Ønsker utredning om brexit og alternativer til EØS

Rødt støtter forslaget om å sette ned offentlig utvalg som skal gjennomgå konsekvensene av at Storbritannia går ut av EU, og Norges alternativer til EØS-avtalen. – Når verdens femte største økonomi går ut av EU, så har vi en helt ny situasjon, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

BREXIT: EU er ikke lenger det samme. Foto: Duncan Hull/CC.

Forslaget om en offentlig utredning av konsekvensene av at Storbritannia går ut av EU og Norges alternativer til EØS-avtalen har vært til behandling i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Flertallet i komiteen viser til at Utenriksdepartementet allerede jobber intensivt med å finne ut av hvilke konsekvenser brexit får for Norge. Det skriver Klassekampen. Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes støtter mindretallet bestående av Senterpartiet og SV.

– EU er ikke lenger det samme. Vi vil si opp EØS-avtalen til fordel for handelsavtale som ikke griper inn i arbeidslivet eller overkjører demokratiet. EØS-tilhengere har lenge sagt at vi må være en del av EØS for å handle med land i EU og EØS, men med Brexit ser vi både at det er mulig å forhandle om egen handelsavtale og at Norge nå uansett må lage en avtale med Stortbritania, sier Moxnes.

– EØS-avtalen er udemokratisk og mangler folkelig forankring. Den innebærer en massiv overføring av makt fra våre folkevalgte organer til EU. Norge har sagt nei til EU-medlemskap to ganger, men folket ble aldri spurt om EØS-avtalen. Dagens EU er et nyliberalt, overnasjonalt og udemokratisk prosjekt. Det er en union som forsterker arbeidsløshet og krise gjennom nedskjæringer og kutt i offentlige budsjetter. De opptrer heller ikke særlig solidarisk overfor folk på flukt.

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes. Foto: André Løyning.

– EU har inngått mer enn 200 handelsavtaler med land over hele verden. Det er naturlig å se på alternative tilknytningsformer til EU enn EØS-avtalen. EØS regulerer ikke bare handelen vår med EU, men griper direkte inn i norsk samfunnsliv. Ingen andre handelsavtaler innebærer at den ene parten må innføre alle lover og regler som den andre parten lager for sitt indre marked.

Grunnleggende udemokratisk

EU-reglene har forrang over norsk lov, og norske folkevalgte må gjøre som Brussel sier. Dette gjør at vesentlige deler av norsk folkestyre settes til side. Viktige politikkområder blir regulert av EUs lovgivning snarere enn av norske folkevalgte.

– Dette er grunnleggende udemokratisk, sier Moxnes.

– EØS-avtalen forbyr å stille krav om at når offentlig tjenester settes ut på anbud skal det gjelde offentlige lønns og arbeidsvilkår. Slik kan arbeidsgiverne shoppe de billigste tariffavtalene. Ved innleie fra bemanningsbyråer til kommunalt drevne sykehjem, skoler og barnehager forbyr EØS-avtalen kommunen å kreve like pensjonsvilkår. EØS-avtalen undergraver selve fundamentet for fagbevegelsen, at en gjennom landsomfattende tariffavtaler og lovverk unngår konkurranse på lønn og arbeidsvilkår.

– EØS-avtalen er et hinder i arbeidet mot sosial dumping. De siste årene har vi sett flere eksempler på at domstolene har erklært norske avtaleverk ulovlige fordi de strider mot EØS-avtalen. Det er grunnleggende udemokratisk og undergraver arbeidernes rettigheter, avslutter Rødt-lederen.

Forslaget om utredning kommer opp til avstemning i Stortinget tirsdag 9. januar.