Feilslått helsepolitikk

Kritikk av for tidlig utskrivning av pasienter fra Sykehuset Østfold Kalnes.

I en kartlegging fra helsedirektoratet kommer det frem at antallet pasienter som havner på sykehuset mindre enn 30 dager etter de ble skrevet ut, har økt de siste 5 årene. Norges nyeste sykehus, Sykehuset Østfold, kommer desidert dårligst ut med hele 11 prosent reinnleggelser. Det betyr at mer enn hver tiende pasient som blir skrevet ut havner på Kalnes igjen i løpet av 30 dager.

Legeforeningen i Østfold tror noe av grunnen er at sykehuset har for få plasser og at det derfor er fare for at pasienter skrives ut for tidlig. Det som skulle være et «innkjøringsproblem» har blitt en vedvarende realitet. Dessverre har overfylte sykehus blitt normen. Problemet ligger ikke først og fremt hos det enkelte sykehus, men ved den politiske viljen til å virkelig ta tak i dette problemet.

Fremfor å sikre kvaliteten på norske sykehus snakker regjeringen og sykehusbyråkratene kun om effektivisering. Dette mener Rødt Østfold er feilslått helsepolitikk. Effektivisering i helse betyr sjeldent bedre løsninger, men kan heller oversettes til dårligere arbeidsmiljø for ansatte, kortere liggetid per pasient og trange budsjetter.

Rødt mener at økningen i reinnleggelse er et utslag av den markedsorienterte driften av norske sykehus i dag. Med aktivitetsstyrt inntekt er det lønnsomt for sykehusene å stå fulle til enhver tid. Helseforetaksmodellen har ført til at sykehus drives på bedriftsøkonomiske prinsipper fremfor helsefaglige vurderinger, noe som fører til at pasienter systematisk reduserer til tall og utgiftsposter.

Med en beleggsprosent på 93 prosent er det umulig å ta imot alle pasienter på en forsvarlig måte. Internasjonalt anbefales det at beleggsprosenten ikke bør overstige 85 prosent for å gi et forsvarlig tilbud ved epidemier og perioder med mer sykdom. Studier har vist at beleggsprosent i sykehus på over 92,5 prosent gir forsinkelser i pasientforløp, økt sykdom blant ansatte, mer sykehusinfeksjoner, og høyere pasientdødelighet. Det at norske politikere og helsebyråkratiet ikke tar denne problemstillingen på alvor vil få fatale konsekvenser.

Samtidig er det problematisk at sykehus-ansatte ser seg nødt til å sette «utskrivningsklar» på pasienter som ikke er ferdigbehandlet pga. plassmangel. Gjennom samhandlingsreformen overtar kommunene ansvaret for videre behandling, men heller ikke her er det nok ressurser, plass, kompetanse eller ansatte til å følge opp. Pasienter kan oppleve å bli kasteball mellom institusjoner ved at de er «for friske» til å bli på sykehus, men «for syke» til å behandles i kommune.

Rødt Østfold ser med bekymring på kartleggingen fra helsedirektoratet. Løsningen er ikke å presse leger, sykepleier, helsefagarbeidere og portører enda mer eller å redusere antall liggedøgn per pasient. Vi trenger et sykehus som er rustet for dagens, og helst morgensdagens utfordringer, et sykehus hvor hovedfokus hos ledelsen er kvalitet fremfor kroner spart.

Rødt ønsker å bygge ned det altfor dyre helsebyråkratiet og gjeninnføre mer demokratisk styring av sykehusene. Ansatte, brukere og pårørende av sykehus må få mer innflytelse. Sykehuset skal drives for ansatte og pasienter, ikke etter bedriftsøkonomiske prinsipper.

Vi må lytte til forbundene og ansatte når de sier at Sykehuset Østfold Kalnes allerede har store kapasitetsproblemer. Jobben med å endre tilbudet til det bedre, både for ansatte og brukere, starter kun dersom politikerne og byråkratene erkjenner at sykehuset i Østfold ikke er rustet til å møte verken dagens eller fremtidens utfordringer.

På vegne av Rødt Østfold, Hannah Berg

Relevant sak fra NRK Østfold.

(Foto: Sykehuset Østfold Kalnes)