Popvenstre får besøk fra Ukraina, Russland og Finland

Når Rødts festival Popvenstre går av stabelen 27. august er det med en rekke prominente gjester på programmet. Årets festival får besøk fra både Ukraina, Russland og Finland.

Illustrasjon: Maren L. Knutsen.

I dag slippes første runde av programmet til fjerde utgave av Rødts festival, Popvenstre, som arrangeres i Kubaparken i Oslo lørdag 27. august. Nestleder Marie Sneve Martinussen mener programmet er det sterkeste i rekken så langt.

– Vi lever i vanskelige og omskiftelige tider, og det vil naturligvis prege programmet til en festival som Popvenstre. Russlands folkerettsstridige angrep på Ukraina har på svært kort tid endret mye av det politiske landskapet i Europa. Derfor er vi spesielt stolte av programposten om venstresida og krigen i Ukraina, som inkluderer den ukrainske sosiologen Volodymyr Ishchenko, den russiske statsviteren Ilya Matveev og parlamentarikeren Veronika Honkasalo fra det finske partiet Vänsterforbundet.

NESTLEDER I RØDT: Marie Sneve Martinussen. Foto: Ihne Pedersen.

– En annen bolk jeg vil trekke fram som særlig frisk og spennende er den som handler om fotball, sportsvasking og boikott, som skal handle om hvilket ansvar Norge og den norske idretten har i møte med menneskerettigheter, pressefrihet og sikkerhet når idrettsarrangementer tildeles diktaturer og røverstater, sier Sneve Martinussen.

– Til sammen er det et helt utrolig solid og variert program under årets festival. Det blir debatter, konserter, barneprogram, bokbad, opplesninger og live podcast. For min egen del gleder jeg meg kanskje aller mest til samtalen om naturen som forsvinner med filosof Sigurd Hverven, forfatter Agnar Lirhus, ledet av Rødts egen Sofie Marhaug.

-> Klikk her for å sikre deg billett

Noen høydepunkter fra årets program

Den ukrainske sosiologen Volodymyr Ischenko, den russiske statsviteren Ilya Matveev og den finske parlamentarikeren fra Vänsterförbundet Veronika Honkasalo kommer til Popvenstre for å samtale med Bjørnar Moxnes og Ellen Engelstad om krigen i Ukraina, krigsmotstand, og vilkårene til den ukrainske og russiske venstresida.

Popvenstre-publikummet får oppleve en eksklusiv konsert med den svenske rapperen Silvana Imam, som tar en pause fra studio for å gjeste Norge. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre, sportskommentator Mina Finstad Berg, redaktør i Josimar Håvard Melnæs og fotballsupporter Gjert Moldestad diskuterer VM i Qatar. Forfatter Knut Nærum og illustratør Bjørn Ousland kjører Frinken Fopp-show for barna! Forlegger Cathrine Sandnes intervjuer forfatter Mimir Kristjánsson om hans Jon Michelet-biografi. Forfatter Maria Navarro Skaranger og filmskaper og forfatter Kaisa Hansen-Suckow samtaler om hvordan sosial ulikhet kan formidles gjennom kunsten. Forfatterne Joanna Rzadkowska, Cathrine Knudsen, Tharaniga Rajah og oversetter Julia Wiedlocha undersøker om science fiction kan lære oss noe om vår egen samtid. Og Vigdis Hjorth tolker Bertolt Brecht sammen med bandet Tilbud og etterspørsel.

TILBUD OG ETTERSPØRSEL: Vigdis Hjorth tolker Bertolt Brecht sammen med bandet «Tilbud og etterspørsel» bestående av Jørn Simen Øverli, Ruth Wilhelmine Meyer og Espen Leite.

I tillegg spør vi: Hva har skjedd de siste 50 årene siden homofiliparagrafen ble oppheva? Hvordan virker den strukturelle rasismen på ulike grupper? Kan industrien og miljøorganisasjonene komme nærmere hverandre? Hvordan henger mat og klasse sammen? Hva skjer med oss når naturen forsvinner? Hvorfor er det så mange drittleiligheter, og hvorfor er de så dyre? Med Molly Øxnevad, Sandra Lillebø, Hanna Asefaw, Torstein Dahle, Seher Aydar, Agnar Lirhus, Sigurd Hverven, Andreas Liebe Delsett, Sofie Marhaug og mange flere!

Konserter: Silvana Imam (SE), Aiming for Enrike, Sliteneliten og Tilbud og etterspørsel.

Les mer om årets program og kjøp billetter på popvenstre.no