Nakba 2023 - 75 år med urett

Tross 75 år med palestinsk mobilisering og motstand, og ikke minst internasjonal fordømmelse, fortsetter Israel å bryte internasjonal lov overfor palestinere. Av Aram Zaheri, palestiner og nestleder i Rødt Oslo.

Jeg er palestiner, røttene mine er fra Akka, Haifa og Tiberias. Mine besteforeldre ble som barn fordrevet fra sine hjem. De rømte i frykt fra okkupantene. De hadde hørt hva de hadde gjort mot andre uskyldige mennesker der verken barn eller gamle ble spart. De flyktet fordi de var redde for sitt liv, de flyktet fra militante høyreekstreme sionistiske gruppene som var fryktet for å begå terror som massakre, mishandling og overgrep.

Som barn var mine besteforeldre på en lang reise fra Palestina til Syria og hvor de ble værende i 74 år, til de trakk sin siste pust.

Kort flukt til permanent flyktning

Det som skulle være kortvarig flukt for mer enn 500 000 palestinere ble en permanent situasjon for generasjoner. Flyktningeleirene har vært hjem for millioner av oss , etterkommerne av generasjonen etter Al-Nakba. Som barn og ung besøkte jeg selv flyktningleiren i Syria, Yarmouk camp hvor familien min bodde. Leiren var aldri ment som et permanent bosted for de som bor der, men nye generasjoner ble likevel født i leirens smug og gater.

Som registrert flyktning har man gjennom FN- resolusjoner rett til å vende hjem til sitt hjemland, men i realiteten hadde ikke min familie denne retten.

Nye generasjoner arver uretten fra sine eldre familiemedlemmer og er selv straffet for noe som skjedde i 1948 av den samme gruppen som opprettet staten Israel. FN-resolusjon 194 som skal beskytte alle flyktningene blir ikke anerkjent av Israel. Det er ingen sanksjoner for hverken fordrivelsen fra 1948, at Israel fornekter historien om at mine besteforeldre ble fordrevet , de påstår at “det var et land uten folk” som de bare kunne bo i, noe som er umulig meg og min familie og alle andre palestineres flyktninger.

4 millioner palestinske flyktninger

I dag er det over 4 millioner palestinske flyktninger. 4 millioner som alle har røtter i en palestinsk landsby, et område eller en by. Noen av stedene finnes ikke lenger, en del av den israelske taktikken var å endre historien ved å jevne landsbyer med jorden, andre steder er overtatt, har fått nytt navn og nye innbyggere.

Tross 75 år med palestinsk mobilisering og motstand, og ikke minst internasjonal fordømmelse, fortsetter Israel å bryte internasjonal lov overfor palestinere. Dette gjelder både overfor de mange palestinerne som er fordrevet til naboland, palestinere i Palestina og palestinere bosatt i Israel.

Rødt på Stortinget foreslår anerkjennelse av Palestina

For Rødt er internasjonal solidaritet en bærebjelke i vår politikk og en viktig grunn til at jeg og andre palestinere velger Rødt. I dag fremmer Rødt et representantforslag om anerkjennelse av Palestina som egen stat og norsk tilslutning til FNs apartheidkonvensjon. Det er på høy tid at det norske samfunnet anerkjenner Palestina, det er et viktig første skritt mot en rettferdig løsning for palestinerne.

Palestinere har siden 1948 fått mindre land, frihet og trygghet. Gjennom den pågående okkupasjonen har de palestinske områdene blitt stadig mindre. Livet i Palestina er hardt. Hverdagen består av timer på checkpoints, sterkt innskrenket bevegelsesfrihet, militære raid gjennom landsbyer, arrestasjoner, også av barn. Gaza er verdens største fengsel, et fengsel du ikke kan forlate, selv når det bombes. Gaza er under konstant angrep av Israel og har levd under en blokade i 16 år.

Befolkning på Vestbredden og Øst-Jerusalem blir fordrevet fra sine hjem fordi Israel skal bygge nye ulovlige koloniale bosetninger. Det er flyktninger både internt i landet og i nabolandene som ikke lengre blir hørt og er glemt av det internasjonale samfunnet. Rødt mener det er nødvendig å legge internasjonalt press for å oppheve blokaden av Gaza og mot Israels pågående planer om annektering av deler av Vestbredden.

Vi med palestinsk bakgrunn oppsummerer at nesten ingenting har blitt bedre og at Nakbaen pågår enda. Vestlige samarbeidspartnere, Anniken Huitfeldt og Jonas Gahr Støre lukker øynene og holder seg for ørene. Hvis Palestina skulle bli fritt så kreves det solidaritet og ikke en gratulasjon på twitter til nåværende statsminister i Israel som driver folkerettsbrudd, brudd på internasjonal lov og menneskerettigheter slik Jonas Gahr Støre gjorde. Regjeringen må presses til å ta stilling til det som skjer i Palestina. Rødt mener at det er riktig og viktig å forby varer og tjenester fra selskaper og virksomheter på okkupert jord som er produsert i strid med folkeretten og som bidrar til folkerettsbrudd. I dag belønner vi okkupasjon og vi tjener penger gjennom investeringer gjort av Oljefondet. Rødt har programfestet at vi ønsker å ta oljefondet ut av selskaper som bidrar til folkerettsstridig virksomhet, som for eksempel investeringer som profitterer på okkupasjonen av Palestina

Vi palestinere har et hjem og det er på overtid at folk anerkjenner vår rett til å vende hjem. Lytt til flyktningene, de kan fortelle sin historie om hvorfor de er bosatt i leirene i Libanon og Syria. Du får alltid det samme svaret.