OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Syriske kurdere må få beskyttelse

Beth Hartmann, partisekretær i Rødt, er oppgitt over at Utlendingsnemda (UNE) nok en gang bryter FNs anbefalinger om å gi forfulgte kurdere fra Syria opphold i Norge.

– Vi har lenge visst at det er fare for liv og helse når syriske kurdere blir sendt tilbake til hjemlandet sitt. Syriske kurdere som har blitt tvangsreturnert fra Norge de fire siste åra har opplevd på kroppen hva det betyr å bli betrakta som en fiende av Baath-partiet og Assad-familiens statsmakt, sier Hartmann.

– Denne gangen er det Abdulkarim Hossain, nestlederen for Foreningen for syriske kurdere i Norge, som er arrestert. Det er varsla at han skal sendes tilbake til en av Midtøstens mest blodige undertrykkere, som har en lang tradisjon for tortur og drap av politisk opposisjonelle. På grunn av sitt arbeid i Foreningen for syriske kurdere i Norge og mot de syriske myndighetene vil Abdulkarim Hossain etter all sannsynlighet bli fengsla hvis han blir tvangsreturnert, forteller Hartmann.

Hun har flere eksempler på hvordan det har gått med flyktninger som er sendt tilbake til Syria.

– Vi kjenner til flere det har gått ille med etter tvangsretur. En ble deportert i 2008. Etter fengsling i Damaskus fikk han status som FN-flyktning. Men Norge nekter å ta i mot han. Yassin Suleiman, som ble tatt i en politiaksjon på Dale asylmottak i november 2006 havna i fengsel i Damaskus like etter tvangsreturen. Etter en Amnesty International-aksjon ble han godkjent som FN-flyktning og fikk til slutt komme tilbake til Norge, fortsetter Hartmann.

– Det er en skam at Norge har en politikk som har som hovedmål at færrest mulig skal søke asyl i Norge. Norges flyktningepolitikk er først og fremst et redskap for å hindre mennesker å søke beskyttelse i Norge, avslutter Hartmann.

For ytterligere kommentar, kontakt Beth Hartmann: 99 29 80 41.

Pressebilder til fri bruk: http://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BethHartmann#