Trygghet skapes med forebygging – ikke straff og kutt

Uttalelse vedtatt på Rødt Oslos årsmøte 22. - 23. mars 2025

Oslo skal være en trygg by for alle, uansett hvor vi bor og hvem vi er. Likevel øker kriminaliteten blant unge etter pandemien, samtidig som tiltak for barn og unge blir prioritert ned. I stedet for å satse på forebygging, kutter Høyre/Venstre-byrådet i bydelenes budsjetter og overlater ansvaret til politiet.

Dette er en farlig utvikling. Sommeren 2018 var ifølge politiet den roligste på mange år i Groruddalen. Nedgangen i ungdomskriminaliteten ble tilskrevet en målrettet tiltakspakke på 49 millioner kroner fra det rødgrønne flertallet med Rødt i spissen, samt et styrket samarbeid mellom kommunen og politiet. Da fikk flere ungdommer jobb og fritidsaktiviteter i sommermånedene.

Fagmiljøene er tydelige på hva som fungerer. Barneombudet advarer mot en politikk styrt av strengere straffer og tvang, fordi det ikke løser problemene. Ungdom som begår alvorlig kriminalitet har ofte store hjelpebehov, og mange sliter med rus, fattigdom og vold i hjemmet. De trenger spesialiserte og oppsøkende hjelpetiltak, ikke tiltak som forverrer situasjonen. Fellesorganisasjonen (FO) slår fast at straff ikke har dokumentert effekt, og at innsatsen må rettes mot forebygging, bedre straffereaksjoner og et nærpoliti som bygger tillit.

Forebygging må starte tidlig. Foreldreveiledning og lavterskeltilbud fungerer, men nedprioriteres i budsjettene. I stedet brukes ressurser på kortsiktige tiltak, mens grunnleggende tjenester i barnevern, barnehage, skole og helsevesen svekkes. Politi er ikke sosialarbeidere, og selv om politiet kan ha preventiv effekt av og til, må det være kommunen som tar ansvar for dette. Derfor må også tilbudene styrkes. Det kuttes i tilbud, unge blir stemplet som kriminelle fra tidlig alder, politi har ikke nok ressurser til å bygge relasjoner, og utekontakt og miljøarbeidere har alt for mye å gjøre. I østkanten rapporteres det om etnisk profilering og negative møter med politiet. Lav tillit til myndighetene øker terskelen for å be om hjelp og svekker det forebyggende arbeidet.

Økende sosiale forskjeller gjør ungdom mer utsatt for kriminalitet. Likevel skyver Høyre, Arbeiderpartiet og Frp ansvaret over på individet, i stedet for å ta ansvar for de politiske valgene som har forverret situasjonen. Dette er samme retorikk som har ført til økende segregering i Sverige. Der investerte man for sent i velferd og forebygging – i Oslo kan vi unngå å gjøre samme feil.

Erfaringene viser at vi må gjøre det motsatte av det Høyre og Frp foreslår: Vi må investere i fellesskap, styrke skolen og familiene, sikre fritidstilbud og skape arbeidsmuligheter for barn og ungdom gjennom hele året. Når høyresida får oppmerksomhet for sine enkle og oppurtinistiske løsninger om mer politi og straff, er det vår oppgave å være den kritiske stemmen i debatten. Skal Oslo være en trygg by for alle, må vi ta tak i årsakene til kriminalitet.

Rødt Oslo vil:

· Bekjempe kriminalitet ved å bekjempe forskjeller. Fattigdom øker risikoen for kriminalitet. Rødt vil styrke velferdstilbudene i bydelene og sikre at alle barn og unge får muligheter til å lykkes.

· Prioritere forebygging framfor straff. Politikken må bygge på kunnskap, ikke frykt. Rødt vil sikre stabile, langsiktige investeringer i skole, barnehage, barnevern, psykisk helse og fritidstilbud.

· Gjenreise og styrke det lokale forebyggingsarbeidet. Bydelene og Velferdsetaten må ha økonomiske rammer til å drive godt ungdomsarbeid, sikre jobber gjennom året og skape trygge møteplasser.

· Styrke samarbeidet mellom kommunen og politiet. Politiets rolle må være å trygge nærmiljøer, ikke drive sosialpolitikk. Kommunen må ta ansvar for de sosiale tiltakene som faktisk forhindrer og forebygger kriminalitet.