– Økte ressurser til Økokrim vil være en investering i fellesskapet
Dokumentlekkasjen Paradise Papers avslører hvordan politikere, finanselite og verdens rikeste plasserer penger i skatteparadiser for å unngå å bidra til fellesskapet. – Det sjokkerende i denne saken er at vi er avhengige av hacking og lekkasjer for å få innsyn i hvordan de rikeste opererer, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve.
PARADISE PAPERS: Dokumentlekkasjen bearbeides av et internasjonalt konsortium av aviser og journalister. Foto: International Consortium of Investigative Journalists.
Dokumentlekkasjen, som har fått navnet Paradise Papers, består av dokumenter fra en tidsperiode på over 60 år. Ifølge Aftenposten, som er en del av International Consortium of Investigative Journalists, består lekkasjen av dokumenter fra det tradisjonsrike advokatfirmaet Appleby og den familiedrevne formuesforvalteren Asiaciti Trust i Singapore. I tillegg inneholder lekkasjen informasjon fra 19 selskapsregistre om aksjonærer og styremedlemmer i selskaper fra steder kjent for lav skatt og høy grad av hemmelighold, som Bermuda, Bahamas, Caymanøyene og Malta.
– Det er egentlig ikke noe sjokkerende ved disse avsløringene. Alle vet at de rikeste gjemmer unna formuene sine i skatteparadis, og vi har visst det lenge. Det er ingen hemmelighet at de rikeste bruker av sine formuer for å betale forretningsadvokater og andre som hjelper dem med å unngå å betale skatt. Det som derimot er sjokkerende, er at vi er avhengige av hackere og dokumentlekkasjer for å få innsyn i hvordan de opererer, sier Sneve.
Aftenposten har funnet 1000 nordmenn i papirene som er lekket. Disse har en samlet oppgitt formue på 44,7 milliarder kroner og en gjennomsnittlig oppgitt inntekt på 1,7 millioner kr (2015-tall).
LES MER: International Consortium of Investigative Journalists: Paradise Papers
NESTLEDER I RØDT: Marie Sneve. Foto: André Løyning.
– Ved siden av hovedproblemet, nemlig at fellesskapet går glipp av milliarder av kroner som kunne finansiert felles velferd, bidrar slike avsløringer til å svekke tilliten til skattesystemet. Skatt er jo et spleiselag og et virkemiddel for å sikre velferdsordninger og andre samfunnsnyttige funksjoner som alle nyter godt av. Da er det klart at det føles himmelropende urettferdig at de som har mest sniker seg unna å bidra.
– Noen av manøvrene som omtales i Paradise Papers er direkte ulovlig, men det er et langt større problem at mye av skatteplanleggingsvirksomheten befinner seg innenfor lovverket. Det er altså både behov for økte ressurser til skattetilsyn og etterforskning av økonomisk kriminalitet, og en skjerping av skattesystemet som gjør det vanskeligere å lovlig unngå å betale skatt.
Video fra International Consortium of Investigative Journalists.
– Rødt mener det er på høy tid å innføre en utvida land-for-land-rapportering. Det innebærer at selskaper må rapportere inntekter, utgifter, fortjeneste, skatt og antall ansatte for hvert land de opererer i. Land-for-land-rapportering synliggjør når selskaper flytter overskuddet over landegrensene og gjør det lettere å oppdage skattejuks. Vi mener alle selskaper må omfattes av rapporteringen og at rapportene må gjøres tilgjengelige for offentligheten. I tillegg ønsker vi et offentlig eierskapsregister.
– Videre viser disse avsløringene behovet for en offensiv satsing på Skatteetaten og Økokrim. De siste årene har kutt i budsjettene til Økokrim ført til at flere saker har blitt droppet og etterforskning utsatt. Dette svekker åpenbart arbeidet mot økonomisk kriminalitet. Vi ønsker derfor å øke Økokrims budsjetter. Det vil være en viktig investering i fellesskapet, sier Sneve.
LES OGSÅ:
NRK: Moxnes: – Ikke overraskende at Oljefondet investerer i lyssky selskaper