Oslopolitiet bruker rene politistat-metoder mot Rødts bystyrekandidat

På onsdag samlet folk og partier seg i Oslo for å ta avstand fra muslimhat og rasisme, og viste samhold, toleranse og kjærlighet. Skulder til skulder, hånd i hånd samlet over tusen personer seg mot hat og ekstremisme. I dag lot Oslopolitiet den danske høyreekstremisten, Rasmus Paludan stå på standen til Alliansen-avleggeren Selvstendighetspartiet og rekruttere tilhengere og snakke med forbipasserende om etnisk rensing.

Foto: Gudmund Dalsbø

Rasmus Paludan er en dansk folkemord-tilhenger og straffedømt rasist. I tillegg til å komme med en rekke hatefulle ytringer i taler, intervjuer og tekster, har Paludan blant annet publisert videoer av at han brenner Koranen, og han mener at stort sett alle som ikke er etnisk danske, skal utvises fra Danmark. Nettopp derfor nektet Litteraturhuset i Oslo Selvstendighetspartiet å avholde et planlagt møte hos dem.

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Oslo, antirasist og Rødt Oslos bystyrekandidat, Stig Berntsen var en av mange som forsøkte å ta fredelig til motmæle da Paludan var tilstede på standen til Selvstendighetpartiet i dag. Flere mennesker oppsøkte standen i løpet av ettermiddagen, blant annet for å diskutere partiets ekstreme standpunkter og spørre hvorfor de inviterte provokatører og hatspredere som Paludan inn i norsk valgkamp.

Først ble Berntsen og en venn truet med å bli sprayet med gass av en av Selvstendighetspartiets kandidater. Da de påpekte overfor politiet at de ble truet, fikk dette ingen konsekvenser for Selvstendighetspartiet. Tvert imot ba Selvstendighetspartiet om at de som kritiserte dem skulle fjernes og politiet gjorde nettopp det. Berntsen og vennen fikk beskjed om at de var bortvist fra Karl Johan i 24 timer. Dette til tross for at Berntsen ikke hadde gjort noe som helst ulovlig.

Berntsen påpekte at dette gjorde at han ikke kunne drive valgkamp fra Rødts valgbod 150 meter unna, og at han ikke kunne akseptere å bli bortvist fra en demokratisk valgkamp. Han nektet av prinsipielle grunner å etterkomme politiets krav, og ble derfor arrestert.

Politiet ga Berntsen 9500 kr i bot, noe han nekta å vedta. Han er nå stevna for retten 29. oktober.

Med andre ord lar politiet rasister og høyreekstreme spy ut hat og skremme folk. Stig Berntsen prøvde å argumentere mot ytre høyre-ekstremister, men ble bortvist av politiet etter ønske fra høyreekstremister. Dette er svært kritikkverdig, og vi mener at Oslopolitiet griper inn i valgkampen. Dette framstår som rene politistat-metoder som er helt uakseptable i et demokrati, sier leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri.

Mobasheri påpeker at det ikke hjelper å snu ryggen til eller tro at troll sprekker i sola. Han sier videre at vi må slutte å godta at hatprat og rasisme blir normalisert i samfunnet og får plass i våre gater.

Han avslutter:- Rødt Oslo støtter vår bystyrekandidat, og kommer til å forfølge denne saken.