Møt kandidatene: Eivor Evenrud

I ukene framover vil vi la dere bli bedre kjent med toppkandidatene til Rødt Oslo og noen av sakene de mener det er viktig å fronte i bystyret. Denne uka har turen kommet til Eivor Evenrud, vår førstekandidat til bystyret.

Eivor Evenrud | Foto: André Løyning

Hvilken bydel representerer du?
Nordstrand

Hvor gammel er du?
36 år.

Hva driver du med til daglig?
Jeg er utdannet barnehagelærer med fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, men har også vært innom som lærer i skolen. Har vært nestleder i bystyrets kultur- og utdanningskomite siden 2015, og gruppeleder for Rødt siden 2017. I tillegg holder jeg ofte på med noen skrive-/bokprosjekter på siden.

Har du tidligere erfaring med lokalpolitikk i enten bydel eller kommune?
Jeg har sittet i bystyret siden 2015, og har vært gruppeleder for Rødt etter at Bjørnar Moxnes kom inn på Stortinget i 2017.

Hva er dine hjertesaker?
Oppvekst, utdanning og kultur.

Hvis du blei statsminister i morra, hva er det første du ville gjort?
Var jeg statsminister i dagens regjering, så ville jeg umiddelbart gått av.

Hva mener du er det viktigste Rødt har fått gjennomslag for i denne bystyreperioden?
Det er hovedkravet vårt i 2015 om å si nei til nye kommersielle barnehager. Det var en lang runde, men vi fikk til slutt med oss byrådet. Det skal de være glade for nå i ettertid. I tillegg har vi forhandlet inn hundrevis av millioner til bydelene i denne perioden.

Hvilke tiltak skulle du gjerne sett gjennomført på barnehagefeltet i Oslo?
Det er egentlig ikke så vanskelig det der, alle i barnehage veit at å øke grunnbemanninga ytterligere vil løse mange av de daglige utfordringene og heve kvaliteten.

Hvordan tenker du man kan sikre at ansatte i Oslo kommune tør å varsle og ytre seg om forhold på jobb?
Omdømmetenkinga og konkurransefokuset må bort. Når noen ytrer seg om kritikkverdige forhold, bør politikere først og fremst takke, og deretter handle for å fikse det som ansatte varsler om.

Hvorfor er det så viktig for Rødt med en tydelig kulturpolitikk?
Kultur skaper møteplasser, relasjoner, felles referanser og samhold på tvers av ulike alders- og befolkningsgrupper. Rødt må alltid jobbe for at kulturopplevelser blir tilgjengelig for alle.

Hva vil Rødt gjøre for å løfte og styrke kulturlivet i Oslo?
Prisnivået er en viktig faktor. Det kan ikke være slik at kulturopplevelser er forbeholdt de med god råd. I tillegg er det særlig viktig at kultur er tilgjengelig over hele byen, og at små lokale tilbud verdsettes like høyt som store aktører i sentrum.

Helt til slutt – kan du fortelle en funfact om deg sjøl?
Jeg var en av svært få jenter på The Gathering i 1996. Jeg har fortsatt venner som jeg traff der for første gang.