– Regionreformen vil føre til avdemokratisering
– Rødt støtter ikke regionreformen og kommer derfor til å støtte alle forslag om å omgjøre tidligere vedtak om sammenslåinger av fylker til regioner, sier partileder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.
RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: André Løyning.
– I Rødt går vi mot sammenslåing av fylker fordi det svekker lokaldemokratiet. Det vil bli lenger avstand mellom innbyggerne, lokalsamfunna og kommunene på den ene sida og regionssentrene på den andre sida. Det innebærer en avdemokratisering som Rødt er sterkt mot, sier Moxnes.
Rødt har vært motstander av regionreformen siden dag én. Det handler ikke bare om avstand til makthaverne, det handler også om demokratisk kontroll over naturresurser.
– Se på vestlandet: Sogn og Fjordane og Hordaland er blant de største vannkraftproduserende fylka i landet. En del av denne krafta er fortsatt fylkeskommunen sin eiendom. Vi mener at folkevalgte organ i det fylket der utbygginga har blitt gjort, er best i stand til å sikre at denne evigvarende verdiskapende ressursen også kommer innbyggerne i fylket til gode. Vi ønsker derfor ikke at mer sentraliserte organ utenfor det enkelte fylket skal forvalte disse ressursene. For eksempel bør ikke de evigvarende verdiene i det fylkeskommunalt eide Sogn og Fjordane Energi forvaltes av et regionting der flertallet av representantene mest sannsynlig vil være bosatt i og ha sine primære interesser i Hordaland.
VANNKRAFT: Rødt ønsker ikke at sentraliserte organ skal forvalte evigvarende ressurser. Foto: Wikimedia Commons.
– Vi har også sett at enkelte talerør for arbeidsgiverne, blant andre Peter Furulund i Virke, har tatt til orde for større enheter fordi det vil lette privatisering av offentlige velferdstjenester og ytelser. En slik utvikling vil vi ikke være med på å legge til rette for. Vi tror at sterke fellesskap og nære tjenester er en bedre oppskrift på god velferd og levende lokalsamfunn enn privatisering. Det er en av grunnene til at vi er svært skeptisk til stortingsflertallets hastverk og utålmodighet med å presse gjennom sammenslåinger på kort tid, med svake demokratiske prosesser og ofte mot folkeflertallets vilje.
Moxnes er heller ikke med på at det er så enkelt som at enkelte av fylkene selv ønsker å bli slått sammen.
– Mye av grunnlaget for at enkelte fylkesting har sagt ja til sammenslåing, har sin bakgrunn i fylkestingenes håp om at regionene skulle få tilført flere oppgaver som i dag blir håndtert på statlig nivå. Og ikke minst håp om desentralisering av makt og myndighet – fra sentralmyndighetene i Oslo til organ nærmere de menneskene som beslutningene gjelder for. Man så også for seg at flere statlige arbeidsplasser kunne bli etablert ute i distriktene i forbindelse med en slik sammenslåing av fylkene. Men ingen av disse håpene er så langt blitt realisert, og hele grunnlaget for fylkestingenes tilslutning er derfor borte.
Rødt har hele tiden krevd at det skulle holdes folkeavstemning for å avklare folkeflertallet sitt syn på sammenslåing av fylker. Dette kravet har blitt avvist. Sammenslåing har derfor ikke den nødvendige demokratiske forankringen, ifølge partilederen.
– Om folket hadde fått anledning til å si nei; ville Rødt forventet at Stortinget hadde rettet seg etter dette. Jeg vil understreke at jeg er overbevist om at folkeflertallet hadde sagt nei til de foreslåtte regionene. Meningsmålinger har også pekt i den retning, avslutter Moxnes.