Rødt klare for større oppgaver
Rødt raser fram både på galluper og i medlemstall. Etter årsskiftet har Rødt registrert rundt 13.300 medlemmer. 3300 av disse bor i Oslo. Også lokalt i Groruddalen er framgangen stor.
I løpet av det siste året har medlemstallet økt med over 30 prosent, og de fire Rødt-laga i Groruddalen har til sammen snart 500 medlemmer.
Sist søndag møttes en del Rødt-tillitsvalgte fra Alna, Bjerke og Grorud på Kafé Steinbra. Kirsten Berrum som i sin tid bygde opp Steinhoggermuseet i nabobygget til kafeen, utfordra Rødt-medlemmene til en aldri så liten dugnad for å bedre framkommeligheten inn til kafeen og museet. Med spett, spade, skuffer og kost ble issvullen ved porten fjerna og rampa opp til kafédøra fri for is. Arbeidslysten var stor, stemninga god, og praten satt løst. Her var både partisekretær og folkevalgte fra bydelsutvalg og bystyre i sving. Under arbeidets gang og kaffen etterpå ble det mye prat om Rødts medlemsvekst og oppslutning.
- Vi har vokst mye det siste året, sier Benedikte Pryneid Hansen, sekretær i Rødt, og Ammerudboer. Slik kom vi over sperregrensa og fikk åtte representanter inn på Stortinget. Folk over hele landet melder seg inn for å være med i kampen mot Forskjells-Norge. Også i Oslo der vi var store fra før, kommer det fortsatt mange nye medlemmer. Og vi har plass til flere, sier hun optimistisk.
- Til lokallaget i Grorud renner det inn nye medlemmer hver uke, kommenterer Mari Rise Knutsen, BU-representant i bydel Grorud. Her i Groruddalen ser det ut til at folk som tidligere stemte på Arbeiderpartiet nå gir stemmen sin til Rødt. Om Ap fortsetter å svikte vanlige folks interesser, slik strømregningene våre tydelig viser, vil dette forsterke seg. Her i dalen ser det ut til at Ap svikter også i miljøpolitikken. Vi har sett det i saken om fengsel på Bredtvet, og nå støtter byrådet et forslag til utbygging i Karihaugveien 22 som Statens vegvesen advarer mot fordi det kan vanskeliggjøre bygging av lokk over E6 på Furuset.
- Jeg syns det er vanskelig å stole helt på Arbeiderpartiet, sier Maren Rismyhr, bystyremedlem for Rødt. Rett før jul stod vi sammen i et bredt flertall i bystyret om å si nei til statlig regulering i sjukehussaken, for blant annet å kunne redde Ullevål sjukehus. Men i forrige uke sto Arbeiderpartiets helseminister på Stortingets talerstol og trua med å ta i bruk statlig regulering for å få gjennom Helse Sør-Østs planer for byens nye sjukehus, det betyr nedlegging av Ullevål.
- Jeg ser at Rødt er i ferd med å bli det nye arbeiderpartiet, sier Arne Rolijordet, leder i Rødt Alna. Vi så det under det siste valget der Rødt har styrket sin relative posisjon i typiske arbeiderstrøk som Groruddalen og i Søndre Nordstrand. Mens det tidligere bare var i sentrumsbydelene Rødt sto sterkt, har dette nå også blitt utvidet til de delene av ytre by der det er store innslag av gammel og ny arbeiderklasse og stor andel innvandrerbefolkning. Beste valgresultater har Rødt i Oslo i de delbydelene som har størst levekårsutfordringer. Rødt har blitt partiet til mange av de som lever på trygd, sier Rolijordet.
- Men den store framgangen kan også by på store utfordringer framover, sier Jon Sandven, BU-representant for Rødt i bydel Bjerke. Vi registrerer en holdningsendring blant velgerne. Før så folk på Rødt som et opposisjonsparti, ei vaktbikkje som passet på de som styrer i landet, at de ikke gjør for mange feil. Nå forventer folk at Rødt vil bli et "styringsparti", og det er nok mange i Rødt ikke helt forberedt på.
Og her kan det fort gå troll i ord. Hvis framgangen til Rødt bare fortsetter kan vi bli det tredje største partiet i Groruddalen ved kommunevalget i 2023 mente flere av Rødts medlemmer som var samlet til en liten dugnad utafor Kafe Steinbra på Grorud sist søndag.