miljøbevegelsen om driftstillatelse til Nussirs kobbergruve ved Repparfjord i Finnmark.

Når miljøfaglige råd og lokalbefolkning står samlet mot gruvedumping er regjeringen nødt til å lytte, mener Rødt-lederen.

– Rødt er lei av en regjering som setter private interesser foran viktige naturhensyn, og av regjeringspartier som Venstre, som vingler om så viktige saker, sier Moxnes.

Erfaringer med tidligere gruvedrift ved Repparfjord viser at det kan ta flere tiår før fiskebestanden gjenreiser seg etter gruvedumping. De nye planene for gruvedumping tilsvarer 17 lastebillass i timen, hver dag, inn i en nasjonal laksefjord. Det er mye mer dumping enn tidligere.

Gruva ligger også midt i et reinbeitedistrikt og i flyttleia for et annet.

– Våre fjorder skal ikke være avfallsplasser. Mens Erna Solberg reiser til FN for å gi andre land ei lekse om forsøpling i havet er Norge et av kun fem land i verden som dumper avfall fra gruveindustrien i sjøen. Gruveslam er Norges skam, sier Bjørnar Moxnes.

Rødt mener at driftsmetoder må velges ut ifra minimering av naturinngrep og med hensyn til behovene til framtidige generasjoner. I tillegg til et forbud mot sjødeponi vil Rødt stille krav til underjordsdrift der det er mulig, fremfor åpent dagbrudd og fjerning av fjelltopper. All steinmasse som tas ut skal klassifiseres som ressurser som skal utnyttes eller lagres for bruk i framtida.

– Det finnes like mye kobber ubrukt i gammel elektronikk i våre hjem som det som skal tas ut av Repparfjorden. Det virkelige grønne skiftet må handle om miljøvennlig industri forsynt av ren energi som ikke ødelegger naturen, om gjenvinning fremfor ny drift, og om å bytte ut evig vekst med bærekraftige næringer og arbeidsplasser, avslutter Moxnes.