Rødt har høyest kvinneandel og lavest snittalder av fylkeslistene i Østfold!
16 partier stiller liste ved fylkestingsvalget i Østfold i år, med tilsammen 421 kandidater. Totalt er kandidatenes gjennomsnittsalder 52 år, og snittandelen kvinner 44%.
De folkevalgte skal representere alle fylkets innbyggere, deres interesser og behov. Da er det viktig at de har en sammensetning som gjenspeiler befolkningen.
Av de totalt 421 kandidatene til årets valg vil kun 43 få en plass i «nye» Østfolds fylkesting. Med fylkets over 305 000 innbyggere (2022, SSB) skal det selvfølgelig godt gjøres å sette sammen en gruppe som helt og holdent representerer mangfoldet i befolkningen. Likevel finnes det enkle grep vi kan ta for å bidra til et bredere og mer representativt demokrati.
Rødt har i år en kvinneandel på 63% (19% mer enn gjennomsnittet), og en snittalder på 45 (8 år yngre enn gjennomsnittet)
Og med dette har vi høyest kvinneandel og lavest snittalder av alle listene til årets fylkestingsvalg i Østfold. I tillegg er to av listekandidatene våre ikke- binære, hvor av en av dem også er vår ordførerkandidat i Indre Østfold.
Dette er ikke et angrep på «hvite menn som pusher (eller er langt forbi) 50», som fortsatt er de som får mest plass i det norske demokratiet, men en påminnelse om at du ved lokalvalget velger det partiet - med de representantene - du tror best vil ivareta dine interesser.
Fylkeskommunen har ansvar for store og nære oppgaver, som videregående opplæring, kultur, bibliotek og kollektivtransport. (Buss/ferge) Tjenester de fleste unge er flittige brukere av, og derfor har oppdatert erfaring og kunnskap om hva som fungerer. Denne erfaringen trenger vi i fylkestinget.
Det demokratiske underskuddet av kvinner på alle forvaltningsnivåer reflekteres i hvordan forskning på kvinnehelsespørsmål underfinansieres, kvinnelig arbeidskraft underbetales, kvinnelig rettssikkerhet undergraves og i hvordan velsignelsen av kvinnedominerte yrkers ørsmå stillingsprosenter undertegnes av norske politikere år etter år. Å fylle opp en representativ andel av folk i fylkestingene våre som vet hvordan dette treffer på kroppen, på helsa og i lommeboka er derfor et viktig skritt på veien mot et mer likestilt samfunn.