Stortingsvalget 2025: Internasjonal solidaritet må utgjøre bunnplanken

Uttalelse vedtatt på Rødt Oslos årsmøte 22. - 23. mars 2025

I en tid med økende økonomisk ulikhet, sosial uro og stor global usikkerhet, kunne vi ha søkt mot solidariske fellesløsninger, men det skjer ikke - verken i Norge eller i andre land. I stedet fosser høyrekreftene fram, støttet av et oligarki av storforetak og milliardærer som vinner fram med sine enkle løsninger om frihet for den enkelte. Oppslutningen om reaksjonære og fascistiske partier vokser i Europa med sin innvandrerfiendtlige politikk, og misnøye med politikere og demokratiske institusjoner.

Rødt Oslo mener det nå er helt avgjørende at vi roper høyt om nødvendigheten av internasjonal solidaritet. Internasjonal solidaritet må inn på den politiske agendaen. Ikke på grunn av medfølelse og veldedighet, men som et forsvar for demokratiet og bolverk mot angrep på velferdsstaten, svekkelse av faglige rettigheter, stengte grenser, økt rasisme og individualisme. Aldri noensinne har flyktningestrømmen vært større. Krigene i Ukraina og Palestina har lagt stort press på folkeretten, og de internasjonale domstolene ICJ og ICC (FN-domstolen og Krigsforbryterdomstolen) er nær ved å kollapse. Vi er vitne til økt militarisering og et nytt våpenkappløp, ledet an av stormaktene Russland og USA. Disse stormaktene er ansvarlige for brudd på folkeretten som fører til tap av menneskeliv og store klima- og miljøødeleggelser..

Rødt Oslo mener at vi ikke kan gå inn i valgkampen uten å legge internasjonal solidaritet til grunn. I motsetning til en fåtallig eierklasse, har vi arbeiderklassens politiske sprengkraft som motvekt. Vi må styrke og bygge på verdiene til arbeiderbevegelsen og folkebevegelsene som har solidaritet, folkeretten og de grunnleggende menneskerettighetene som våpen.

Internasjonal solidaritet er en sikkerhet for alle, og garantist for trygghet og likeverd. Det motsatte er et samfunn som bygger på egoisme og som ikke makter å se utover egne landegrenser. Det er i arbeidsfolks interesse, og internasjonal solidaritet i praksis, at små og mellomstore europeiske land står sammen mot Russlands og USAs stormaktspolitikk. De europeiske statene må føre en utenrikspolitikk som er uavhengig av disse stormaktene. Norge må søke samarbeid med demokratiske land nær oss, økonomisk, teknologisk og militært.

I solidaritetsbegrepet ligger det gjensidighet og erkjennelse av felles interesser og en erkjennelse av hvilke krefter som truer disse interessene.. Det er tid for forandring. Det er tid for å finne en annen vei, en annen dagsorden som bygger på verdier som søker fellesløsninger og solidaritet med hverandre i stedet for høyrekreftene som svikter folket i andre land, og samtidig er en reell fare for rettsstaten og demokratiet i eget land.