Rødt om budsjettforslaget: – Tannløst

– Det er fortsatt for mye Erna Solberg-preg over den kursen Støre-regjeringa legger seg på. Da blir det for tannløst, sier Marie Sneve Martinussen, finanspolitisk talsperson i Rødt.

FINANSPOLITISK TALSPERSON: Marie Sneve Martinussen. Foto: Ihne Pedersen.

– Vi har et folkeflertall som ønsker et reelt retningsskifte, men en ny regjering som vil beholde alt for mye av den gamle høyrepolitikken. Nå må vanlige folk over hele landet heve stemmen, så vi kan få det vendepunktet som trengs når Stortinget vedtar endelig budsjett, sier Martinussen.

– Budsjettforslaget er langt fra nok til å snu forskjellsutviklingen. Dette kunne vært en merkedag i kampen mot Forskjells-Norge, men dessverre freder regjeringa 30 milliarder av skattekuttene til Erna Solberg, viderefører kuttet i feriepenger for arbeidsledige og lar store deler av høvelkuttene i offentlig sektor stå i fred. Så lenge Arbeiderpartiet og Senterpartiet tviholder på et skatteforlik med høyresida, med fortsatt aksjerabatt og lav selskapsskatt, vil vi aldri få et skikkelig oppgjør med forskjellene.

Viderefører ikke kriseordninger for ledige

– Nå ser vi smitteøkning, innleggelser og stor usikkerhet i en rekke kommuner. Samtidig konkluderer regjeringa allerede nå med å kutte i de forbedrede ordningene for de arbeidsledige fra nyttår. At en arbeiderparti-ledet regjering kan stå ansvarlig for å trekke vekk sikkerhetsnettet under mange arbeidsledige i fritt fall er graverende. Dette vil være å kaste bort en historisk mulighet til å bruke erfaringene fra krisa til å utvide og styrke sikkerhetsnettet for arbeidsfolk på varig basis.

Skuffende om tannhelse

– For alle som sliter med høye tannlegeregninger er Støre-regjeringas forslag tannløst og skuffende. Et massivt flertall ønsker seg en tannhelsereform som sikrer gratis behandling på lik linje med andre helsetjenester, likevel kommer det null og niks fra regjeringa, i strid med Hurdalsplattformens mål om å behandle tennene som en del av kroppen.

Status quo på klima

– Klimaprofilen er så grå at jeg lurer på hva regjeringa holdt på med i Glasgow. Budsjettforslaget tar overhodet ikke alvoret fra klimatoppmøtet innover seg. I en verden som trenger kraftfulle klimakutt kjører de status quo, det satses fortsatt massivt på mer olje og motorveier.